ser biały - 9461 przepisów (strona:318/631)

Makaron z kurkami w lazurowym sosie 150

kurek 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni 150 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka masła 82% sól i biały pieprz makaron tagliatelle Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu.  Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony(...)odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować!  Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać z sosem.  Podawać z białym, wytrawnym winem

Atlas Smaków
Pizza z krewetkami 59

wody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto ręką(...)smażyć z oby stron po 1 minucie. Podlać białym winem lub wodą i dusić przez kolejne 3 – 5 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące). Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Wyłożyć krewetki oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella. Pizzę piec

KuchniaWeDwoje.pl
Risotto dyniowe (Risotto alla zucca) 92

mięsnego dania głównego.  Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. g ryżu carnaroli lub arborio 2 szkl. bulionu warzywnego 200 g dyni 50 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano 2 łyżki oliwy sól, świeżo mielony pieprz Cebulę i obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku lub dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać(...)zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino, a gdy się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Mieszać od czasu do czasu. Powtarzać dolewanie płynu, aż ryż się ugotuje i będzie al dente. Zdjąć z ognia i po minucie dodać masło i starty ser. Przemieszać i ewentualnie doprawić solą

wyzwania kuchenne
Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 170

masła 1/2 kg mąki pszennej  1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200 g kefiru 1 łyżka oregano  dodatki sos pomidorowy 300 g sera żółtego 250-300 g mozzarelli w bloku biała kiełbasa papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem,  dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach.  Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Koreczki serowe z oliwkami i sardelami 150

żółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu  cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy

Wanilia i Kardamon
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 178

rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka(...)pijanych turystów, ale oczywiście właściciele barów twierdzą, że to niezły biznes odpowiednie piwo można wybrać do konkretnej pkazji i tak np. Belgowie piją piwo Trappist przy okazji rozmów wieczornych, Białe piwo czy Kriek jest najlepsze do relaksu na słonecznym tarasie zasada: najpierw jedz, potem pij Brugia to stolica czekolady, nie Szwajcaria lokalnym symbolem Brugii jest miś (bear), ale słowo bear

Moja smaczna kuchnia
SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI 113

www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI DLA OK 6 OSÓB : 1 makrela wędzona 3 jajka ugotowane na twardo 10 dag sera żółtego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pora (biała część) Sól i pieprz do smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy PRZYGOTOWANIE:  Makrelę wędzoną obieramy z ości i dzielimy na małe(...)kawałki.  Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę.  Pora (białą część ) drobno siekam.  Szczypiorek i koperek myję i drobno siekam.  Ser żółty kroję w kostkę.  Ugotowane i obrane jajka kroję w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem, dodaję jogurt i musztardę. Mieszam. Pozostawiam w lodówce ok 30 min. przed podaniem

Gotowanie Patki
Kotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych 147

jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże   1 szalotka 1 garść startego sera cheddar na dużych oczkach (może być inny żółty ser) 200 g płatków owsianych 1 garść świeżej bazylii  sól morska   biały pieprz   oliwa Wykonanie:    Do miski przełożyć posiekane jajka, bazylię, szalotkę, dodać starty ser, wbić świeże jajko, przyprawić solą, pieprzem. Dosypywać

Wino Francja Kuchnia
Sałatka do mięs z grilla 336

sosu balsamicznego o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Mieszankę sałat przekładamy do szerokiego ale płaskiego naczynia, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, cząsteczki pomarańczy- bez białej błony, żurawinę oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy i polewamy po wierzchu sosem balsamicznym.  Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Jeśli chcemy- możemy przygotować ją wcześniej, ale nie mieszać- zrobić

Kuchnia w czekoladzie
Letnia sałatka z botwinką 147

grilla. Lekka, zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne!Składniki:1 pęczek botwiny (liście i łodygi)1 kostka sera bałkańskiegopół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona)można dodać pomidorki ale ja nie miałam :)Składniki na sos:1 łyżka musztardy1 łyżka miodu1 sok z cytrynysól, pieprzulubione zioła np. oregano/bazyliaLiście

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z wędzonej makreli 1083

domu na stronie www.ziołowo.pl Makrelę bardzo dokładnie oczyścić z ości i rozdrobnić. Jaja ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę dymkę drobno posiekać, a białą część sparzyć przez 2-3 minuty. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć wszystkie składniki, dodać majonez , pieprz i jeśli jest potrzeba posolić

Apetyczna babeczka
Frittata z białą kiełbasą i rukolą 60

potrawę. Surowa biała kiełbasa. Śniadaniem raczyliśmy się z moimi królikami doświadczalnymi. Wszyscy byliśmy zaspokojeni. Polecam dodać jeszcze do tej wersji ser z niebieską pleśnią. My dodaliśmy go dopiero na talerzu. Serio pycha. Składniki: 6 jajek 1 surowa biała kiełbasa 1 mała czerwona cebula mała garść rukoli 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku sól pieprz (przepis na 3 porcje) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Kardamonovy
Risotto ze szparagami i chorizo 97

miłego dnia, praz udanego dłuższego weekendu :-) Składniki: szparagi kiełbasa chorizo około 300 g ryżu arborio 1 cebula 3 ząbki czosnku 1, 5 litra bulionu 1/2 szklanki białego wytrawnego wina natka pietruszki starty ser grana padano lub inny twardy oliwa  sól pieprz 1. Wcześniej przygotowujemy bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, podsmażamy

kruche babeczki
Sałatka warstwowa z serem i tuńczykiem 73

która pasuje na każdą okazję. Kilka składników i gotowe! Co nam trzeba? Pyszka tuńczyka w oleju x 2 4 jajka cebula posiekana w kosteczkę drobną żółty ser- 200g w kostce kawałek pora-biała część – kroimy w cienkie krążki 4 łyżki kukurydzy konserowej Majonez- 5 łyżek plus 1 łyżka jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku szczypiorek Robimy! Jajka gotujemy

Latosiowydom
Zapiekanka ziemniaczana z patelni 62

sycące danie, idealne aby poczęstować nim gości Jak zwykle prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zapiekanka ziemniaczana z patelni – składniki: 3 średnie ziemniaki, 1 mała biała cebulka, 100g świeżego szpinaku, 100g sera typu feta, ząbek czosnku, 3 jajka, 4 łyżki śmietany 18%, łyżka oliwy z oliwek i masła klarowanego. Sposób przygotowania Najpierw obieram i kroję ziemniaki w małą kostkę

Natka Pietruszki
Makaron z krewetkami w kremowym sosie 122

minut Ilość porcji:  2 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 160 g makaronu tagliatelle (może być dowolny) 25-30 krewetek białych 2 sparzone jajka 50 g sera parmezan 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1. Nasze danie zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Makaron gotujemy

karolgotuje
Sałatka serowo jajeczna 121

Pyszna sałatka serowo jajeczna z dodatkami.  -- Skład : ser żółty 350 g, jajka 6szt., po puszce :kukurydzy, fasoli białej, groszku, fasoli czerwonej, cz.cebula, łyżeczka musztardy sarepskiej, koperek lub szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Ser ucieramy na grubych oczkach tarki, jajka gotujemy na twardo, dodatki z puszek płuczemy w  zimnej wodzie i odsączamy na sitku, cebulę i koperek drobno kroimy

chleba naszego
Risotto z krewetkami 144

ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych  krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri  do smaku Sposób(...)podsmażyć 2-3  minuty krewetki, wlać z całą zawartością soków  do ryżu, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku, rozłożyć na talerze, posypać tartym serem garna padano lub parmezanem, podawać  z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z  Kuchnie Świata

Wanilia i Kardamon
Sałatka z cykorii i dyni 148

ostatnią dynię i upiekłam ją w piekarniku polaną olejem rzepakową i oprószoną sola i pieprzem. Taka dynię wkroiłam w sałatkę. Sałatka z cykorii i dyni 1 biała cykoria cząstka pieczonej dyni plaster sera ricotta sałatkowa 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych 1 łyżka rodzynków sól, pieprz,sok z cytryny, oliwa z chilli i czosnkiem do smaku Cykorię, dynię i ser pokroić

Gotuj Sam!
Sałatka porowa 101

Smaczna i pikantna za sprawą pora. Na co dzień i od święta :) Składniki : - biała część pora, - 100 g żółtego sera, - 4 ugotowane jajka, - ziarna słonecznika, - natka pietruszki, - 2 - 3 łyżki majonezu, - sól, pieprz. Wykonanie: Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem na sitku.Ser pokroić w zapałkę, a jajka w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, przestudzić i dodać do reszty

Przepisy Mikołaja
Ziemniaki w mundurkach faszerowane 98

wtedy można je zrobić właśnie na grillu. Póki co, musimy wykorzystać piekarnik do czego zachęcam. Ziemniaczki są bardzo dobre. Składniki 8 dużych ziemniaków 100 g żółtego sera 100 g szynki 150 g białego … Czytaj dalej Ziemniaki w mundurkach faszerowane

gotuj ze mną
Placuszki z cukinii i kaszy 145

Ingredients 360 g cukinii 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona) 2 łyżki mielonych otrąb * 3 ząbki czosnku 3 jajka pieprz biały sól Dodatkowo 100 g miękkiego sera pleśniowego 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju rzepakowego cebula dymka Instructions Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy

Wędrówki po kuchni
Trotilla ze szpinakiem 104

przychodzą niespodziewani goście i chcę poczęstować ich czymś wyjątkowym serwuję trotillę a w środku różne smakołyki Składniki: tortilla 1 opakowanie świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 2 ząbki czosnku serek biały śmietankowy 1 łyżka masła Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, czekam aż zmniejszy swoją objętość. Dodaję fetę, rozmiażdżony czosnek, smażę do czasu aż szpinak zupełnie zmięknie, a feta

MojaQchnia.pl
Risotto grzybowe 143

sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Suszone borowiki - 10-12 kawałków Wywar warzywno-grzybowy z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1-2 łyżki potartego Oliwa do smażenia Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy z nich wywar z 1 marchewką, 1 cebulą

Kuchnia Bon Appetit
Zupa z tortellini i pomidorami 185

świeżego szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć) 500 ml przecieru pomidorowego 2 litry bulionu  np. rosołu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła  sól, pieprz cukier Sposób

Pobite gary Barbary
Pęczakotto z bobem, pieczarkami i ricottą 157

sztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Bób –400g Pieczarki - 6 sztuk Ser ricotta - 200g Pomidorki koktajlowe - kilka sztuk Oliwa do smażenia i oliwa do upieczenia bobu. Sól, pieprz Świeży tymianek

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka meksykańska 2171

sera żółtego majonez sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kukurydzę i fasolę przepłukać na sitku pod wodą. Dobrze odcedzić. Ananasa i paprykę pokroić w kawałki, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Białą część pora pokroić w półtalarki, wrzucić do miseczki z gorącą wodą i sparzyć przez kilkanaście sekund. Następnie pora przepłukać na sitku pod zimną wodą i dodać do pozostałych składników

Mojewlasne.pl
Kotleciki kurczakowo-pieczarkowe 110

poszły nawet do kanapek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 300 g pieczarek • 3 jajka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 ząbki czosnku • sól, biały pieprz do smaku • 150 g sera żółtego • natka pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Filety z kurczaka pokroić w kostkę. • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

To co kocham
Lawendowy krem z gruszki, kalafiora i selera 96

kalafiora (około 250 gram) 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 gałązka rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonej lawendy 2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do podania: kozi ser, karmelizowana gruszka, prażone pestki dyni Na maśle smażę pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojony w kostkę seler i gruszkę oraz świeży rozmaryn i suszoną

Mango Papaja
NALEŠNIKI Z LEKKĄ NUTĄ MEKSYKU 171

jajko 1 łyżka oleju   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1/2 puszki czerwonej fasoli 20 dag.piersi z kurczaka zmielonej 1 czerwona cebula(u nas jej nie było i użyłam białej:(...) 2 łyżki oleju 10dag. startego sera żółtego przyprawa meksykańska sól pieprz kajeński ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 15 min.Smażymy na złoty kolor z obu stron. Fasolę odsączamy,przelewamy wodą.Cebulę kroimy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety schabowe a’la pizza 252

wystarczy piekarnik i chęci " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 osoby : 4 kawałki schabu na kotlety 4-5 średnich pieczarek białych garść pomidorków koktajlowyc h kawałek sera do utarcia ( około 20 g ) odrobina suszonej bazylii i oregano granulowany czosnek do posypania sól , pieprz do smaku Mięso ze schabu , płukamy , osuszamy ręcznikiem i delikatnie rozklepujemy

Ogrodnik w podróży
Sałatka z grillowanymi szparagami, batatami, papryką z groszkiem świeżym i jajkiem w koszulce 131

węglowodany i tłuszcz. Składniki (na 2 porcje): 1/3 główki sałaty lodowej 6-7 szparagów zielonych 4-5 łyżek wyłuskanego, świeżego groszku 2 jajka 30-40 gram sera feta 1/2 średniego batata kawałek białej papryki kawałek czerwonej papryki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Szparagom odrywam zdrewniałe końce, myję. Batata obieram i kroję w plastry. Papryki

Mango Papaja
Pizza ze szparagami 191

łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka ostra dodatki: boczek w plastrach szynka białe szparagi zielone oliwki cukinia żółty ser oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto

Pyry na Gaz
Zupa z białych szparagów 91

białych szparagów, sól, cukier, 100 g sera typu cheddar, 150 g łososia wędzonego na gorąco, Szparagi umyć, obrać pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (wody powinno być 2 cm ponad poziom szparagów). Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać starty ser. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Doprawić solą i cukrem

królestwo garów
Risotto mocno szparagowe 131

ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode cebulki, 4 łyżki oleju rzepakowego - czosnkowego, 50 ml białego, wytrawnego wina, 30 g twardego sera – bursztyn, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa

Moniki Smakołyki
Risotto z pomidorami A. Starmach 168

inne mięso.  Książka A. Starmach Risotto z pomidorami Składniki: 200g ryżu białego -nie w woreczku około 1 l bulionu warzywnego 1 małą cebula 50ml białego wina Sól, pieprz 50 tartego sera grana padano lub innego twardego Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów pelati lub 3 pomidory dojrzałe świeże 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mascarpone lub śmietany

Kubki smaku
Udka faszerowane pieczarkami, porem i marchewką 420

pysznym, lekko słodkim sosie .  Składniki na porcję dla 4 osób*: 1 kg udek z kurczaka (8 sztuk) 100 g pieczarek  1 marchewka 1 biała część pora sól, pieprz żółty ser olej Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Kotlety mielone w stylu włoskim 142

znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku

mojewypiekiinietylko
Owocowe naleśniki owsiane z malinowo-bananowym twarożkiem - LUNCH KIDS :) 155

które po jakimś czasie na pewno się znudzą i nie będą smakować tak jak za pierwszym razem. Ponad to duża ilość szkolnych kanapek przygotowywana jest z białego pieczywa, niskiej jakości wędliny czy sera oraz bez świeżych warzyw czy dodatkowego owocu. Taki lunch na pewno nie jest źródłem zdrowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego dziś prezentuje Wam zupełnie coś nowego

Zdrowie na języku :P
Sałatka zdrowa i energetyczna 186

porcje 1 batat, upieczony szczypta cynamonu szczypta chili i pieprzu sól gruboziarnista 2 łyżki oliwy 1 brokuł garść laskowych orzechów 150 g ugotowanej quinoa, u mnie biała i czarna 100 g koziego sera 100 g jarmużu garść kiełków 1 czerwona chili 100 g borówki amerykańskiej Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka jabłkowego octu ¼ łyżeczki soli

codojedzenia
Kopytka z kurkami i angielskim ALE 164

Składniki na kurkowy zaklajszcz kopytkowy: 400 g świeżych kurek 1 cebula biała 300 g boczku wędzonego kawałek sera gran padano kilka gałązek tymianku szczypta startej gałki muszkatołowej 150 ml śmietany kremówki Gdy mało czasu na obiad, to warto sobie pomóc półproduktami. U Hońki, którą zdecydowanie pochłonęło letnie lenistwo, tym półproduktem są dzisiaj kopytka.  Resztę niestety trzeba przygotować samemu

Karczma Honorietty
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 139

Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę

Kuchnia co dnia
Faszerowana papryka fetą i ryżem w pomidorach 108

zielone. Świetnie nadają się do faszerowania. Do wakacji zostało jeszcze kilka miesięcy, a mnie dziś naleciało na greckie klimaty.  3 - 5  sztuk białych papryk  szklanka ugotowanego ryżu  opakowanie sera feta tymianek sól i pieprz puszka pomidorów ząbek czosnku oliwa z oliwek pół łyżeczki nasion fenkułu wykałaczki  Do ugotowanego ryżu wkrusz

AZgotuj!
Zupa czosnkowa 104

gotowa w 20 minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki na 2-3 części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło

greenscarf
Quiche ze szparagami i kabanosem 138

łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy

Pyry na Gaz
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 165

lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy.  Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód.  Sernik wkładamy do nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polska specjalność- klopsiki z kaszą | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 166

bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona cebula biała cebula (dałam dodatkowo) 90 g sera kanapkowego półtłustego Luxmilk 2 łyżki jogurtu greckiego Tolonis 3 łyżki oliwy z oliwek (dodałam zamiast oleju rzepakowego) 100 g mix sałat z rukolą 1-2 gałązki natki

ClauditteMissCooking
Zapiekane tagliatelle w sosie porowo-śmietanowym z kurczakiem i warzywami 447

brokuł świeży lub mrożony-duża marchewna sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka)-2 łyżki serka kremowego-1 łyżka oliwy-1 ząbek czosnku-biała część pora-sól, pieprz+żółty ser do posypania (w ilości dowolnej oczywiście ;))Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Myjemy je, kroimy w kostkę, przekładamy do jakiegoś naczynia dodając 2 łyżki jogurtu, sól i pieprz

Kuchnia Ellie
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 294

inspirację tym mazidłem widać od razu. Tylko nie zróbcie błędu w nazwie szynki, jak to się mi przytrafiło na chorągiewce. Kto znajdzie błąd? ;)Składniki:pasta2 puszki białej fasolki cannelini (po 400g)150 sera feta10 listków szałwi5 ząbków czosnkuskórka i sok z połowy cytrynysól i pieprzdodatkowo5 plasterków szynki serrano1 bagietka20 listków szałwiioliwa z oliwekSposób przygotowaniaW piekarniku rozgrzanym do 200 stopni upiec

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania