sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki uht 12% 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy(...)sera dolewamy 3/4 szklanki śmietanki 12%, budyń i aromat pomarańczowy, miksujemy. Następnie dosypujemy cukier, znów miksujemy. Po czym dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. W drugiej misce ubijamy dokładnie 4 białka. Pianę z białek przekładamy delikatnie do sernikowej masy, całość mieszamy łyżką (od boków) aż do połączenia. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dosypujemy 3/4 szklanki niebieskiego maku oraz
Słodkie okruszkiOpolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław
Food Squareplacki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki:55g maki
More food, love and dreamsplacki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitycebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni.Cebularze są pyszne na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca lub na zimno, kiedy przestygną. Można je podawać z masłem lub żółtym serem. Mnie zasmakowały gorące(...)problemu odchodzić od dłoni.Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę.Nadzienie:1 większa cebula,2-3 łyżki oleju,2-3 łyżki maku - użyłam maku Kresto,1/3 łyżeczki soli.Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę. Zeszklić na oleju na niewielkim ogniu. Wsypać sól i mak, wymieszać i odstawić do wystudzenia.Madame Edith zaleca
Codzienna kuchnia niecodziennadostał wersję z kurczakiem i sosem pomidorowym posypanym startym, żółtym serem. Niestety pożarł swoją porcję tak szybko, że nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia. Toteż podam Wam przepis, ale będziecie musieli zatrudnić wyobraźnię, by trzecim okiem ujrzeć jak smakowicie wyglądały. Ravioli na słodko i na wytrawnie 300 g maki 2 jajka 1 żółtko ciepła woda łyżka octu szczypta soli Wszystkie składniki
Przepysznik - BLW i nie tylkopraskę - mogą być z poprzedniego dnia) 250 g półtłustego białego sera jajko mąka sól W misce łączymy ziemniaki i twaróg. Całość dzielimy na 4 części, jedną wykładamy i to miejsce uzupełniamy mąką. Solimy, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej maki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. Stolnicę wysypujemy lekko mąka
Atlas SmakówSkładniki 1 brokuł pół serka typu Feta 1 mała śmietanka kremówka parę sztuk anchois ser starty parmezan,lub dziugas ser,albo corregio ser Brokuł Wykonanie Zagotować w rondlu wodę .Do gotującej wody włożyć umyty i pokrojony na różyczki brokuł. Gotować 3-4 minuty,wyjąć. Sos jogurtowo-czosnkowy Składniki: ok. 150 ml gęstego jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżka soku(...)Dodać wodę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki Składniki 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. wody 3 jajka szczypta soli 2 szkl. maki razowej orkiszowej 0,75 szkl. mąki pszennej Wykonanie Jajka miksować i dodać do nich wodę z mlekiem. Następnie dodawać mąki wymieszane. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie zmiksować
w mojej kuchnigrubych oczkach sera żółtego (typu gouda) sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy: 3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka(...)gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu) aż do momentu zgęstnienia. 4. Przełożenie: Formę smarujemy masłem. Układamy warstwę makaronu- następnie mięsa- polewamy odrobiną sosu beszamelowego i posypujemy serem. Ponownie makaron. Drugą warstwę stanowi 2/3 farszu pieczarkowego, znowu sos, ser żółty i makaron, mięso-sos- ser- makaron,ostatnia porcja mięsa wymieszana z resztą pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą
Kuchnia w czekoladzieserem pleśniowym. A do takiego sera nic lepiej nie pasuje niż bułka orzechowa. Powiem wam szczerze, że bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem teraz przepis na owe bułki, a niedługo na burgera z tymi bułkami. My akurat zrobiliśmy bułki orzechowe, ale z tego przepisu można robić różne smaki(...)rzymski, anyż, sezam, mak, itp. Do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą i rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jako dodatki do bułki możemy użyć: - 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek - 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni - 80 g startego sera gruyère - 120 g sera
Marder&Marder Manufacturejest to przecież sos i moim zdaniem maka ron nie byłby do niego dobrym dodatkiem . To danie, które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra 1. Pokrojoną w kostkę
Szefowa kuchnipotem porcjami twaróg. Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny. Dobrze mieszamy mikserem. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy
Pyszności Słodkościprzez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Masa serowa: Ser zmiksować z jajkami, cukrem pudrem i mascarpone. Dodać budyń i skórkę
Oryginalny smakSkładniki na 8 sztuk bajgli: 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży
Przepisy na domowy ser i chlebzarówno do dżemów, jak i do wędlin czy serów. Składniki: 12 sztuk 550 g mąki pszennej typ 650, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 20 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 jajko - w temp. pokojowej, 240 ml mleka - w temp. pokojowej, 55 g miękkiego masła jajko, łyżka mleka, mak Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie, miękkie
Plate of Joy