Składniki: (na 4 dorosłe, głodne osoby) 1/2 kg mielonej wołowiny 2 spore ziemniaki 1 średni bakłażan 1 duży pomidor 1 średnia cebula 1 jajko twardy ser do tarcia oliwa z oliwek białe wino (1 kieliszek) liście laurowe kawałek cynamonu goździki ziele angielskie sól pieprz Sos beszamelowy: ze trzy dobre łyżki masła 3 łyżki mąki zimne mleko sól pieprz gałka moszkatołowa(...)cebulę. Dodać mięso i smażyć mieszająć, aż stanie się szare i rozpadnie na grudki. Wziąć trzepaczkę i rozbić smażące się mięso na drobne „ziarenka”. Podlać wszystko białym winem, po chwili dodać przetartego pomidora, kawałek cynamonu, kilka goździków, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i odstawić, żeby się dusiło. Czas na warzywa. Na patelni
stajnia gołębie od kuchnisztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar(...)połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około
Kuchnia Bon Appetitoliwek 3 łyżki masła dobrej jakości 2 łyżki śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku sól, pieprz 2 kromki chleba pszennego kromka duża bagietki ciemnej około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina 500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa Wykonanie: W rondelku dusimy cebulę na oliwie(...)wchłonie tłuszcz, podlewamy białym winem, pomału odparowujemy. Jak wino wyparuje wlewamy bulion, po zagotowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i pokrojone pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor. Ser żółty ścieramy
SMYKWKUCHNIswoje dwa kółka :) A tym czasem sałatka i mołdawskie wino. SKŁADNIKI: na 1 porcję 2 liście sałaty (ulubionej) 3-4 plasterki melona miodowego 8-10 kulek białych winogron 2 grona czerwonej porzeczki 1/2 sera camembert z orzechami 1/2 papryczki chilli olej z pestek winogron ocet z białych winogron sól pieprz A jak to zrobić: Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego
Kuchnia w opałachjednak, że omlet jest banalny w obsłudze i robi się go szybko. Z dodatkami możecie szaleć, możecie też użyć lodówkowych resztek, na które nie macie pomysłu. Na wędliny, warzywa, sery, dowolne zioła. Wracając jednak do gorgonzoli, dodałam ją, bo została mi odrobina z innej potrawy. Pilnowałam jedynie, żeby nie przesadzić z ilością. Myślę, że wyszło w punkt(...)oczywiście dodałam jeszcze na koniec sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Idealnie mi pasuje do gorgonzoli. I do jajek, ale to oczywiste. Podobne przepisy: Omlet ze szpinakiem i serem taleggio Frittata z białą kiełbasą i rukolą Artykuł Omlet z gorgonzolą i szparagami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydodatkiem szynki i pomidorków koktajlowych. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki sosu z czosnkiem niedźwiedzim 4 plasterki szynki konserwowej 10 pomidorków koktajlowych 1 por biała część 100 g sera gouda z ziołami i pomidorami 125 g małych kulek mozzarelli 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenKolorowa i super zdrowa sałatka z mięsem z kurczaka i warzywami. Prawdziwy hicior! Spróbujcie. Nie pożałujecie:) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 por (tylko biała część) 15 dkg sera żółtego 0,5 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 jajka szczypiorek sól pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy szczypta przyprawy do kurczaka Przygotowanie: Kroimy
Krokusowy Domtakiej prawdziwej w pizzerii w Neapolu… ;) Uwielbiam za to różne wariacje na jej temat, które nie tylko świetnie smakują ale przy okazji są dużo zdrowszą wersją, bez białej mąki czy tony sera. Eksperymentowałam już z bardzo różnymi wersjami spodów do pizzy i opcjami przygotowania – czy to w piekarniku czy na patelni. Może przygotuję kiedyś wpis poświęcony wszystkim moim wariacjom
HealthyCreationskartacze. Dodatek surowego ziemniaka powoduje ,że są ścisłe, ładnie się formują i smakują doskonale. Składniki 500 g mięsa mielonego średniej wielkości ziemniak starty na miałko żółtko posiekana biała część pora łyżka sera żółtego kawałek czerwonej,posiekanej papryki sólo,pieprz bułka tarta 3-4 ząbki czosnku,posiekany 1/2 … Czytaj dalej Mielone jak kartacze
gotuj ze mnąOwsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek Składniki: Ciasto: 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 140g miękkiego masła 120g płatków owsianych górskich 80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego) Krem: 120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 170ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany Dodatkowo: około 300g truskawek, umytych
Mała CukierenkaSKŁADNIKI: 500g szynki białej firmy Hańderek 200g sera żółtego pół puszki kukurydzy duży słoik selera (840g) puszka zielonego groszku 1 ogórek kiszony 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 4-6 łyżek majonezu sól pieprz WYKONANIE: 1.Szynką ser i ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. 2.Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem
Dziś Ja gotujeinaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie
Ugotujmy Cośtego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na zimno z truskawkami w wersji a'la zebra :D Składniki (tortownica 24-26 cm): Masa biała (serowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek
Malinowo w kuchnidrobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć do dna. W tym czasie wyjmujemy ciasto francuskie
Państwo Wojtczuk gotująZatem jeśli macie niezbyt dobre wspomnienia związane ze szpinakiem czy rybami, to spróbujcie tego połączenia. Może i Wam się odmieni? :) Składniki: szpinak - świeży bądź mrożony cebula biała kilka ząbków czosnku ser z błękitną pleśnią - lazur filet z halibuta olej roślinny chilli w płatkach pieprz ziołowy tymianek sól Przygotowanie: Filet z halibuta dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony
Karczma Honoriettywersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego
To co kochamPizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę
Jeść, by żyć w zdrowiujest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 700 gram cebuli 0,75 litra wywaru warzywnego pół szklanki białego wytrawnego wina kawałek sera gruyere (ilość według uznania) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki masła rozmaryn tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lub w paski, szklimy
Quinoa Raz!dodatkowo spektakularną . Prawdziwa BIESIADA POLSKA! Ilość składników zależy od Was. Sposób podania też. Ja sugeruję tylko fantastyczne połączenie smakowe i wykwintność dania. Ananas i warzywa w towarzystwie białej kiełbasy z grilla, sera korycińskiego i włoskiego kremu z octem balsamicznym z Modeny. Dodatkowo chrupiące liście rzodkiewki i aromatyczna rucola sprawią , że danie będzie charakterystyczne i lekkie. Po prostu FIT! Składniki kiełbasa
Z Kuchni Do KuchniPizza przez dużą zawartość białej mąki i wysokotłuszczowego sera nie należy do produktów niskokalorycznych i dietetycznych. Na szczęście nawet będąc na diecie można cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby
wegujemygłównej: soczyste kawałki kurczaka i ananas. Zapraszam Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 40 min Składniki 2 filety z kurczaka 150 g białego ryżu 150 g sera żółtego gouda 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 drobiowa kostka bulionowa * 3 łyżki oliwy Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz
Wędrówki po kuchnizetrzeć na dużych oczkach tarki) 3 ogórki korniszone (zetrzeć) 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka (użyłam w oleju) 2 jajka (ugotować, zetrzeć) 1/2 dużej cebuli (posiekać, użyłam białej i czerwonej) żółty ser (ilość wg uznania, zetrzeć) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Wszystkie składniki układać warstwami w kolejności, którą zaprezentowałam powyżej. Dowolne warstwy (można każdą) posmarować (cienko) majonezem i delikatnie oprószyć
Di gotujeświeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki
Poezja Smaków - blog kulinarnyrówno suszone (jak makaron), jak i świeże, które można znaleźć w lodówkach. Wracając do naszej potrawy, szpecle świetnie nadają się do zapiekanek, my zapieczemy je z grzybami, białą kapustą, kurczakiem i serem. Jeżeli ktoś szuka dania wegetariańskiego można śmiało pominąć kurczaka. Przepis Składniki: 600 g kapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle 300 g suszonych lub 800 g świeżych
KasiaiKrzysiu.plmiała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód piekarnik ustawiamy na termo obieg na temp 180*C żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej białka ze szczypta soli ubijamy na pianę dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika
Luźna Kuchnialepiej dolać kilka razy bulion aby uzyskać idealną konsystencję ). Dodawaj w kilku porcjach żółty ser pleśniowy i miksuj blenderem - próbuj stale zupy aby uzyskać głębię smaku z sera. Dopraw na koniec białym pieprzem i solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy. Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę
Right Behind The Kitchenoczywiście z fetą. Składniki : * 2-3 czerwone papryki * łyżka oliwy z oliwek * 350g mięsa mielonego z indyka * cebula * ząbek czosnku * 7-8 suszonych pomidorów * 100g ryżu białego lub brązowego * 50g sera feta * ulubione zioła - u mnie oregano * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać
Magiczne Życie Martykwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 2 łyżki posiekanej pietruszki pieprz, sól nadzienie: niewielka żółta cukinia niewielka zielona cukinia łyżka oliwy łyżka ziół prowansalskich mała czerwona cebula mała biała papryka 100 g sera feta Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy
Mienta blogKrem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki
AZgotuj!Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią
Moja Galeria Smakujest to pieczony omlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;) Składniki (około 2 porcji): 2 jajka wędzona pierś kurczaka około 10 ugotowanych białych szparagów 4 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na sito, żeby się odsączyły
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki
Mango Papajakolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą
VioletoweKucharzeniełyżki keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny, mielony – do smaku 5 łyżek powideł śliwkowych Składniki na biały dip: 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego 1 ogórek zielony, długi 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 1/3 pęczka koperku, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 400 ml jogurtu typu greckiego
WojnaNaSmaki.plSkładniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino. W rondlu roztopić
Gaździnka warzymałych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić
W kuchni wieczoremoraz z moim psem rasy bichon frise :)Składniki na 2 duże porcje:- 250 ml śmietanki 36 albo 30 %- 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń- kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki.- 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji- mięta do dekoracjiSchłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno
Bon Appetit MałgorzatyZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczki lubczyku otwartego - 1 łyżeczka cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem
Mentor Smakurozpoczęły się o godzinie 10 i trwały do 15. Udało nam się w ciągu 5 godzin przygotować 5 przepyszynych i bardzo sytych dań: sałatkę szopską z grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo
Moja smaczna kuchnia