łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka mąki 1 płaska łyżeczka cukru szczypta vegety 3-4 łyżki soku z cytryny biały pieprz i sól do smaku Piekarnik nagrzewam do 180°C. Kawałki kurczaka rozkładam w naczyniu żaroodpornym. Z sera odkrajam 5-6 cienkich plasterków, resztę rozkruszam na kurczaka, naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika(...)przykrywam i duszę ok. 3 minuty. Posypuję równomiernie mąką, zasmażam i redukuję płyn powstały podczas duszenia szpinaku. Wlewam sok z cytryny i doprawiam dość wyraziście białym pieprzem. Zagotowuję i natychmiast rozkładam na kurczaka z serem, obkładam pozostałymi plasterkami sera pleśniowego i już bez folii zapiekam ok. 10-15 minut. Podaję z pomidorami z cebulką lub sałatą lodową z vinegtrettem
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 4 bułki do hamburgerów z sezamem, 1 opakowanie (4 krążki) „Burgery wołowe z przyprawami” Sokołów, 2 duże pomidory, 1 młoda mała cukinia, 1 biała cebula, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony(...)jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej, krążek papryki, plaster pomidora), całość doprawiamy chili, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy listki mięty, sos ziołowy, liście sałaty i przykrywamy górną częścią
Moniki Smakołykiłyżki musztardy stołowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie) sól pieprz 1. Sałatę pekińską wraz z białymi częściami liści drobno kroimy, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę. 2. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę z fetą, mieszamy dokładnie, aby sos wszędzie dotarł. Na koniec wymieszaną i doprawioną sałatę
Apetyczna babeczkalubią bardziej wyszukane smaki, jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto 4 plastry rolady z sera koziego sól pieprz ocet z białego wina oliwa z oliwek A jak to zrobić: Liście botwiny umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki
Kuchnia w opałachKurczak ze szpinakiem i gorgonzolą (4 porcje) Składniki: 4 udka kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 200 g liści szpinaku, umytych 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 36 % 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku gałka muszkatołowa, pieprz, sól Przygotowanie: Umyte i osuszone udka(...)czosnek i tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym wlej wino i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą lub bulionem. Po tym czasie dodaj ser, szpinak i śmietankę i gotuj, często mieszając, przez kolejne 20 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj. Smacznego! English
karmelowyWielbiciele sałatek ziemniaczanych nie będą zawiedzeni. Składniki 1,2 kg ziemniaków 3 cebule 500 g kiełbasy szynkowej 150 g korniszonów 250 g żółtego sera ementalera 100 ml octu z białego wina 200 ml bulionu warzywnego sól pieprz biały pół łyżeczki cukru 5 łyżek oleju pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonej cebulki Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach
R'n'G Kitchenrównież z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 250 ml bulionu 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz do smaku płatki migdałów ser koryciński naturalny Czesławy Zarzeckiej Przygotowanie: Na maśle zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Wlać bulion i groszek konserwowy razem z wodą. Doprowadzić
Ala piecze i gotujeplastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych szparag (ze słoiczka) sól, pieprz, bazylia * wybór serów zależy naprawdę od Was! Ja postawiłam na mocno wędzony polski akcent i było warto :) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. UWAGA! Ja nie mam piekarnika ;p ale mikrofalówkę z funkcją
Kitchens Alphabetkolorowe rurki) 1 brokuł 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła ¾ szklanki słodkiej śmietanki do gotowania 22% 10 dag sera pleśniowego ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ szklanki płatków migdałowych Gałka muszkatołowa do smaku Świeżo mielony biały pieprz do smaku Sól himalajska do smaku Sposób przygotowania: Brokuł ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, odcedzić(...)patelni rozgrzać klarowane masło , zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pokrojony lub pokruszony na kawałki ser pleśniowy, wlać śmietankę, całość mieszać do rozpuszczenia sera, doprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz białym pieprzem, dodać brokuł, gotować 2 minuty, wsypać makaron, całość wymieszać. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, posypać danie. Podawać
Wanilia i Kardamonsłoiczka ( około 200 g) 25 dag szynki ( ja użyłam drobiowej ) fasolka czerwona z puszki ( 400 g ) 4 korniszony 4 jajka ugotowane na twardo duży por ( biała część) słoik majonezu (250 g) 15 dag sera żółtego przepis Do miseczki wrzucamy kolejne warstwy sałatki: odsączoną z zalewy kukurydzę i marchewkę. Kolejną warstwą jest pokrojona w drobną kostkę szynka a następnie odsączona(...)wrzucamy na czerwoną. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach i nakładamy jako kolejną warstwę sałatki, białą część pora kroimy na drobno i wrzucamy na jajka. Na sałatce rozprowadzamy majonez i całość posypujemy startym żółtym serem
Smakowite Daniakiełbasą Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g białej kiełbasy duża garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku mała cebulka szklanka bulionu płaska łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% sól i pieprz do smaku olej do smażenia garść natki pietruszki starty ser żółty do posypania makaron do podania Przepis 1 Grzyby namaczamy około 15 minut(...)Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 Podajemy z ugotowanym makaronem, posypane natką pietruszki oraz serem. Artykuł Makaron z grzybami i białą kiełbasą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiWiśnie szczególnie kojarzą mi się z wiosną. Dlaczego? Kwitnące drzewa są doskonałym akcentem w wiosennym ogrodzie. To właśnie jako jedne z pierwszych, pojawiają się różowe lub białe kwiaty wiśni. Czas kwitnienia, wyłaniania się pierwszych żywych kolorów po zimie, daje efekt magicznego obrazu, za którym zdążyliśmy się stęsknić! Co prawda na owoc, będziemy musieli jeszcze trochę poczekać, więc puki co zadowolić(...)kremowej sernikowej tarcie sprawdziły się znakomicie! Polecam wypróbować!!! Składniki na spód tarty: 100 g suchych herbatników 50 g masła Składniki na masę serową: 500 g sera tłustego (trzykrotnie zmielony) 200 g białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki drobnego cukru 1 żółtko 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z jednej cytryny Składniki na polewę wiśniową
Kierunekuchniawszystkie składniki ( w cieście serowym nie dodajemy sera dopiero po wyrośnięciu ciasta). Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ,przykryte ściereczką na 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto białe wyrabiamy 2-3 minuty dodając starty ser ,wałkujemy na prostokąt o wymiarach 55 x 30 cm Ciasto razowe wyrabiamy chwilkę , jak się klei to delikatnie podsypujemy maką ,wałkujemy na taki sam prostokąt , nakładamy
Wypieki Renedania, ale jest zupełnie zbędne, możecie je więc śmiało pominąć. Składniki: ok. 250 g makaronu spaghetti + 1 łyżka oliwy 1 jajo 4-5 łyżek startego żółtego sera ½ dużego kubka śmietany kilka łyżek białego wytrawnego wina pieprz, sól 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku posiekana natka pietruszki Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełóż do garnka
Qlinarnie i Qlinarniemyślą o portalu Kobiece Porady, gdzie znajdziecie wiele rewelacyjnych przepisów kulinarnych , artykułów, porad i ciekawostek. 1 filet z piersi kurczaka 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 100 g żółtego sera 2 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Panierka: 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 6 krakersów Filet(...)osobnej miski. Dodajemy starty na bardzo drobnej tarce żółty ser, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i jajko. Masę wyrabiamy na gładką i jednolitą. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe i płaskie burgery. Krakersy mielimy na drobny pył (możemy rozgnieść je tłuczkiem). Dosypujemy bułkę tartą i biały sezam. Wszystko mieszamy. W panierce obtaczamy burgery. Mięso smażymy
VioletoweKucharzenie