ser biały - 9461 przepisów (strona:294/631)

Pizzerinki z placków ziemniaczanych 179

pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie na patelni rozgrzać(...)razy większa od tradycyjnej.)  Placki smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku. Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon. Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki. Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu. Sos kremowo-serowy. Do rondelka wlać

Di gotuje
Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii 155

Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii Jeśli szukasz przystawki lub przekąski w stylu wiosna, lato, lekkiej i szybkiej w przygotowaniu to mam dla ciebie propozycję! Składniki : 2 młode cukinie 1 garść świeżych liści bazylii sól i biały pieprz do smaku 100 g serka koziego krem balsamiczny 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia folia kuchenna   Wykonanie(...)temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. (Kiedy pojawią się przypieczone miejsca na cukinii to znak, że są gotowe do wyjęcia z pieca.) Do miseczki przełożyć ser, dodać posiekaną bazylię, odrobinę białego pieprzu, jedną łyżkę oliwy, wszystko dokładnie wymieszać.  Rozłożyć folię kuchenną, ułożyć w rzędzie upieczoną cukinię, każdy plaster niech lekko nachodzi na drugi, następnie nałożyć masę serową

Wino Francja Kuchnia
Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii 151

Cukiniowe roladki z nadzieniem z koziego sera i bazylii Jeśli szukasz przystawki lub przekąski w stylu wiosna, lato, lekkiej i szybkiej w przygotowaniu to mam dla ciebie propozycję! Składniki : 2 młode cukinie 1 garść świeżych liści bazylii sól i biały pieprz do smaku 100 g serka koziego krem balsamiczny 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia folia kuchenna   Wykonanie(...)temperaturze 200 stopni około 15-20 minut. (Kiedy pojawią się przypieczone miejsca na cukinii to znak, że są gotowe do wyjęcia z pieca.) Do miseczki przełożyć ser, dodać posiekaną bazylię, odrobinę białego pieprzu, jedną łyżkę oliwy, wszystko dokładnie wymieszać.  Rozłożyć folię kuchenną, ułożyć w rzędzie upieczoną cukinię, każdy plaster niech lekko nachodzi na drugi, następnie nałożyć masę serową

Wino Francja Kuchnia
Szprotki w serze 127

dodatek do chleba własnego wypieku.  Składniki: 25 dag lekko kwaśnego sera 1 puszka wędzonych szprotek w oleju ½ szklanki śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 biała cebula Wykonanie: Utrzeć dokładnie ser ze śmietaną, dodać rybę, posiekaną cebulę i przyprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać widelcem i przenieść na gęste sito, przykryć talerzykiem, obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
SERNIK Z BISZKOPTAMI I KAWĄ 134

prawdziwe doznanie smakowe. Bazowałam na moim sprawdzonym przepisie na SERNIK ZE SŁONECZNIKIEM . Polecam zrobić :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM: MASA SEROWA: 1,50 kg zmielonego sera 30 dag cukru 250 ml kwaśnej śmietany 125 ml oleju 4 jajka szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z cytryny sok z 0,5 cytryny(...)połowy porcji. WYKONANIE : Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopty układamy jeden obok drugiego oraz za pomocą pędzelka nasączamy kawą. Całe jajka ubijamy razem z cukrem na białą puszystą masę. Dodajemy ser, olej, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, ucieramy. Mleko mieszamy z kaszą manną i mąką ziemniaczaną, dodajemy do sera. Ubijamy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie nierówne

Pani na deser
Makaron ze szparagami – tagliatelle ze szparagami 98

Tagliatelle ze szparagami - pyszne danie na szybko, proporcje dla jednej osoby. 100 – 120 g suchego makaronu tagliatelle (lub podobnego), 3 szparagi białe, 3 szparagi zielone*, sól, cukier, ser twardy do posypania dania, 1 – 2 łyżki masła, Szparagi umyć, odłamać końcówki. Białe obrać. Szparagi pokroić w podłużne cienkie plastry – tagliatelle. 2 - 3 plastry zielonych szparagów zwinąć w ruloniki i włożyć(...)gotowania wrzucić białe szparagi i wymieszać z makaronem. Za minutę dodać zielone. Ugotowany makaron ze szparagami przełożyć na patelnię, dodać masło i wlać 2 – 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Gotować do czasu aż masło się rozpuści i sos zgęstnieje. Przełożyć makaron na talerz, ułożyć na nim wyjęte z wody ruloniki z zielonych szparagów. Posypać startym serem. Można podać

królestwo garów
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 199

tymianku; Sos: – 400 g rozmrożonych liści szpinaku; – 4 łyżki oleju; – 1 cebula posiekana w kostkę; – 2 drobno posiekane ząbki czosnku; – 100 gram sera pleśniowego; – 100 ml białego wina; – 100 ml śmietany 30% – 100 ml mleka; – 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów; – 1 mała garść orzechów ziemnych solonych; – gałka muszkatołowa, czarny(...)włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi orzechami. Sos: W rondelku lub na głębokiej patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać ser, wino, mleko i śmietanę. Gotować, aż ser się rozpuści, dodać pomidory, szpinak i doprawić do smaku. Pieczone polędwice podawać na szpinaku. Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof

dom-agi.pl
Zapiekanka ryżowa z grzybami leśnymi 163

twardo 1/2 kg grzyów leśnych 2 szt ugotowanych udek z kurczaka 1 papryka czerwona pęczek natki pietruszki 1 śmietana 12% 3 łyżki majonezu tradycyjnego do posypania ser zółty 2 cebule biała masło do smażenia 1 jajko surowe Zaczynamy od przygotowania składników naszej zapiekanki: Grzyby obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, i obgotowujemy ok 20 min. Następnie obgotowane grzyby podsmażamy na maśle(...)oraz natkę, paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki odkładamy osobno. Do ugotowanego i wystudzonego ryżu wbijamy surowe jajko i mieszamy. Śmietanę łączymy z 3 łyżkami majonezu. Ser ścieramy na grubych oczkach. Układanie warstw zapiekanki: Na spód naczynia wykładamy połowę ryżu, na ryż układamy pokrojona marchewkę, pietruszkę, i smarujemy lekko śmietaną z majonezem, następnie wykładamy grzyby i jajka

W kuchennej krainie
Lasagne bez beszamelu 209

smaku Sos serowy 2 ząbki czosnku 200 g serka philadelphia 1 łyżka masła + do posmarowania formy 400 ml mleka 100 ml słodkiej śmietany 200 g dojrzałego sera cheddar 1 łyżeczka białego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu sól do smaku 100 g mozzarella 6 suszonych pomidorów w oleju Pokrój cebulę w kostkę, rozgrzej oliwę i zeszklij na patelni. Dodaj czosnek i mięso(...)pieprzem. Przykryj i gotuj sos przez 30 minut. Przygotuj sos serowy. Przepuść czosnek przez praskę i zeszklij na maśle. Wlej mleko i śmietanę, zagotuj. Dodaj serek philadephia, utarty ser, przyprawy i gotuj sos cały czas mieszając. Nagrzej piekarnik do 175ºC bez termoobiegu. Żaroodporne naczynie o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmaruj masłem. Na dnie ułóż 2 płaty lasagne, użyłam

codojedzenia
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 131

małych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietanki 30% 1 garść uprażonych dowolnych orzechów sól i pieprz do smaku 2 szczypty gałki muszkatołowej  Wykonanie: Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć(...)skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Cykoria zapiekana z ziemniakami oraz serami Comté oraz Bleu d'Auvergne 136

małych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 garść uprażonych i posiekanych dowolnych orzechów 3 łyżki miodu 100 g sera Comté 100 g Bleu d'Auvergne albo inny ser niebieski 100 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietanki 30% 1 garść uprażonych dowolnych orzechów sól i pieprz do smaku 2 szczypty gałki muszkatołowej  Wykonanie: Cykorię obrać z zewnętrznych liści, przeciąć(...)skórki, pokroić w plastry, ułożyć przy cykorii na przemian. Przygotowaną cykorię i ziemniaki oprószyć solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz orzechami, podlać winem, kolejno śmietaną, ułożyć równomiernie wszystkie 3 sery. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni do zrumienienia się sera. Można ten czas skrócić według własnych potrzeb smakowych. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sałatka kuskus z bobem i serem korycińskim 265

sycące, dlatego świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie w pracy lub jako letni obiad. 1/3 szklanki kaszy kuskus 1/3 szklanki wrzącej wody 200 g bobu 150 g sera korycińskiego 1/2 cebuli białej słodkiej świeży szczypiorek świeży koperek sól pieprz czarny mielony oliwa z oliwek Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Gotować parę minut sprawdzając czy jest(...)gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać, aby ziarenka się rozdzieliły. Dodać bób, pokrojoną w kostkę słodką cebulę i ser koryciński. Doprawić przyprawami i posiekanymi ziołami. Skropić oliwą z oliwek. Smacznego :) Do dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin

https:KKuchniaMniam
ZIOŁOWY KURCZAK Z NADZIENIEM Z RICOTTY I SZPINAKU 106

pysznym serkiem Składniki:   2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie trybula,natka pietruszki i majeranek) 100 g liści szpinaku 100 g sera ricotta por - tylko biała część( z dużego pora połowę) 4 ząbki czosnku 4 łyżki masła (klarowne) oliwa z oliwek sól,pieprz Pierś z kurczaka  umyć,osuszyć i  ostrożnie ponacinać mięso(...)przesmażyć na nim pora.Dodać szpinak,cały czas mieszając,jeszcze chwilę smażyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz.Patelnię zestawić z ognia i przestudzić. Do miski przełożyć ser,dodać szpinak z porem i resztę posiekanych ziół.Dokładnie wymieszać i nadziać tym farszem kieszonki w mięsie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,ułożyć w nim piersi z kurczaka.Podlać je masłem

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 219

zrobić.   Składniki: 18 krakersów 3 jajka 80 g sera salami Mlekoma 6 łyżek majonezu 1 puszka tuńczyka w oleju śródziemnomorskim szczypiorek sól pieprz biały  Przygotowanie: Tuńczyka wraz z olejem rozgnieść widelcem. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać 4 łyżki majonezu i wymieszać. Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach dodać 3 łyżki(...)majonezu i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Ostrożnie używać soli ponieważ krakersy są słone. Żółtka zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Na płaskim talerzu układać warstwami: 6 krakersów, żółty ser z majonezem, 6 krakersów, rozdrobniony tuńczyk, 6 krakersów, białka z majonezem, starte żółtka i posypać szczypiorkiem. Sałatkę włożyć na 3-4 godziny do lodówki by smaki

Ala piecze i gotuje
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 213

kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych(...)farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania