Sałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo prosta i szybka w wykonaniu rolada.Moja jest czekoladowa z kremem na bazie maskarpone i białej czekolady. Pieczemy? Składniki: 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao lub 3 Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę dodając po łyżce cukru.Następnie po jednym żółtku i nadal ubijamy.Teraz olej(...)stopniach .Zaraz po upieczeniu zwijamy ją ,jeszcze gorącą w rulon ,razem z papierem. Odkładamy na 0,5 godziny. Krem: 100 ml śmietany kremówki 5 łyżek sera mascarpone 100 g białej czekolady,rozpuścić ,przestudzić Śmietanę ubijamy na sztywną pianę,ale nie za długo . Dodajemy po łyżce serek mascarpone i ubijamy do połączenia się masy .Na koniec czekoladę ,mieszamy wszystko razem
Ladylaura.świdry Lubella 5 małych pomidorków 10 dag szynki podsuszanej prosciutto 1 kulka mozzarelli 2 łyżki pesto z bazylii 10 dag startego sera Havarti 3 jajka 150 ml śmietany do ubijania Sól do smaku Zioła prowansalskie do smaku Szczypta białego pieprzu do smaku Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Świeżo posiekana bazylia do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować w osolonym wrzątku(...)plastry, suszone w paski tak samo szynkę parmeńską, rozłożyć równomiernie na makaronie, oprószyć delikatnie ziołami do smaku. Jajka zmiksować ze śmietaną doprawić szczypta gałki, soli oraz białego pieprzu, dodać połowę startego sera havarti, masą polać makaron z warzywami, rozłożyć pokrojoną na plastry mozzarellę, posypać resztą startego sera. Całość zapiekać 20 minut w temp 180*c. Podawać prosto z pieca
Wanilia i KardamonBardzo syta i smaczna sałatka z ziemniaków, sera i marynowanych pieczarek. Całość tworzy spójny i apetyczny smak. 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 pory (biała część) 150 g żółtego sera 50 g ryżu 15 marynowanych pieczarek Orzech (klik) 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy
VioletoweKucharzeniesmaku pora. Wiórki ugotowanych na twardo jajek i sera. Słodkie ziarna złocistej kukrydzy. A całość oblepiona duetem majonezu i śmietany. Pychota! Składniki: 2 średnie pory (biała część); 250 g żółtego sera, 5 jaj; Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g); 4 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Szczypta cukru; Sól i pieprz - opcjonalnie
Gospodyni Miejskaczerstwego chleba. składniki: 1 l bulionu drobiowego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła 200 g serka topionego śmietankowego 100 g startego sera żółtego, u mnie gouda 2 łyżki posiekanej natki pietruszki biały pieprz mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć(...)Gotować az serki się rozpuszcza od czasu do czasu mieszając. Gdy serki topione się rozpuszczą dodać starty ser żółty i natke pietruszki. Gotować jeszcze chwilę aż ser się rozpuści. Zupke do smaku doprawić białym pieprzem. Gotową zupkę podałam z grzankami i odrobiną świeżej natki pietruszki
Monia miesza i gotujeMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy rwane i maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12 Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej(...)skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól
SzczyptaSmaQryżem i gotowanym kurczakiem smakuje naprawdę dobrze, choć zupełnie inaczej niż tradycyjne. Myślę, że warto spróbować. Ja z pewnością je powtórzę. W wersji hardkorowo dietetycznej pomijamy ser. ;-) 200g brązowego ryżu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 cebula 2 filety z kurczaka 50g długodojrzewającego sera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia pęczek natki pietruszki odrobina oleju sól, pieprz, papryka
Szefowa kuchniproszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki śmietany 30% 0,5 szklanki wiórków kokosowych Polewa(...)papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki. Masa serowa: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mleko w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy
VioletoweKucharzenienaszej potrawie jeszcze bardziej makabryczny wygląd – w sam raz na Halloween 😉 W dodatku jest strrrasznie prosta. Sprawdźcie sami! Składniki: 500 g mięsa mielonego 25 g tartego sera żółtego 1 por (biała część) 1 mała papryka czerwona 1 mała marchewka 1 cebula ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej sól, pieprz 3 łyżki sosu barbecue Sposób wykonania: Obraną(...)które utworzą paznokcie, nie muszą być ładne i dokładne – to w końcu łapa truposza 😉 Łapę pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut. Po tym czasie mięso posypujemy serem i pieczemy kolejne 15 minut. Gotową pieczeń wyciągamy z piekarnika i smarujemy pozostałym sosem. Podajemy na purée ziemniaczanym. Gotowe! Drukuj przepis Artykuł Łapa truposza, czyli upiorna pieczeń pochodzi z serwisu
Mostek w kuchnimasłem. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy.Krem I:250 g sera mascarpone1 puszka gotowej masy krówkowej (400 g)tabliczka białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej3 batony snickersKrem II:300 g śmietany kremówki 36%1 płaska łyżka cukru pudru Przygotowanie:Ser mascarpone miksujemy z połową masy krówkowej
Z butelką mleczka w tlesprawą przekąski imprezowej w postaci bałwanków. W oryginalny sposób urozmaici klasyczną deskę serów. Może się przydać również na dziecięcym przyjęciu. Niezbędnym atrybutem bałwana jest oczywiście miotła, która może być osobną przekąską. Składniki : opakowanie mozzarelli mini 3 paluszki 3 plastry sera żółtego jedna warstwa pora rzodkiew biała marchew pieprz ziarnisty Zdjąć jedną warstwę z pora. Pokroić ją wzdłuż na cienkie(...)talerz. Plastry sera przekroić na 3 kawałki. Każdy z nich przepołowić w poprzek. Kawałki sera ponacinać, jak pokazuje to zdjęcie. Paluszki przepołowić. Ponacinany ser żółty zwinąć na paluszku. Związać ser za pomocą zblanszowanego pora (próbowałam wiązać za pomocą szczypiorku, ale okazał się kłopotliwy, bo się łamał) . W ten sposób uzyskamy miotłę dla bałwanków. Obrać marchew i białą rzodkiew. Marchew
Weekendy w domu i ogrodzieokresie przedświątecznym, że zrobiłam w tej wersji dla Rodziny:) Spód: 200 g herbatników kakaowych 80 g stopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Sernik: 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 100 g białej czekolady 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna, jakieś 70-80g;) ) 3-4 łyżeczki żelatyny(...)herbatnikami dno oraz boki, lekko dociskając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odkładamy do napęcznienia. Czekoladę drobno siekamy. Do misy miksera przekładamy ser, cukier puder, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz roztopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali. Dodajemy do niej łyżkę masy serowej, energicznie mieszamy
Smaki Na TalerzuCzas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast. Mazurki, baby drożdżowe i serniki. U mnie też dziś pachniało... oj pachniało. Serem, makiem, bakaliami ;-) Jutro Wielkanoc... a połowy sernika z makiem na kruchym cieście już nie ma ;-) Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie masła/margaryny 4 żółtka 1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie(...)sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki. Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej. Wszystko delikatnie wymieszałam. Masa serowa. Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę. Ubiłam na pianę białka. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji
potrawyregionalnepieprz spora szczypta suszonego oregano Parmezanowy sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 125 ml mleka 60 g parmezanu 50 g ricotty 1 żółtko sól morska, biały mielony pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 120°C (termoobieg) . Umyte pomidory pokroić w ćwiartki. Rozłożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Posmarować 2 łyżkami oliwy (najwygodniej(...)czas mieszając doprowadzić do zagotowania (sos zgęstnieje) . Zdjąć z ognia. Wsypać parmezan (zostawić małą garść na później) oraz ricottę. Mieszać przez chwilę. Dodać małą szczyptę soli (bo ser jest słony), szczyptę białego pieprzu i odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Po chwili dodać żółtko i szybko wymieszać wszystko razem. 60 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej
Moja Delicja