ser biały - 9461 przepisów (strona:277/631)

FONDUE SEROWE 131

danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło. Składniki:( Ilość w zależności od ilości osób) 200g sera gruyere 200g sera ementaler 100 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 250-300 ml białego wytrawnego wina 50 ml wiśniówki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej grzanki   Zacznijmy od mąki ziemniaczanej(...)starłam i wysmarowałam nim garnek. Wlałam do niego wino z mąką. Wsypałam pokrojony ser. Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiłam gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy uznacie ,że ser jest za gęsty to można dolać jeszcze trochę wina. Bułkę pokroiłam na kawałki i podpiekłam na chrupiąco na patelni.   I gotowe. Widelczyki w dłoń i można

potrawyregionalne
Fondue serowe 194

stale podgrzewanym, wokół którego zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Składniki: 400 g sera Emmentaler 300 g sera Gruyere 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 Szklanki białego wina (wytrawne) Gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku Biały pieprz 1 duża bagietka (pokrojone w kostkę) Sposób przygotowania: Sery bardzo drobno kroimy lub też

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron razowy w sosie gorgonzola ze szparagami i grzybkami mung 200

wrzątku grzybów Mun 4-6 zielonych szparagów 2 łyżeczki kaparów 2 garście roszponki lub innego mixu młodych liści np. sałat, botwinki, szpinaku, rukoli itp. pieprz do samku skrawki sera Parmezan (opcjonalnie) białe jadalne kwiatki do dekoracji - u mnie : czosnku liściastego Wykonanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie Szparagi podzielić w 2-3 cm kawałki usuwając zdrewniałe końcówki i zblanszować przez(...)płynną konsystencję. W dużej misce wymieszać przestudzony makaron z kaparami, szparagami, grzybami, roszponką lub inną sałatą i sosem z sera. Ułozyć na talerzach i przybrać kawałkami sera Parmezan i opcjonalnie dla efektu wizualnego, białymi kwiatkami jadalnymi. Ja wykorzystałam kwiatki czosnku liściastego, który właśnie ma okres kwitnienia. Rada: dobrze jest porcje ułozyc na wcześniej podgrzanych talerzach by sos nie wystygł zbyt

Sztuka gotowania w/g Samiry
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 153

tych, którzy nie boją się ciekawych połączeń smakowych. Przygotowałam moją ulubioną, białą rybę – dorsza , którego połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i gorzkiej Goplana oraz sera gorgonzoli, który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon, biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem(...)przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 300 g * biała czekolada – 30 g * czekolada Klasyczna gorzka Goplana – 30 g * ser gorgonzola – 50 g * oliwa z oliwek – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Jak dobrać wino do kolacji? 185

drobiem oraz warzywami. Wino Trapiche Astica Merlot Malbec, argentyńskie wino oparte o mieszankę dwóch szczepów – Malbec i Merlot, kupisz w winezja.pl. Doskonale pasuje do serów i czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina). Chardonnay To białe wina o wytrawnym aromacie cytrusów bądź też słodsze, o akcentach tropikalnych owoców. Ten różnorodny szczep dobrze sprawdzi się jako aperitif, czyli lekki drink przed posiłkiem. Będzie też(...)Frisco. Opinie o tym winie: pasuje do wszelkich dań z owoców morza. Frontera Chardonnay, kupisz w Faktorii Win. Rześkie, chilijskie wino będzie pasować do potraw z drobiu, białego mięsa oraz serów. * materiał zewnętrzny

Tradycyjna Kuchnia
Kluski ziemniaczane z sosem z czerwonej sałaty - radicchio i serem pleśniowym -gorgonzola 174

Lubicie kluski ziemniaczane? to dzisiaj polecam mój ulubiony przepis, smaczny i kolorowy:) Połączenie lekko gorzkiego smaku czerwonej sałaty radicchio i włoskiego pleśniowego sera gorgonzola wraz z odrobiną białego wina, które je lekko łagodzi sprawia iż danie to jest przepyszne i robi wrażenie. Przygotowanie zabiera bardzo mało czasu praktycznie 10-15 minut. SKŁADNIKI   1 kg klusek ziemniaczanych 1 cebula czerwona(...)sałata radicchio 50g masła 2 łyżki oleju z oliwy 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 plasterki sera o smaku śmietankowym sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić w garnku lekko posoloną wodę do ugotowania klusek ziemniaczanych. W międzyczasie w pojemnym garnku lub na patelni podsmażyć  pokrojoną drobno cebulę na maśle i oleju z oliwy. Dodać białe wytrawne wino i dusić cebulę

zielonacukinka
Kiełbasa po francusku z serem Vacherin Mont d’or. 193

smak - nieziemski!Składniki (na 5 osób):800-900g kiełbasy (u nas normalna, wędzona)1 kg ziemniaków1 ząbek czosnku1 cebula 2*szklanki wody1 x ser Vacherin Mont d’or* (może być Camembert)1 szklanka białego wina wytrawnego mieszanka sałat + sos vinaigre Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Cebulę podsmażamy na dużej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę(...)pokrywką i tak zostawiamy na ok. 30 minut. Co jakieś 5 min warto podlać kiełbasy wodą. W tym samym czasie łyżeczką wydrążamy dziurę w serze. Siekamy czosnek, wkładamy go do środka, zalewamy białym winem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min (wszystko zależy od wielkości sera).Już prawie gotowe! Teraz czas na przygotowanie sałaty z sosem vinaigre

Kitchens Alphabet
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 225

łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz do smaku Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 400 ml mleka 50 g startego sera żółtego sól, biały pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Musaka: 1. Bakłażany kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, obficie posypujemy solą. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą(...)gałkę muszkatołową - robimy jasną zasmażkę. Dodajemy mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu, do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Musakę podajemy posypaną posiekana natka pietruszki. Smacznego

W kuchni Katie
Zupa cebulowa z grzanką 152

Zupa cebulowa jest idealną alternatywą na mroźne dni. Potrawa kuchni francuskiej, której bazą jest wywar mięsko-warzywny, bądź warzywny. Niezbędnym dodatkiem jest białe wino i gruba warstwa sera :) Składniki: 1kg cebuli 5 łyżek masła 1,5l bulionu łyżka mąki szklanka białego wina 5 dag startego sera żółtego łyżka ziól prowansalskich i rozmarynu sól, pieprz łyżeczka cukru bułka pszenna Przygotowanie

FITBUuK
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 359

dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz

Gosia gotuje
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 259

takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne ciastka, wypełnione kremem na bazie sera twarogowego z dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto(...)mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego (zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo:  1 mała puszka moreli w syropie Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać

Świat Ciasta
Alkoetykieta – cz. I 104

lepsze będzie wino czerwone. Potrawy z grzybów – wina czerwone, wytrawne (ostatnio jadłam rewelacyjną pastę z borowikami, do której dobrałam sobie Chianti (Chianti Coli Senesi, Sangiovese, Bichi Borghesi, Toskania). Sery chude – wina białe, wytrawne lub półwytrawne. Tutaj może pojawić się również na stole piwo. Sery tłuste – wina czerwone, wytrawne Desery – wina słodkie lub półsłodkie, likiery, wódki aromatyzowane Kawa – koniaki, winiaki. Temperatura

Kate's Kitchen
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 164

mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje(...)momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą i białym pieprzem. Podajemy z grillowanym serem albo z boczkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku 142

Chleb jest z samej mąki żytniej białej i zamiast wody użyłam serwatki z domowej produkcji sera. Mąka żytnia biała, serwatka i sól to składniki tego pysznego chleba. Ma bardzo delikatny i jasny miąższ. Skórka dobrze przypieczona i chrupiąca. Konsystencja zaczynu bardzo luźna, mocno nawodniona serwatką co wpłynęło niewątpliwie na jego delikatność. Chleby z samej mąki żytniej białej należą do moich

Leśny Zakątek
Cykorie w sosie serowym 131

Cykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano.   Składniki 8 szt białej(...)cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 żółtka 100 g startego żółtego sera sól pieprz biały sok z cytryny Przygotowanie   Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania