porcje 1 batat, upieczony szczypta cynamonu szczypta chili i pieprzu sól gruboziarnista 2 łyżki oliwy 1 brokuł garść laskowych orzechów 150 g ugotowanej quinoa, u mnie biała i czarna 100 g koziego sera 100 g jarmużu garść kiełków 1 czerwona chili 100 g borówki amerykańskiej Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka jabłkowego octu ¼ łyżeczki soli
codojedzeniaSkładniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy: 400 g świeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka. Resztę niestety trzeba przygotować samemu
Karczma HonoriettyFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę
Kuchnia co dniazielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a mnie dziś naleciało na greckie klimaty. 3 - 5 sztuk białych papryk szklanka ugotowanego ryżu opakowanie sera feta tymianek sól i pieprz puszka pomidorów ząbek czosnku oliwa z oliwek pół łyżeczki nasion fenkułu wykałaczki Do ugotowanego ryżu wkrusz
AZgotuj!gotowa w 20 minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło
greenscarfłyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy 150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy
Pyry na Gazlodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula biała cebula (dałam dodatkowo) 90 g sera kanapkowego półtłustego Luxmilk 2 łyżki jogurtu greckiego Tolonis 3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam zamiast oleju rzepakowego) 100 g mix sałat z rukolą 1-2 gałązki natki
ClauditteMissCookingbrokuł świeży lub mrożony-duża marchewna sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka)-2 łyżki serka kremowego-1 łyżka oliwy-1 ząbek czosnku-biała część pora-sól, pieprz+żółty ser do posypania (w ilości dowolnej oczywiście ;))Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Myjemy je, kroimy w kostkę, przekładamy do jakiegoś naczynia dodając 2 łyżki jogurtu, sól i pieprz
Kuchnia Ellieinspirację tym mazidłem widać od razu. Tylko nie zróbcie błędu w nazwie szynki, jak to się mi przytrafiło na chorągiewce. Kto znajdzie błąd? ;)Składniki:pasta2 puszki białej fasolki cannelini (po 400g)150 sera feta10 listków szałwi5 ząbków czosnkuskórka i sok z połowy cytrynysól i pieprzdodatkowo5 plasterków szynki serrano1 bagietka20 listków szałwiioliwa z oliwekSposób przygotowaniaW piekarniku rozgrzanym do 200 stopni upiec
W kuchni wieczoremsycącego. Sałatka z makaronem tortellini, wędzoną piersią kurczaka oraz kolorową fasolą. Kilka minut, zaledwie kilka składników i pyszna sałatka gotowa:) Składniki: 250g makaronu tortellini z serem, wędzona pierś z kurczaka, szkl. białej fasoli Jaś, 1/2 szkl. czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry indyjskiego. Przygotowanie Obie fasole namoczyć, odstawić na całą noc. Następnie
Z miłości do słodkościSkładniki: 250 g makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki 1 puszka pomidorów krojonych 200 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szt. cebuli białej 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego Olej do smażenia Przyprawy do smaku: oregano, bazylia, cząber, sól i pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy
Emcia Pichciskładniki: 350 g młodej cukinii 1 cebula biała 7 pomidorów suszonych 150 g sera żółtego startego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 8 oliwek czarnych sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Młodą cukinię umyć odciąć końce (nie obierać) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilkanaście
Monia miesza i gotujeodmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk(...)wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów. 3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchni