ser biały - 9461 przepisów (strona:326/631)

BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 171

najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem.  Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 206

robiła to danie, stwierdzając, że to jedyne czego nie jest w stanie zepsuć, i jedyne co jest  jednocześnie zachwycająco pyszne. W skład zapiekanki wchodzi pieczony kurczak, papryka, cebula, ser, spaghetti i kilka dodatków, które sprawiają, że całość naprawdę jest obłędnie pyszna. Zwyczajne carbonara, czy bolognese przy tym daniu wypadają o wiele słabiej. Obiecuję, że będzie pysznie.  Przepis czekał(...)pieczonych w przyprawie do kurczaka udek (można użyć także mięsa pozostałego po rosole czy grillowanego drobiu, ale pieczone smakuje najlepiej) czerwona papryka 1 sztuka 2 białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki) łyżka posiekanej natki pietruszki 250 ml mleka pełna łyżka mąki pszennej tłuszcz do podsmażenia (opcjonalnie) 250 g makaronu spaghetti

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetti all'Amatriciana i zaproszenie do IGTV 116

spaghetti lub bucatini 400 g pomidor ó w pelati lub  ś wie ż ych pomidorów San Marzano 150 g guanciale 100 g sera pecorino 1 peperoncino 1 łyżka oliwy extravergine d'oliva 50 ml białego wina s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Przygotowanie dania rozpoczynamy od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie.   Na patelni rozgrzewamy(...)połączenia si ę  wszystkich składników. Na małym ogniu podduszamy ok. 1 minuty. Spaghetti przekładamy na talerze, oprószamy startym serem pecorino i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron podajemy od razu po przygotowaniu najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina. W najbliższych dniach pojawi ą  się kolejne przepisy i filmiki, serdecznie zapraszam :)  Gdybyście mieli pytania lub uwagi dot. filmów

La grande e la piccola cuoca
Quinoa z łuskwiakiem nameko, szpinakiem i kozim serem 148

witamin zwłaszcza z grupy B, a także obniża stężenie cholesterolu LDL. W każdym razie jest smaczny :) Z quinoą, kozim serem (ja miałam akurat ser łomnicki z rozmarynem) i szpinakiem wyszło całkiem apetycznie. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 8-10 grzybów nameko 1 duży pęczek szpinaku 70 gram młodego dojrzewającego sera koziego 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 3 łyżki

Quinoa Raz!
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 175

maczają w sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek oliwa z chili sól,pieprz,ostra czerwona papryka Sos: majonez ketchup papryczki piri-piri czosnek ostra czerwona papryka sos tabasco Piersi

potrawyregionalne
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 190

Serniki są ulubionymi ciastami w moim rodzinnym domu. Nie używamy tych gotowych mas sernikowych tylko sami mielimy ser - wtedy sernik jest ciężki i wilgotny. Każdy ma swój ulubiony jednak te w tradycyjnym wydaniu zawsze znikają jako pierwsze. Ten przepis na sernik z brzoskwiniami pochodzi z bloga Moje wypieki i jest genialny. Ciasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki(...)Drugą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieramy mikserem aż powstanie puszysta biała masa. Dodajemy jajka na przemian z serem. Na koniec porcjami dosypujemy mąkę. Całość miksujemy aż masa będzie gładka. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na 4 części. Białka ubijamy na sztywną pianę

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki z serem jak u mamy 125

Uwielbiam mamine naleśniki z serem, nie są one ani dietetyczne ani fit, ale są pyszne! Ser jest tłusty, śmietana to kremówka, a mąka zwykła biała pszenna. Dla mnie to smak dzieciństwa. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 4 jajka 600 ml mleka 60 g roztopionego masła ser: kostka twarogu tłustego 1 cukier waniliowy śmietana kremówka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Frittata con Asparagi e Mentuccia czyli omlet ze szparagami i miętą 168

osób Składniki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów, pozbawionych końcówek łodyg i pociętych na 5-centymetrowe kawałki (alternatywnie zielony groszek) 6 dużych jajek 1 łyżka białego wytrawnego wina 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego długodojrzewającego 1/2 szklanki świeżych liści mięty, połowa poszarpana, połowa zostawiona w całości 1/4 szklanki oliwy 1 duży ząbek czosnku, obrany i rozdrobniony świeżo zmielony pieprz(...)początku smażyłam omlet pod przykryciem i nie przewracałam go. Omlet podawaj na zimno, przyozdabiając całymi liśćmi mięty. O ile nie jesz właśnie śniadania, możesz podać do niego wytrawne białe wino

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 113

smaku, który otrzymamy. 1 kg schabu w plastrach 1 ½ opakowania sera bałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię(...)spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 dymkę pokrojoną w kosteczkę, 3 drobno posiekane ząbki czosnku i część ogórków gruntowych, obranych, pozbawionych gniazd

noteskulinarnyfiga
Wiejska zapiekanka 176

duszoną białą kapustą i boczkiem? Mój mąż stwierdził, że przypomina mu bigos z ziemniakami;) Wyszło bardzo smacznie, tak inaczej, a ja, jak wiecie, lubię od czasu do czasu podać coś nowego. około 600 g ziemniaków 1/2 główki białej kapusty 300-350 g wędzonego boczku 1 cebula 2 garści suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100-150 g żółtego sera

Smaki Na Talerzu
Pierś kurczaka z kozim serem 147

koziego sera do smarowania (lub więcej, jeśli piersi są duże) sól, pieprz odrobina mąki krupczatki Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Nacinamy tworząc tzw kieszeń. Miejsce to wypełniamy kozim serem, spinamy wykałaczkami. Piersi kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem i otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Następnie piersi przekładamy

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z ziemniaków, feta i mozzarella 131

Składniki: 700 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 300 ml mleka lub śmietany 30% 2 łyżki masła 100 g sera feta 100 g mozzarella 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki białego pieprzu Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posmaruj żaroodporną formę masłem. Ułóż ziemniaki w trzech rzędach na przemian z cebulą. Wierzch zapiekanki

codojedzenia
Sałatka z czerwonej fasoli i ananasa 119

zdrowa sałatka. Wystarczą 4 składniki. Kiedy byłam w ciąży była to moja ulubiona sałatka. Najbardziej lubiłam słodki smak ananasa. Składniki : puszka fasoli czerwonej 125 g sera żółtego 4-5 plastrów ananasa z puszki 1/3 białej części pora 4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki soku z ananasa 1/2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej szczypta suszonej papryki ostrej Wykonanie: Fasolę odsączyć, włożyć

Niebieski kubek z kawa
Pierogi ze szpinakiem – danie główne 153

dzieci uwielbiamy pierogi Składniki: Farsz: – 350 gram szpinaku (może być mrożony) – 1 duża cebula; – 2 ząbki czosnku; – 150 gram sera typu feta; – łyżka świeżego posiekanego oregano; – sól; – pieprz biały do smaku Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć

dom-agi.pl
Risotto z kremem z marchewki i gorgonzoli (Risotto con crema di carote e gorgonzola) 133

SKŁADNIKI 250 g ry ż u do risotto  100 g sera gorgonzola 5 marchewek 2 szalotki 150 ml białego wina 40 g masła parmezan s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g riso 100 g di gorgonzola 5 carote 2 scalogni 150 ml di vino bianco 40 g di burro parmigiano sale, pepe olio(...)minut.  Ryż zalewamy białym winem. Całość gotujemy dopóki wino nie odparuje. Do ryżu dodajemy krem marchewkowy. Stopniowo dolewamy gorący bulion, chochla po chochli, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Risotto gotujemy ok. 18-20 minut.  Risotto zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy resztę masła oraz pokrojony w kostkę ser gorgonzola, mieszamy. Risotto przykrywamy

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania