ser biały - 9461 przepisów (strona:322/631)

Tagliatelle z sosem 190

kalorii. Polecam!   Składniki: - 0,5 kg brokułów; - 40 g masła; - 30 g mąki; - 0,4 l mleka; – 0,1 l śmietany 18% - 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol) - makaron wstążki; - sól, biały mielony pieprz Wykonanie: Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut. Gdy będą półmiękkie

dom-agi.pl
SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI 535

opieczona bagietka czosnkowa, kubek herbaty i jest śniadanko. Sałatka taka sprawdzi się również do obiadu.   Składniki: opakowanie miks sałat z rukolą 1 zólta papryka 1/2 białej cebuli 6 suszonych pomidorów 2 plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej sól,pieprz, zioła prowansalskie olej lniany Wykonanie: Miks sałat wykładany na talerz, na nie pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę w półpiórka, suszone

Z Majeczką w kuchni
Paczuszki z piersi kurczaka 108

niespodzianką w środku i chrupiącą migdałową panierką. Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 4 plastry szynki o grubości 5 mm • 4 plastry sera żółtego o grubości 5 mm • sól, biały pieprz do smaku Panierka • 1 jajko • 1 łyżka sosu sojowego • 3 łyżki płatków migdałowych • olej do smażenia Wykonanie: • Piersi kurczaka pokroić każdą(...)rozbijam z każdej strony odwracając woreczek, następnie wyjmuję z niego rozbity płat. • Płaty kurczaka posypać solą i pieprzem. • Na środku każdego położyć plaster sera żółtego, a na ser plaster szynki. • Tak przygotowany płat mięsa pozawijać do środka jak krokiety. • Jajko roztrzepać z sosem sojowym i maczać w nim pakiety mięsne

To co kocham
Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą 237

Smaczny i ciekawy deser nie tylko dla dzieci. Kompozycja kilku smaków, które tworzą razem niebanalną całość. Składniki 250 g sera ricotta 3 łyżeczki mąki kokosowej firmy Targroch 4 kostki białej lub innej czekolady 1 szkl suszonych śliwek firmy Targroch 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki brązowego cukru jagody goi wiórki kokosowe 1. Z podanej porcji śliwek odkładamy(...)papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. 3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. 4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Roladki z gruszką i serem 122

szklanka bulionu warzywnego, domowego łyżka mąki do zagęszczenia sosu Na marynatę: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu balsamicznego białego Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Gruszkę i ser kroimy w plasterki. Mięso oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony smarujemy marynatą. Następnie układamy po 2 plasterki gruszki i plaster sera, zwijamy ciasno w roladki

Smak mojej kuchni
Co zrobić z ryżu na obiad? 3 proste przepisy na dania z ryżem (dania wegetariańskie) 208

ciepło, szczególnie jeśli zrobicie je z mozzarellą. Możecie do nich wykorzystać też inne sery, np. zwykły żółty ser starty na tartce. Podajcie je z jakimś dipem jogurtowym lub ketchupem. My jedliśmy je z jogurtem naturalnym wymieszanym z harrisą. Składniki na 16-18 sztuk 200 g ryżu białego lub brązowego  125 g szpinaku baby   2-3 ząbki czosnku(...)nafaszerować bardziej tradycyjnie - odcinając im kapelusiki. Składniki / na 4 porcje: 150 g ryżu białego lub brązowego  1 cebula 2 ząbki czosnku  250 g brązowych lub białych pieczarek 2 łyżki oliwy Monini GranFruttato sól, pieprz po pół pęczka natki pietruszki i koperku  150 g sera feta 4 papryki (żółte i czerwone) 1 kartonik (500 ml) przecieru pomidorowego ząbek

Chilli Czosnek i Oliwa
Kolorowe śniadanie 138

można z radości, tyle wspaniałych produktów ! ! !  Przepuściliśmy trochę grosza ale warto było :) I tak oto powstało śniadanko ze swojskich jaj na mękko, sera korycińskiego z czarnuszką , miksem sałat ( roszponka, rukola, rukiew wodna, sałata kędzierzawa ) białą rzepą, pomidorami i papryką. Nie muszę chyba pisać o walorach tych produktów. Sałatę polałam oliwą z oliwek i balsamico.  Pycha

Jemy Pijemy
Drobiowe roladki z ryżem 110

pierś z kurczaka (jedna podwójna) 12 g oliwy z oliwek  1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka 75 g ser morski w plastrach 200 g ryż biały 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę 250 ml wody 1/2 kostki rosołowej liście kolendry liście magi PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka  umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół(...)oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin). Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry.  Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi z kurczaka ułóż

Misz-masz by Domi
SAŁATKA Z KALETTES Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI 119

SKŁADNIKI: 100 g Kalettes 10 dag sera żółtego 3 ogórki konserwowe 1 /2 pora (biała cześć) 10 dag wędliny 3 łyżki jogurto naturalnyego 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 4 łyżki pestek dyni PRZYGOTOWANIE:  Pestki dyni praże na suchej patelni. Międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ser, ogórki, wędlinę oraz pora drobno kroję. Kalettes myję i drobno siekam. Wszystkie składniki

Gotowanie Patki
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 253

smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej, lekko podsmażonej na chrupko. Przełamuje ona lekko monotonny smak(...)bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina wytrawnego 150 g szynki parmeńskiej DODATKOWO: bagietka 50 g masła 1 duży ząbek czosnku  sól starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku)  WYKONANIE: Cebule obierz z łusek, każdą przekrój na pół i pokrój na piórka

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka pieczarkowo-serowa (z sosem czosnkowo-ziołowym) 344

szybkie i smaczne. Ta jest jedną z nich - smakuje rewelacyjnie. Doskonale sprawdzi się jako dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. 1 kg pieczarek 200g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 1 por (biała część; średni) Dodatkowo: sos czosnkowo-ziołowy ( Develey ) (*) sól, pieprz Pieczarki ugotować (w osolonej wodzie) i po ostudzeniu posiekać w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, pora pokroić

Di gotuje
Lasagne bolognese 243

pomidorów pelatti przecier pomidorowy łyżka pesto bazyliowego sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 300-400 g startego żółtego sera masło do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty(...)czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera

Pyry na Gaz
Nadziany kaszą jęczmienną patison 126

Składniki: Patison Ser feta Makrela wędzona Kasza jęczmienna Pieprz biały mielony Szczypiorek Przygotowanie: Kaszę ugotować al dente. Od patisona odciąć górę, by łatwo można było wydrążyć środek, albowiem należy pozbyć się miąższu z pestkami. Następnie solimy i czekamy,aż puści soki. Po ok.10 minutach wypłukujemy sól pod bieżącą wodą, nakłuwamy widelcem i skrapiamy olejem lub oliwą. Tak przygotowany patison ląduje(...)piekarniku i piecze się z 5-10 min (w zależności od wielkości) w temp. ok 200 stopni. Następnie ugotowaną kaszę łączymy z wędzoną makrelą, szczypiorkiem i serem feta. Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadziewamy ciepłego patisona i wkładamy go z powrotem do piekarnika. Dajemy mu jeszcze jakieś 10 minut na zapieczenie. Dzięki temu, że kasza była wcześniej podgotowana i patisonik

Karczma Honorietty
Wątróbki w cieście francuskim 267

cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu(...)ułożyłem na nim pokrojony w cienkie plastry ser camembert. Następnie całość ponownie umieściłem w piekarniku i podgrzewałem przez około 2 minuty, celem roztopienia sera. Po wyłożeniu dania na talerze udekorowałem je pomidorami koktajlowymi. Podałem z białym wytrawnym winem

Wyprawy kulinarne
Faszerowany filet z indyka 189

Wspomnienie po niedzielnym obiedzie. Smakowało wyjątkowo. Polecam filet z indyka faszerowany pieczarkami i serem feta. Do tego ryż z koperkiem i Surówka z białej kapusty . Pychotka. Czego potrzebujemy: 1 kg.   lub ile tam mamy filetu z indyka 05 kg pieczarek  1/2 sera feta przyprawa do indyka 1/2 wywaru z kostki drobiowej Wykonanie: Filet kroimy w małe kawałki, rozbijamy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania