TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ SKŁADNIKI Kakaowy spód: 250 g pokruszonych biszkoptów 150 g masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości ) 0,5 szklanki cukru pudru 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: około 300 g truskawek galaretka - u mnie przezroczysta/krystaliczna Przygotowanie: 1. Tortownicę(...)Spód dobrze ugnieść, dociskając ręką lub łyżką. 3. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tak, żeby płyn przykrył proszek. Odstawić. 4. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastykowej miski. Miskę ustawić nad garnkiem z parującą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Mielony ser zmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę - wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, ustawiając naczynie w gorącej wodzie lub podgrzać
kolorowotorcikowojednak pamiętać, że jest to dosyć sycąca przekąska. Idealnie przygotowany ser to chrupiąca panierka z zewnątrz oraz kremowy i soczysty środek. Składniki: 1 szt. sera Camembert (naturalny) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Szczypta soli, białego pieprzu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka roztrzepujemy w misce z solą i pieprzem. Natomiast do innej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Ser przygotowujemy podobnie
CookMagłyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu kilka kostek gorzkiej(...)jajeczną. Przelać do foremki i piec w 180*C około 20 minut. Przygotować blat serowy: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozgniecionego/zmiksowanego banana + reszta jajko 2 czubate łyżeczki cukru pudru ( + do smaku) skórka starta z cytryny sok z cytryny (1-2 łyżki) Sery mieszam ze sobą, sokiem i skórką z cytryny oraz bananem. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje łyżeczkę cukru i dalej miksuje. Żółtko ucieram z cukrem i dodaję delikatnie do sera. NA sam koniec
More food, love and dreamsbiałych win na świecie. Wytrawne i eleganckie, o delikatnym aromacie, oraz subtelnym, lecz zdecydowanym bukiecie, towarzyszy najbardziej wykwintnym potrawom z ryb i skorupiaków, z białego mięsa i wieprzowiny, dobrze współgra z kuchniami orientalnymi i różnorodnymi serami. Do makaronu z owocami morza wybrałam właśnie Riesling d’Alsace. Wydaje mi się, że dobrze pasuje do tej potrawy, ponieważ jest białym, wytrawnym winem
Mia Cucina SofietaReceptura sera sulguni sięga czasów starożytnych i jest uważana za część narodowego dziedzictwa kuchni gruzińskiej. Jest to ser solankowy, parzony. Ma kwaskowy, umiarkowanie słony smak i elastyczną konsystencję. Kolor od białego do jasnożółtego. Produkuje się go wyłącznie z naturalnych składników: mleka krowiego, bawolego lub ich mieszanki. Typowy ser sulguni ma kształt płaskiego krążka o grubości
Przepisy na domowy ser i chlebnadaje jej kilka niebanalnych składników - ser łomnicki, kozieradka i gorczyca zamieniają klasyczną sałatkę w ciekawe danie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 puszka groszku 3 jaja ugotowane na twardo 100 gram młodego sera łomnickiego z kozieradką 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 łyżka musztardy bezglutenowej 4 łyżki bezglutenowego majonezu
Quinoa Raz!Ziemniaka możemy podawać w różnych postaciach, zapiekany z serem feta smakuje wybornie. Składniki: Ziemniaki 4 szt. (duże) Ser feta 15 dag Czosnek 1-2 ząbki Cebula biała 1 szt. Szczypiorek 1 pęczek Koperek 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Przyprawa maggi do smaku Masło do formy Przygotowanie: Ziemniaki ze skórką dobrze wyszorować, ugotować je w mundurkach w posolonej wodzie
Tradycyjna Kuchniasmaku i nie trzeba tracić czasu na zawijanie. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 300 gr. mielonego mięsa wieprzowego 150 gr. ugotowanego ryżu 100 gr. sera żółtego ztarkowanego 2 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula sól pieprz olej Przygotowanie: Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie i przestudzić. Na patelni na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, potem dorzucić mięso mielone, dodać przyprawy(...)ryż, warstwę mięsa na wierzch resztę kapusty. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika w temp. 180 st.C na ok. 30 min. Po tym czasie wyjąć kapustę, posypać ztarkowanym serem i wstawić jeszcze na 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka, danie jest gotowe. Gotowe danie można polać keczupem, sosem pomidorowym lub sosem z kwaśnej śmietany. Smacznego. Podoba Ci się
Smaczne Potrawypęczek szparagów 5 szt świeżych smardzy 3 łyżki masła mała cebula 3/4 szkl tartego parmezanu 2 szkl ryżu do risotto (Uncle Ben's) mielony biały pieprz 1/3 szkl wytrawnego białego wina Wykonanie: Oczyszczone i umyte smardze kroimy w plastry. Łodygi szparagów kroimy w mniejsze kawałki zostawiając całe główki, które lekko blanszujemy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy posiekaną cebulę. Lekko(...)wcześniejszą wchłonie ryż. Kiedy ryż jest już dość miękki, ale wciąż al dente, dodajemy do naszego risotto główki szparagów. Tuż przed końcem gotowania wsypujemy ser i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Całość gotowania powinno zająć ok 15 min, jednak nie więcej niż 20. Dodatkowo swoje królewskie danie ozdobiłam smardzami usmażonymi na maśle i zamknęłam w koronie
Malinowe Pocałunkitruflami i pecorino romano Składniki: 400 g ryżu do risotto 70 g trufli w słoiczku 50 g masła 150 ml białego wytrawnego wina 0,5 l bulionu warzywnego 1 duża cebula, drobno posiekana 5 łyżek startego sera pecorino romano + trochę wiórków do posypania sól i pieprz natka pietruszki Cebulę podsmażyć na maśle, na malutkim ogniu. Dodaćy ryż i prażyć
MarciochaKucharzychevre to francuski ser z krowiego i koziego mleka. Bardzo lubię chevre, bo jest delikatne w smaku. Do sałatki z buraczkami najczęściej dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku. Pieczone buraczki Składniki: na 4 porcje 1 kg buraków 100 g sałaty 1 łyżka masła 2 łyżki(...)smaż przez 10 minut. Wlej ocet balsamiczny, dopraw solą i odrobiną pieprzu i smaż jeszcze przez 5 minut. Ułóż sałatę na półmisku, a na wierzchu pieczone buraczki. Posyp pokruszonym serem i orzechami. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaokoło) 1 torebka suszonych drożdży (7g) (25 gramów świeżych drożdży) 1 łyżeczka miałkiego cukru 1 łyżeczka soli (250 ml serwatki) pieprz do smaku (pieprz biały) 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 100g sera gouda startego na tarce (około 100 g pokruszonego koziego sera) 4-6 łyżek świeżych ziół (estragonu) 1 żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj
Gotuj Sam!language:EN-US;} Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek – 1 łyżka Wykonanie – sałatka: Paprykę umyć, pokroić w kostkę i piec przez 30 minut
Kuchnia Bon Appetitserowi camembert. Idealnie smakuje z kaszą gryczaną! 250 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa Ostra czerwona papryka Suszona natka pietruszki 1 biała cebula 10 pieczarek 70 g serka topionego Gouda 5 plastrów sera camembert z ziołami 2 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki wody Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania 100 g kaszy gryczanej Olej do smażenia Filet
VioletoweKucharzenie