ser biały - 9461 przepisów (strona:320/631)

Sałatka z grillowanymi szparagami, batatami, papryką z groszkiem świeżym i jajkiem w koszulce 131

węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje): 1/3 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję w plastry. Papryki

Mango Papaja
Pizza ze szparagami 191

łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto

Pyry na Gaz
Zupa z białych szparagów 91

białych szparagów, sól, cukier, 100 g sera typu cheddar, 150 g łososia wędzonego na gorąco, Szparagi umyć, obrać pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (wody powinno być 2 cm ponad poziom szparagów). Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać starty ser. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Doprawić solą i cukrem

królestwo garów
Risotto mocno szparagowe 131

ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode cebulki, 4 łyżki oleju rzepakowego - czosnkowego, 50 ml białego, wytrawnego wina, 30 g twardego sera – bursztyn, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa

Moniki Smakołyki
Risotto z pomidorami A. Starmach 168

inne mięso.  Książka A. Starmach Risotto z pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany

Kubki smaku
Udka faszerowane pieczarkami, porem i marchewką 420

pysznym, lekko słodkim sosie .  Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek  1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Kotlety mielone w stylu włoskim 142

znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku

mojewypiekiinietylko
Owocowe naleśniki owsiane z malinowo-bananowym twarożkiem - LUNCH KIDS :) 155

które po jakimś czasie na pewno się znudzą i nie będą smakować tak jak za pierwszym razem. Ponad to duża ilość szkolnych kanapek przygotowywana jest z białego pieczywa, niskiej jakości wędliny czy sera oraz bez świeżych warzyw czy dodatkowego owocu. Taki lunch na pewno nie jest źródłem zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego dziś prezentuje Wam zupełnie coś nowego

Zdrowie na języku :P
Sałatka zdrowa i energetyczna 186

porcje 1 batat, upieczony szczypta cynamonu szczypta chili i pieprzu sól gruboziarnista 2 łyżki oliwy 1 brokuł garść laskowych orzechów 150 g ugotowanej quinoa, u mnie biała i czarna 100 g koziego sera 100 g jarmużu garść kiełków 1 czerwona chili 100 g borówki amerykańskiej Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka jabłkowego octu ¼ łyżeczki soli

codojedzenia
Kopytka z kurkami i angielskim ALE 164

Składniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy: 400 g świeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka.  Resztę niestety trzeba przygotować samemu

Karczma Honorietty
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 139

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę

Kuchnia co dnia
Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach 108

zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a mnie dziś naleciało na greckie klimaty.  3 - 5  sztuk białych papryk  szklanka ugotowanego ryżu  opakowanie sera feta tymianek sól i pieprz puszka pomidorów ząbek czosnku oliwa z oliwek pół łyżeczki nasion fenkułu wykałaczki  Do ugotowanego ryżu wkrusz

AZgotuj!
Zupa czosnkowa 104

gotowa w 20 minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło

greenscarf
Quiche ze szparagami i kabanosem 138

łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy

Pyry na Gaz
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 165

lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy.  Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód.  Sernik wkładamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania