włoskiego miasta Amatrice w rejonie Lacjum. Składniki na 2-3 porcje: 300 g makaronu spaghetti 400 g pomidorów z puszki 150 g guanciale lub boczku 50 ml białego wina 70 g sera pecorino romano 2 łyżki oliwy papryczka chilli lub suszone płatki chilli pieprz Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w cienkie paski, ser zetrzeć
wyzwania kuchennesałatka będzie również smaczną przekąską na świątecznym stole, pośród innych smakołyków . składniki na 4 porcje 2 udka wędzonego kurczaka 1 czerwona papryka 1 kalarepa biała część pora 150 g żółtego sera pęczek szczypiorku puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Wędzonego kurczaka, czerwoną paprykę oraz kalarepę kroimy w niewielką kostkę i przekładamy(...)miski. Białą część pora drobno siekamy i łączymy z pokrojonymi składnikami. Do sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach żółty ser. Odsączoną z zalewy kukurydzę łączymy z zawartością miski. Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do sałatki. Na końcu dodajemy majonez i musztardę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny
Smakowite Daniatylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około 3mm plasterki, które wrzucamy do dość dużej miseczki. Ananas kroimy w ząbki, a ser w słupki około
Smakowy RajSkładniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3 szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić
Kolizje Smakówstartego sera żółtego 2 ząbki czosnku ostra papryka (w proszku) słodka papryka (w proszku) tymianek sól i pieprz opakowanie Gnocchi 200 ml śmietanki 18% ser parmezan lub grana padano 100 g serka topionego - śmietankowy biały pieprz Przepis na sałatkę znajdziesz tutaj → Sałatka Przygotowanie: Rozmrożone grzybki przesmaż na łyżeczce oliwy, dopraw pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką - na koniec dodaj przeciśnięty(...)przewracamy udka (posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C. W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony - podgrzewamy do rozpuszczenia sera i zagęszczamy startym parmezanem. Sos doprawiamy białym pieprzem. Gnocchi przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i polej sosem. Ps. Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne, a więc przepis ten polecam wszystkim
Alutka-Gotujeśmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru 50 g masła Krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki 15 dag białej czekolady Goplana 2 łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania
Wanilia i Kardamonpomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu(...)warzywnego lub drobiowego 400 g mrożonego groszku sól pieprz kolorowy ostra papryka ser dojrzewający Bavaria Blu Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na niewielkim ogniu podsmażyć tak by cebula była biała i szklista. Dodać pokrojony czosnek, zalać bulionem wsypać groszek i gotować do miękkości groszku. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać
Ala piecze i gotujeUwielbiam faszerowaną paprykę chyba od wczesnego dzieciństwa ;p Jednak w moim domu, pomimo zdrowej papryki, było to raczej danie ciężkie – dużą ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej
Eat me! Fit me!bądź suchej patelni. Pod koniec wrzucamy starty na tarce czosnek. Wrzucamy do salaterki. Do chleba dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę czerwona z puszki. Może być też biała. Na fasolę ścieramy ser żółty , koleżanka daje pokrojony w kostkę Na to nasz majonez i gotowa pyszna sałatka. Idealna na główne danie. Jest bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna
Magiczne Życie Martyśrodę czyli 30 listopada w sklepie Winarium w Warszawie miał miejsce finał zakończonej niedawno akcji Durszlaka „Wino i sery” połączony z degustacją. Organizatorami byli Candia ( Świat serów ), Winarium i Durszlak.pl . W spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów. Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti(...)bardzo ciemne z aromatem czarnej porzeczki i jagód - francuskie Château La Foncalpre, AC Monbazillac – białe słodkie Do tego zaserwowano nam deski pełne różnych serów: pleśniowych, kozich, z przerostem niebieskiej pleśni i białych. Ponadto bardzo smaczne pieczywo, oliwki, orzechy i owoce. Mnie najbardziej przypadły do gustu włoskie Atelie, Prosecco Doc i twarożek z koziego mleka. Do domu wróciłam
Wiem co jemZupa cebulowa na białym winie, podana z grzankami i serem to moja propozycja obiadowa, na taki mroźny dzień, jak dzisiaj. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Dodatek wina uszlachetnia tą zupę i nadaje wyrazisty smak. Nie obawiajcie się o procenty, wyparują podczas obróbki i zostanie tylko aromat. Chrupiące grzanki przyjemnie miękną w zupie a ser się topi i ciągnie(...)cebuli 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 1 l bulionu albo wody 2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej 1,5 szkl białego wytrawnego wina sól, pieprz młotkowany Dodatkowo bagietka czosnek starty żółty ser Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się nie przypaliło. Cały proces karmelizowania
Pieguskowa Kuchniadałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. “podeszwa” Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso, pieczarki i dużo sera – czego chcieć więcej? Zapraszam! Scroll down for recipe in English Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami (4 porcje) Składniki: 600 g dobrej jakości wołowiny, pokrojonej w 1 cm paski 30 g masła klarowanego 1/2 łyżeczki słodkiej(...)drobną kostkę 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 40 g masła sól, pieprz 200 ml wytrawnego wina białego 4 łyżki śmietany 36% 125 ml startego sera żółtego 2 łyżki posiekanego szczypiorku Przygotowanie: W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko z każdej strony tylko do zarumienienia
karmelowyskładniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g sera żółtego ketchup majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę(...)grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaSchab zapiekany w serze żółtym i winie, w towarzystwie pieczarek... Pycha! Składniki: 1 kg schabu 25 dag wędzonki 30 dag pieczarek 30 dag sera żółtego 11/2 szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie: Schab pokroić w plastry o grubości 2 cm, rozbić tłuczkiem i obsmażyć na oliwie z obu stron na złoto. Posypać solą
Tradycyjna Kuchnia