minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane
wesoła kuchniajajek L 0,5 szklanki kaszy manny 200 g cukru Polewa czekoladowa 0,5 szklanki śmietanki 30% 50 g margaryny 90 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie
VioletoweKucharzenietrzeba mnie namawiać ;) jestem bardzo wdzięczna tej osobie która po raz pierwszy wpadła na pomysł aby ser wykorzystać na ciasto ;) Dzisiejszy wypiek składa się nie tylko z sera ale też z kremówki, białej czekolady i nawet jest dodatek owocowy w postaci skórki i soku z pomarańczy :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 8 min. + 60 minut Temp. pieczenia
Różne smaki w kuchninajlepszy smak i aromat. Do jakich potraw białe wino? Białe wino, które tak de facto ma odcień żółci i brązu, to wino, które ma wielu zwolenników od tysięcy lat. Niezależnie od gatunku uchodzi raczej za delikatniejsze, w przeciwieństwie do wina czerwonego. Kolor uwarunkowany jest ilością kwasów fenelowych i ciemnieje wraz z dojrzewaniem. Białe wina półwytrawne powinno się podawać w wysokich(...)lubisz Makaron ze szpinakiem i słonym serem feta Do jakich potraw czerwone wino? Ciężkie czerwone wina są dobrym wyborem, jeżeli na naszym stole pojawi się czerwone mięso, tj. dziczyzna, wołowina, wieprzowina czy baranina oraz aromatyczne sery pleśniowe lub grzyby. Warto pamiętać, że czerwone wina podaje się w nieco wyższej temperaturze niż wina białe, tj. ok. 14-18 stopni. Czerwone wina
ProstePesto.plchrupkości. Bardzo też lubię duszoną marchewkę i pora. Dla mnie więc jest to połączenie idealne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 duże plastry schabu 2 marchewki biała część pora kawałek żółtego sera (ok. 50g) bułka tarta do panierowania 1-2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam
Waniliowe Improwizacjemonotematyczność. Składniki (2 – 4 porcje): 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 1 średnia cukinia 400 g bobu 1 duży por (450 – 500 g) 1 średnia cebula 3 – 4 ząbki czosnku sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek + masło ser grana padano Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko(...)kaszę i bób, smaż około 2 – 3 minut mieszając. W razie potrzeby – dopraw ponownie. Kaszę wyłóż do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem grana padano. Smacznego! Artykuł Biała kasza gryczana z bobem, cukinią i porem pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuchilli, pokruszona, sól, czarny pieprz, oliwa, 16 rurek cannelloni Sos czerwony: 700 ml passata (sosu pomidorowego), 1 łyżka octu z czerwonego wina, Sos biały: 500 ml śmietany kremówki, 150g parmezanu, drobno startego, kilka listków bazylii, 200g sera mozzarella, oliwa z pierwszego tłoczenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, a następnie wrzucić podzielone(...)brokułowo kalafiorowym (my do tego celu użyliśmy torby foliowej z odciętym rogiem) i układamy je w naczyniu na warstwie pomidorowego sosu. Cannelloni posypać bazylią i polać białym sosem. Przyprawić czarnym pieprzem, posypać resztą sera i dodać mozzarellę. Skropić oliwą z oliwek, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut
Państwo Wojtczuk gotująróżnymi farszami, ja dzisiaj zrobiłam rewelacyjny, farsz z pieczonym kurczakiem, pieczarkami, porem i serem. Wyszły przepyszne. SKŁADNIKI : 3 pieczone udka 20 dkg żółtego sera 20 dkg pieczarek por- biała część ( kawałek ) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka ostrego ketchupu sól, pieprz do smaku kilka małych bagietek lub chleb tostowy(...)PRZYGOTOWANIE : Kurczaka obieramy z kości i skórek, drobno rozdrobnimy. Por przecinamy wzdłuż, kroimy w paseczki, pieczarki szatkujemy a ser ścieramy. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy wszystkie pokrojone składniki, sól, pieprz, majonez i ketchup, dokładnie mieszamy masę. Bagietki przecinamy wzdłuż, nakładamy obficie farsz i zapiekamy w piekarniku około 15 minut. Natomiast chleb tostowy z farszem można zapiec w opiekaczu
Kulinarne Fantazje Mariolisosu dodaję zawsze szczyptę pieprzu cytrynowego oraz startą skórkę cytrynową aby był orzeźwiający. Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa lub jeden świeży, pokrojony w kostkę 30 dag ser żółtego, pokrojonego w kostkę biała część pora, pokrojona w piórka jogurt grecki, mały kubeczek sól, pieprz cytrynowy skórka otarta z połowy cytryny pół posiekanego pęczka szczypiorku Przygotowanie: Do sitka wrzucamy pokrojonego pora
Życie ze smakiemryba: 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza, olej rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku
Moniki Smakołykiprzychodzi ochota na coś słodkiego ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Herbatniki – 10 sztuk – Ser Mascarpone 225g – Śmietanka 30% 200g – Maliny – 150g – Masło – 2 łyżki – Cukier puder – 2 płaskie łyżki / lub dowolnie do smaku / – Cukier trzcinowy – 1 łyżka – Biała czekolada – 6 kostek. PRZEPIS: 1. Herbatniki zmiksuj wraz z łyżką masła. Umieść po dwie łyżki herbatnikowego, maślanego piasku(...)szklankę. 6. Gotowe serniczki posyp poszatkowaną białą czekoladą. Print SERNIK Z MALINAMI I MALINOWYM MUSEM Na starcie kęs białej czekolady a na finiszu chrupkość maślanych herbatników. Course Dessert Cuisine Polska Keyword Sernik, Deser, Maliny Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Herbatniki – 10 sztuk Ser Mascarpone 225g Śmietanka 30% 200g Maliny – 150g Masło
globuskulinarnymóc podzielić się z Wami przepisem. Składniki na sos beszamelowy: 1/3 kostki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz biały Składniki na 12 babeczek: 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 12 kromek chleba tostowego kilka różyczek brokuła (można zamiennie dać do ozdoby kawałek papryki lub coś innego) łyżka oleju (do wysmarowania formy(...)zdejmując go z ognia. Następnie wlej mleko, pogotuj jeszcze chwilę energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dopraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanie takiego sosu jest błyskawiczne - zajmuje dosłownie kilka minut. Do ciepłego sosu beszamelowego dodaj pokrojoną wcześniej szynkę i ser żółty (zostaw odrobinę sera na posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego
Mojewlasne.plkieliszek czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 3 łyżki octu balsamicznego szczypta soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka cukru na burgery: 4 duże pieczarki, portobello lub białe oliwa sól 4 plastry sera koziego (można zastąpić serem żółtym) 4 bułki grahamki lub inne Przygotowanie: Zaczynamy od karmelizowanej cebuli. Cebule pokrój w piórka. Przy takiej ilości cebuli przydatna będzie mandolina albo
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 3 duże tortille 1/2 puszki kukurydzy (odsączona) 1 papryczka chilli 150 g sera żółtego, startego 1 dymka (biała część) 10 zielonych oliwek świeża kolendra 1 łyżeczka słodkiej papryki + kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) 1. Papryczkę i dymkę drobno siekamy. Oliwki kroimy w krążki. Mieszamy w misce paprykę, oliwki, cebulkę, kukurydzę i listki kolendry, doprawiamy słodką papryką. 2. Na połowę
My Culinary Art