rękawie schabu 200 g szpinaku 1 mały fenkuł (koper włoski) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej 6 dag żółtegostartego sera sól, pieprz biały do smaku Wstaw wodę na makaron i ugotuj go w czasie , gdy będziesz przygotowywać sos. Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki(...)kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj połowę żółtego sera - wymieszaj i dopraw do smaku ostatecznie. Na końcu dodaj szpinak. Zdejmij z ognia. Podawaj makaron z sosem posypany resztą sera i udekorowany pióropuszem fenkuła i szpinakiem
Gotuj Sam!masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód. Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek + 3 białka 900 g tłustego sera na serniki łyżka mąki ziemniaczanej Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Cukier i żółtka utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel. Dodać ser, ostudzoną czekoladę i mąkę, dokładnie zmiksować. Białka
Słodkie inspiracjemarchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej lub żytniej lub pół na pół garść orzechów włoskich, posiekaj drobno ok. 2 łyżki startego sera żółtego sól, biały pieprz ok. 1 łyżeczki curry 2 jajka, rozmąć do panierki: 1 jajko i parę łyżek bułki tartej, jajko rozmąć w osobnej miseczce, bułkę umieść w osobnej miseczce olej(...)czym przełóż do większej miski na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz szczyptę soli podsmażaj cebulę, aż zrobi się rumiana i szklista do marchewki dodaj posiekane orzechy, cebulę, ser żółty, przyprawy, 2 rozmącone jajka i bułkę tartą całość dokładnie wymieszaj - najlepiej w robocie kuchennym jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj troszkę więcej bułki tartej - nie przesadź, bo podczas smażenia
Szybko Szybkowarcukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 pomarańczy (dokładnie wyszorowanej i sparzonej) 80 g borówek + opcjonalnie garść do dekoracji masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Okrągłą formę(...)talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody) . Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem. Zetrzeć skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczową część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać
Moja Delicjacukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 125 g malin cukier puder do dekoracji masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Ser i jaja powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Okrągłą formę do tortów(...)talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonęły resztę wody) . Jajka wbić do kubeczka i rozbełtać widelcem. Zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać
Moja Delicjaostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać(...)niecałe 25 minut. 4. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Orzechy obrać, pokroić na większe kawałki. 5. Gdy kasza już zmięknie, dodać do niej orzechy, pomidorki, szpinak, połowę startego sera żółtego. Wymieszać. 6. Przełożyć na talerze. Podawać posypane startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
Moja Galeria Smakusię we wszystkich dostępnych źródłach i wybrałam klasyczną wersję. Wyszło wspaniałe, chociaż trzeba naprawdę uważać przy roztapianiu i łączeniu serów, bo można przy okazji wyprodukować nowy rodzaj twardego, włóknistego sera, który co prawda w smaku nie jest zły, ale za nic w świecie już się nie rozpuści(...)osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta (ja dałam "Mój ulubiony", jest bardzo zbliżony w smaku, ale można dać każdy inny niekwaśny, tłusty serek biały) 150 g sera gorgonzola 150 g mozzarelli 150 g goudy lub innego twardego sera żółtego ( u mnie Gruy ère ) 2 łyżki masła 1 duży kieliszek wina (ok. 150 ml) kilka łyżek
Kuchnia Prezydentowejprzygotowaniu. Potrzebne nam: *na kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 g masła - szczypta soli * na masę: - 3 jajka - 100 ml mleka - 100 g startego żółtego sera - 1 por (biała część) - 150 g szynki konserwowej - łyżka masła - sól - pieprz - pieprz kajeński Przygotowanie: Masło do ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą(...)obciążenie i dopiekać ciasto kolejne 12 minut. Pora pokroić w pół-talarki i podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut
W poszukiwaniu inspiracjijuż gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno(...)miski równo rozprowadzając. Posolić, popieprzyć dodać 2 łyżki sosu Warstwa 3 – marynowane pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać resztę sosu. Warstwa 5 – jajka ugotowane na twardo i wystudzone drobno posiekać i ułożyć w wierzchnia warstwę sałatki. Posolić
Kulinarna PatilogiaDietetyczna pizza? Czy coś takiego wogóle istnieje? Owszem! Przede wszystkim eliminujemy tłusty ser żółty i białą mąkę! Ta pizza smakiem na pewno odbiega od tej prawdziwej włoskiej, ale jest na prawdę bardzo smaczna i możecie ją potraktować jako fit alternatywę do dość kalorycznej tradycyjnej pizzy! SKŁADNIKI: - 200 g mąki z cieciorki (www.skworcu.com.pl) - 60 g mąki z ryżu - 180 ml wody(...)Składniki na sos: - pomidory z puszcze - chili - świeże zioła - sól w/w rozdrabniamy i mieszamy Sosem smarujemy blat ciasta! NA WIERZCH: - pomidorki koktajlowe - krewetki tygrysie - filety anchois - kilka wiórków sera podpuszczkowego light Wstawiamy do pieca na 35 minut! Pieczemy na złoty kolor! Smacznego! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIdlaczego tak się niesłusznie przyjęło. Te wytrawne są równie pyszne i jest takie duże pole do popisu na nadzieniem:) Ja tym razem wykorzystałam resztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy(...)Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min. Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy do jajecznicy, sól, pieprz. Ser kozi zmiksować blenderem
Z miłości do słodkościKolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą(...)padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniaokazji łączy w sobie wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu. Niepozorne kotleciki z pieczonej dyni i ziemniaków kryją w sobie moc smaku dzięki ziołom i przyprawom oraz słonym kawałeczkom pysznego sera feta, który świetnie podbija smak warzyw i dodaje całości charakteru wraz ze szczypiącą w język chili. Kształtne i sycące wypełniają brzuchy samą przyjemnością i troskliwym, jesiennym ciepłem, a do tego(...)pracy, czy ciepłą kolację. Siadajcie do stołu! :D Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą Potrzebujesz: 100g ugotowanych i ubitych ziemniaków 300g dyni Hokkaido / piżmowej 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 50g sera feta 1/2 łyżeczki płatków chili 4 gałązki tymianku / 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 6 listków szałwii sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanamoje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady
Di gotujemoje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie (3,5 szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady
Di gotuje