lubicie koziego sera śmiało możecie zastąpić go fetą, jednak moim zdaniem z kozim ma zdecydowanie lepszy, bardziej wyrazisty smak. SKŁADNIKI : - 3 duże czerwone papryki - 100 g białego, dojrzewającego koziego sera - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 50 ml oliwy z oliwek - sól do smaku - łyżeczka pasty chili - pół łyżeczki kminu rzymskiego NASTAW PIEKARNIK NA 200 STOPNI , włóż papryki, piecz
Kuchnia bezglutenowa Loliserków topionych: Główną przesłanką powstania serów topionych było dążenie do przedłużenia trwałości serów podpuszczkowych. Pierwowzorem sera topionego była szwajcarska potrawa narodowa founde otrzymywana poprzez ogrzewanie silnie dojrzałego sera z domieszką wina białego, które pełniło rolę czynnika emulgującego. Przemysłową produkcję serów topionych rozpoczęła firma Gerber w 1911r. w Szwajcarii. (źródło: www.seromaniacy.pl) Składniki: 4 serki topione 25 dag chudej szynki 1 czerwona
Tradycyjna Kuchniaidzie w kosz ;) Wymyśliłam by dla wege siostry przygotować bezmięsną wersję fasolki po bretońsku, kiełbaskę zatem zastąpiłam błękitnym serem pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki
upichconapolecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej. 200g cebuli czosnkowej 200g rabarbaru 1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego 50g rodzynek 2 łyżki miodu 200ml wina białego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę
Kulinarny karnet ChristopheraGłosów: 1 Average: 5 /5] składniki: 1000 g sera dwukrotnie zmielonego 250 ml mleka świeżego 100 g mleka w proszku 100 g czekolady mlecznej 200- 250 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 jajek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 100 g masła(...)dodatkowo: herbatniki na spód sernika cukier puder lub lukier polewa czekoladowa wykonanie: Formę (ok.22x25cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy herbatnikami. Masło rozpuszczamy wraz z połamaną białą czekoladą na kąpieli wodnej. Ser miksujemy z mlekiem świeżym, jajkami, cukrem oraz rozpuszczonym masłem oraz białą czekoladą. Następnie dodajemy budyń oraz mleko w proszku. Miksujemy tylko do połączenia się z serem. Naczyniem
Domowy Smak Jedzeniafocaccia nadziana pomidorami, mozzarellą i bazylią. Pizza Margherita! Moja ulubiona! :) Biała pizza (bez sosu pomidorowego) z mozzarellą, ziemniakami i rozmarynem. CUDO! Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami i oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser Focaccia z winogronami. Właśnie mamy sezon, więc są one WSZĘDZIE! Trzeba przyznać
DominikaDolciSkładniki: 1 słoiczek selera konserwowego 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g szynki 100 g sera żółtego 1/2 białej części pora majonez+jogurt sól, pieprz Wykonanie: Ananasa pokroić w kostkę i razem z kukurydzą i selerem konserwowym osączyć na sicie z zalewy. Szynkę oraz ser żółty pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przełożyć do miski
magiczna kuchnia KasiJednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata(...)garnku. Po około 8 do 10 minut, całość podlej winem i dodaj miód. Dalej gotuj, tak aby cały alkohol odparował, a sosie pozostał aromat. Dodajemy ser i wodę. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy. Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą z oliwek, na suchej patelni rumienimy jedną stronę
SMYKWKUCHNIsię z chrupiącą, słodką suszoną morwą, świeżą gruszką i orzeźwiającym miodowym dressingiem z dużą ilością soku z limonki. Składniki: 350g fileta z indyka 60g suszonej morwy białej 60g rukoli 2 gruszki 180g sera fety 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oleju kokosowego sól pieprz Dressing: 6 łyżek soku z limonki 3 łyżki miodu Wykonanie(...)feta pokroić w kostkę. 5. Dressing: Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem. 6. Na talerzu rozłożyć rukolę, ułożyć kawałki gruszki, fileta z indyka, ser feta i posypać suszoną morwą białą. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem
Szalona Kuchnia Ewelinysię w sosie łososiowym, bo taki jest kolor sosu. Rybka jest bardzo smaczna i prosta do wykonania. Gorąco polecam! Składniki: • 4 filety tilapii • 4 plastry sera żółtego • sól, biały pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej • 1/4 szklanki keczupu pikantnego • 1 łyżeczka chrzanu tartego • 1 łyżka natki pietruszki • olej(...)Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Wymieszać razem śmietanę, keczup i chrzan, doprawić do smaku. • Zalać przygotowanym sosem rybę i ułożyć na wierzchu ser żółty. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez
To co kochamznalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę, że gdybym użyła parmezanu(...)byłoby jeszcze lepsze. SKŁADNIKI 200 g dowolnego makaronu 500 g cukinii 1 nieduża cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 60 ml białego wytrawnego wina 70 g sera żółtego* sól, pieprz łyżka niesolonego masła Na patelni rozgrzać olej i wrzucić zmiażdżony czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany olej wrzucić posiekaną cebulę
Złote przepisyminut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać
Krakowskie smaki AniSkładniki: 1 duży brokuł 1/2 łyżeczki soli 250 ml śmietany 18% 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. Cheddar bądź ser bez podpuszczki zwierzęcej dla wegetarian 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej naczynie żaroodporne albo inna forma do zapiekania Brokuła dzielimy na małe różyczki. Gotujemy(...)osolonej 1/2 łyżeczką soli wodzie przez dwie minuty od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce mieszamy serek kremowy, grubo utarty żółty ser, śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Masę kremową wykładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. W masie układamy różyczki podgotowanego brokuła. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
mecooksPost Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojeproszków3 serki topioneser lazur z niebieską pleśnią – taki mały trójkącik w kartoniku100gr parmezanu lub dziugasa100gr goudy lub ementalera150 ml śmietanki do zupy1 ząbek czosnkusól, biały pieprzpęczek szczypiorkuBulion bardzo mocno podgrzewamy, aż pojawią się bąbelki. Sery twarde ścieramy na drobnych oczkach (szybciej się rozpuszczą), Lazur kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy serki topione, mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy pozostałe(...)Bursztynem lub jeśli ktoś ma produkty Mlekowity to Ementalerem Zakopiańskim. Jeśli dajemy sery delikatne to dajmy ząbek czosnku więcej. Można jedną szklankę bulionu zastąpić szklanką białego wina. Można próbować z różnymi serami i różnymi ich proporcjami. Bawcie się smakiem, próbujcie i cieszcie się każdą łyżką
ladykitchen