Flamenquines Składniki. 6 szt. filet ze schabu 6 szt. szynka serrano 10 dag ser żółty 200 ml białe wino sól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki
Kulinarny karnet Christopheraniekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku) 150 g. cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 jajka 150 ml. kwaśnej śmietany cukier lub aromat waniliowy 100 g. białej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 100 g. gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki A jak to zrobić(...)masą. Najbezpieczniej roztapiać czekoladę jedną po drugiej tworząc kolejne warstwy, gdyż roztapianie wszystkich w tym samym czasie może spowodować, iż zdążą zastygnąć zanim połączą się z serem. Pierwsza warstwa to biała czekolada, którą po roztopieniu z dodatkiem 1 łyżki słodkiej śmietanki (lekko przestygniętą) łączymy z jedną porcją masy i rozprowadzamy równo na podpieczonym spodzie. Drugą warstwę przygotować podobnie tylko
Kuchnia w opałachtrochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania") Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj! WYKONANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy do masy serowej - dokładnie mieszamy, nie za długo(...)sztywną pianę) /nasz przepis na idealną bezę niebawem/ 8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę, /przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/ 9. Bezę posypujemy kruszonką ( przepis na kruche ciasto b/glutenowe ) 10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni, 11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :) PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek
Wypisz Wymalujbardzo rzadko..Taki rarytasek dostępny zazwyczaj od święta... Składniki- -świeże kurzęce jajuszka -ziemniaki -cebula -biała kiełbasa -przyprawy- jakie kto lubi ale nie przesadzajmy , gdyż biała kiełbasa sama w sobie jest już genialnie doprawiona -żółty ser tarty -oliwa z oliwek -sól,pieprz Obieramy ziemniaczki, kroimy w cząstki(...)posypujemy solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami, dodajemy oliwy i cebulkę pokrojoą w piórka...Mieszamy. Wykładamy do naczynia , w którym będziemy zapiekać i dodajemy na wierzch i pomiędzy- białą kiełbasę. Wbijamy jajuszka i posypujemy gęsto serem żółtym. Wkładamy do piekarnika na około do godziny, aż nam zmiękną ziemniaczki. Wykładamy na talerz- smacznego! Na drugi dzień , jeśli nam zostanie ta oto zapiekanka
Z Kuchni Do KuchniPropozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego(...)bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską pleśnią) ½ szklanki śmietany 30-36% kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku (ewentualnie można zastąpić po pół łyżeczki suszonych ziół) szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Foremki do tartaletek posmarować masłem
MyCookBook.plktóre lubi, a tort wyszedł pyszny. Bardzo lubimy torty z kremem na bazie bitej śmietany, ale wiadomo, że nie należy ona do najbardziej trwałych. Postanowiłam więc ją utwardzić roztopioną białą czekoladą i mascarpone. Przyznam szczerze, że był to bardzo trafiony wybór i usłyszałam w pochwale, że to jeden z moich najlepszych tortów. Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale oczywiście(...)wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty Czekoladowa bita śmietana – 350 schłodzonej śmietany 36% – 250 g sera mascarpone – 100 g białej czekolady Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić
dom-agi.plPropozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę
R'n'G Kitchenoszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P) sok z połowy cytrynyolej do smażeniaSkładniki na sos:0,5 l śmietanki kremówki150 g tartego, żółtego sera gouda2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprzsiekany świeży tymianekLiście winogron zanurzamy we wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem(...)żeby gołąbki się nie przemieszczały. Gotować około 25 - 30 minut. Sos: śmietankę podgrzać, dodać serki topione oraz tarty żółty ser. Gotujemy aż sery się rozpuszczą. Doprawiamy siekanym tymiankiem, solą oraz białym pieprzem. Gołąbki podajemy z sosem. greckie gołąbki
Bon Appetit Małgorzatyopakowanie ciasta francuskiego (nie mrożonego) 3 pełne garści warzyw na patelnię* około 3 cm kiełbasy żywieckiej Henryk Kania 2 jajka klasy M 3 pełne łyżki białego serka naturalnego 3 łyżki startego żółtego sera olej do podsmażenia warzyw świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku sezam do obsypania tart *używamy ulubionych, ilość dostosujemy do wielkości form na mini tarty(...)jeszcze chwilę smażymy (do miękkości warzyw). Uwaga! Większe kawałki warzyw podczas smażenia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa z kiełbasą przekładamy do miski, dodajemy biały serek, całe jajko i starty żółty ser. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Masą wypełniamy nasze mini tarty. Każdą ozdabiamy paskami ciasta francuskiego tworząc kratkę (dociśnijcie paski do brzegów, aby ciasto się zlepiło
Słodkie okruszkiczosnek: 1,5 główki ziemniaki: 6 szt. masło : 3 łyżki liść laurowy : 1 listek żółty ser: 15 dag 1 litr bulionu sól : do smaku pieprz biały : do smaku bagietka: 1 szt. żółty start ser 150 g 50 ml śmietany 30 % Przygotowanie: Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki , podsmażamy 5 minut, dodając czosnek w plasterkach. Całość zalewamy(...)bulionu , dodajemy liść laurowy, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.Dosalamy w razie potrzeby,dodajemy śmietanę.Podajemy z gorącą chrupiącą grzanką posypaną żółtym serem Gotowe
Swojskie jedzonkooczami. Bądź co bądź radość miałem wielką, bo zjadła wszytko i chyba jej smakowało. Do rzeczy; użyłem: -tagliatelle z atramentem mątwy -por część biała, przechodząca w zieloną -sól, pieprz cytrynowy -bazylia i oregano; świeże -masło klarowane -ser(...)topiony edamski -dwie łyżki parmezanu -gorgonzola; duża łyżka -wino półwytrawne, białe -śmietanka 18% Na maśle w rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz i bazylię. Podlewamy białym winem. Gdy lekko odparuje wrzucamy po kolei sery intensywnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy śmietankę, mieszamy, pieprzymy i dodajemy oregano. Ugotowany makaron wrzucamy do rondla podrzucając nim na okrągło, ale w poziomie
BaRepasróżne wersje takiej sałatki, ja dzielę się swoją :) 48 krakersów 8 jajek 2 puszki tuńczyka w oleju ( 2 x 185 g) 20 dag żółtego sera spory pęczek szczypioru lub 2 mniejsze biały pieprz ( mielony) słoik majonezu (400ml) natka pietruszki Zaczynam od przygotowania składników, wtedy praca idzie sprawnie. Jajka trzeba ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Żółtka wyciągnąć(...)dodać 2 łyżki majonezu, posypać białym pieprzem i wymieszać. Tuńczyka przełożyć do miseczki, i razem z olejem rozgnieść, np. widelcem. Szczypiorek posiekać. Ser żółty także trzeba zetrzeć na mniejszych oczkach i wymieszać z trzema łyżkami majonezu, dodać biały pieprz do smaku. Nie solę!~Krakersy są słone, majonez też, więc nie ma potrzeby solenia. Teraz zostało układanie warstw, układać można
Takie tam pichceniemanny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno(...)przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy (u mnie: gorgonzola). Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a następnie blendujemy, aby sos miał kremową konsystencję. Trzymamy na ogniu
Kuchnia MagdaLenymanny 1 łyżka koperku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 3-4 łyżki mąki (do obtoczenia) olej do smażenia Sos serowy: 150 g sera pleśniowego, np. gorgonzola 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml wina białego wytrawnego 1 szklanka bulionu 200 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytyny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pulpety: Cebulę obieramy i bardzo drobno(...)przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy śmietankę oraz białe wino. Podgrzewamy przez kilka minut, a na końcu dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy (u mnie: gorgonzola). Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a następnie blendujemy, aby sos miał kremową konsystencję. Trzymamy na ogniu
Kuchnia MagdaLenylepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku. *blaszka 25*34 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 7 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 3 łyżki kaszy manny 125 ml oleju 2 łyżki kakao na polewę: 4 łyżki masła orzechowego(...)batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń i kasze mannę. Zmiksować na gładko, ale nie za długo. Masę serową podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. Z białek ubić piane, podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia