naszych kalendarzach w okresie letnim. Kostka składa się z trzech warstw. Podstawą jest perfekcyjne, kakaowe ciasto kruche z mojego ulubionego przepisu. Główną rolę gra jednak masa sernikowa z białą czekoladą, która smakiem przypomina najlepsze lody śmietankowe - spróbujcie nie zjeść całej miski przed złożeniem ciasta! Nasze dzieło wieńczą piękne, czerwcowe truskawki i czerwona galaretka. Muszę przyznać, że efekt końcowy zaskoczył całą(...)pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie serowe: 1 kg sera twarogowego (musi być zmielony, bardzo ścisły, niezbyt kwaśny - użyłam sera w wiaderku z Piątnicy ) 500 g białej czekolady 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżeczka aromatu waniliowego Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i zdjąć z palnika. Po 5 minutach wymieszać do uzyskania gotowego sosu czekoladowego
Chocolate Muffin Blogjeżeli macie mnie gdzieś np. na blogspocie w liście czytelniczej, to możecie mnie zgubić :/ Wpiszcie sobie już dziś nowy adres: https://katarzynarzepecka.pl/ Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami. Składniki na 2 tarty Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę smaczniej) 270 g zimnego masła łyżeczka suszonego tymianku(...)gładkości. Zawijamy w folie i chowamy do lodówki na godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Farsz: pół główki młodej kapusty kilka plasterków boczku owędzanego nieduża biała cebula sól i pieprz 50 g sera feta 100 g pomidorków daktylowych 70 ml bulionu. Wykonanie: Boczek kroimy na mniejsze kawałki (kilka można zostawić na wierzch) i rumienimy na patelni, wraz z posiekaną
Poezja Smaków - blog kulinarnysałatki mamy zazwyczaj w domu. Składniki: 1 duży por, bądź 2 średnie puszka ananasa puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 150-200 g żółtego sera 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Białe części pora kroimy cienko w ćwierć plasterki. Przekładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut, by por nam lekko skruszał. W tym czasie odsączamy fasolę, kukurydzę
na moim stole...Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego . Od dawien dawna wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego , obecnie także z dodatkiem mleka krowiego . Ser ten jest bardzo podobny do mozzarell i. Biały, elastyczny, może być nieco gumowaty. Świetnie nadaje się do grillowania. Ja wykorzystałam go do szaszłyków, aby je trochę urozmaicić;) Składniki (9 szaszłyków): - 2 filety z kurczaka
Corner With Recipesmięsno-warzywny lub warzywny, a głównym składnikiem jest smażona cebula. Zupa ta podawana jest z grzankami/bagietkami z pszennej bułki posypanymi startym serem. Francuska zupa cebulowa charakteryzuje się tym, że wykorzystuje się do niej dużą ilość alkoholu (z reguły białego wina i koniaku, aczkolwiek ja koniak pomijam – ale Wy wedle uznania możecie dorzucić do zupy 60 ml koniaku lub brandy(...)łyżki oliwy – 30ml – 20g 150 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego, warzywnego lub ewentualnie przecedzony rosół drobiowy 1 łyżeczka posiekanego drobno tymianku (najlepiej świeżego, ale może być suszony) 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku Składniki na bagietki* do zupy cebulowej: 8 kromek bagietki 80g sera (ja użyłam cheddar, chociaż tradycyjnie używa się gruyère ) opcjonalnie
Kulinarne Przebojesmaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki. 1 kalafior 1 łyżeczka kurkumy SOS: 2 szklanki mleka 50g masła 1 łyżka mąki 200g sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić na plasterki(...)dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Zagotować i przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamryżu arborio do risotto 1,5 szklanki puree z dyni 2 pieczarki około 1 litr bulionu gałązka rozmarynu 3/4 szklanki startego sera ( parmezan i ser półtwardy lub sam parmezan ) 1/2 szklanki białego wina 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i podsmażać przez około(...)ciągle mieszając i po trochę dolewać płynu, gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku, dodać ser, sól i wszystko razem wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pieczarki pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelni. Dodać gałązkę rozmarynu i smażyć razem przez około 4 minuty
JaglusiaSkładniki (4 osoby): 4 duże, twarde pomidory 400g mielonej wołowiny 2 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz białe wino oliwa z oliwek oregano tymianek sos beszamelowy żółty ser Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić(...)dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje. Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny
stajnia gołębie od kuchniilością składników, bardzo szybki do przygotowania. Schabowe po rusku. Składniki: - schab bez kości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu(...)pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo rumienić można przykryć folią lub – inna opcja – ser nałożyć w połowie czasu pieczenia). Schabowe po rusku podałam z białą kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty. Jak dla mnie to połącznie było idealne, ale każdy oczywiście poda z czym lubi. Nietuzinkowy i ciekawy smak, prostota przygotowania
mojewypiekiinietylkopoprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc na pluchę za oknem. Tym razem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową(...)200g śmietany 18%1 kostka bulionowa warzywna 2 litry wody 2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka
W kuchni wieczoremnatki pietruszki około 60-70 g płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo takie miałam) 4 duże jajka ok. 30-35 g sera Cheddar ok. 20 g sera Grana Padano mąka (np krupczatka) do panierki sól, biały pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na kawałki podobnej grubości ( panierka jakiej użyjemy, okryje mięso dosyć grubą warstwą więc mięso nie powinno być(...)grubsze niż około 1,5cm ). Każdy kawałek doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Natkę pietruszki przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz starte na drobnych oczkach tarki oba sery. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy ( konsystencję powstałego ciasta można regulować dodając jeszcze jedno jajko, lub więcej płatków owsianych – ja dałam 4 jajka średniej
Smaki Na TalerzuEggplant stuffed - ham, cheese and herbs Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone(...)końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio naszło mnie na zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg zmielonej szynki 0,2 kg sera gouda 0,2 kg sera mozalerra żółty mały przecier pomidorowy 0,5 kg makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego pół cebuli ząbek czosnku przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka(...)był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni i zagęszczamy jogurtem naturalnym. Oczywiście najpierw jogurt hartujemy, aby w sosie nie było białych grudek. W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach. Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów
Jak u mamygrzankami z dodatkiem żółtego sera Składniki na 2 porcje: 400 g cebuli 500 ml bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz 2 kromki pieczywa tostowego 50 g sera żółtego Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około
wyzwania kuchenneząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem na małym ogniu, do czasu aż papryka widocznie zmięknie i zrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię aluminiową(...)steka na 4 osoby, prawda? ;) SKŁADNIKI 300-400g łaty wołowej /bavette/ 250g pieczarek 1 spora papryka – zielona, żółta lub czerwona 2 średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól
Karo in the Kitchen