smak można z łatwością modyfikować pod swój gust dodając ulubione dodatki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pesto pomidorowego tabasco 6 dużych pieczarek łyżka masła klarowanego sól, biały pieprz, oregano kilka plastrów szynki ser żółty tarty jajko Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy na nim pieczarki. Doprawiamy do smaku solą(...)białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-14 minut
Pyry na Gazdanie . Składniki 400 g makaronu penne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę(...)dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyłem go 2 minuty. Zmniejszyłem ogień, wlałem śmietanę, wrzuciłem pokruszone kawałki sera, zagotowałem cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił. Doprawiłem sos gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodałem odcedzone warzywa i ugotowany makaron
R'n'G KitchenSkładniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g sera żółtego 100 g szynki biała część małego pora jogurt sól, pieprz Wykonanie: Fasolę czerwona przełożyć na sitko przelać wodą, dodać kukurydzę i osączyć z zalewy. Ananasa, ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt (można użyć
magiczna kuchnia KasiBudowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :) Por nadziewany łososiem (cannelloni ) SKŁADNIKI: 2 pory łosoś świeży ser typu greckiego groszek zielony ( mogą być kapary) czerwona papryka sól, pieprz białe wino bulion warzywny Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać. Białą część pora podzielić
MarciochaKucharzycebulką, serem i szynką. Omlet z papryką, cebulką, serem i szynką – składniki: 2 jajka od szczęśliwej kurki, 1-2 plasterki ulubionej szynki, 1-2 plasterki żółtego sera, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 białej cebulki, 1 łyżka masła klarowanego, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, szczypta soli i pieprzu. Omlet z papryką, cebulką, serem i szynką – sposób
Natka PietruszkiPyszna zupa na chłodne dni,smażona cebulka i grzanki z serem to rewelacyjne połączenie,dodatek białego wina jeszcze fajnie podkreśla jej smak-do tego robi się bardzo szybko i prosto,polecam Składniki: 1,3 kg cebuli 50 g masła 50 g oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 1,5 l wywaru wołowego lub drobiowego 2 łyżki świeżego tymianku
Swojskie jedzonko300g Szynka parmeńska - 4 plastry Marchewka – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Seler naciowy – 2 sztuki Liść laurowy – 1 sztuka Sól, pieprz, czosnek Ser parmezan – 2 łyżki startego sera Masło – 1 łyżka Wino białe wytrawne – 1 kieliszek Oliwa – 1 łyżka Wykonanie: Krewetki myjemy, czyścimy i obieramy ze skorupek. Skorupki, ogony i głowy krewetek gotujemy w 500ml wody z 1 marchewką, połową
Kuchnia Bon AppetitSkładniki: 270 g sera typu feta 150 g serka puszystego śmietankowego 100 g serka topionego Gouda lub smakowego suszony szczypiorek słodka papryka czarnuszka orzechy włoskie curry białe ziarna sezamu Przygotowanie: Wszystkie sery przekładamy do miski i mieszamy ze sobą do uzyskania zwartej konsystencji. Na małe talerzyki wysypujemy przyprawy - każdą na osobny talerzyk. Orzechy włoskie rozdrabniamy za pomocą tłuczka
Taste Therapywymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć białej albo pokruszyć kawałki fety a nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika położyłem na placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił
Right Behind The Kitchensylwestrowego zastajemy pustą lodówkę, ale na szczęście w zamrażarce coś tam się znalazło:) Krewetki na szpinaku SKŁADNIKI: kilkanaście krewetek szpinak mrożony 2-3 ząbki czosnku białe wino makaron (ewentualnie) sól, pieprz, masło, ser gorgonzola Rozmrożone krewetki podgotować przez 1-2 minuty w białym winie. Szpinak również rozmrażamy, masełko rozgrzewamy na patelni wciskamy czosnek, delikatnie podsmażamy. Dodajemy szpinak i dusimy
MarciochaKucharzymodyfikacje. Ja również mam dla Was parę propozycji smacznej przekąski serowej w różnych odsłonach. Na początek biała kula zimowa z białych serków, posypana białą mozzarellą i nadziana żurawiną. Ser nabiera się bezpośrednio na krakersa. Składniki: • 250 g ricotty • 250 g serka kanapkowego, np. Turek • 150 g sera żółtego • 150 g suszonej żurawiny(...)godziny. • Po tym czasie uformować z sera kulę na półmisku. • Mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać ją z oregano i bazylią. • Kulę serową posypać startą mozzarellą. • Podawać z krakersami ułożonymi wokół kuli serowej. Riccotę można zastąpić jakimś innym ulubionym białym serkiem
To co kochamsamo wykonanie ... poza zdjęciami z etapów przygotowania zrobiłem swój pierwszy video-przepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski
Mechanik grillujedostępne wypróbujcie ten mega prosty przepis. Jeśli nie zdążycie następna szansa dopiero za rok. Składniki: Płat ciasta francuskiego Kilka plasterków szynki parmeńskiej (ew. chudego boczku) 50g sera żółtego w plasterkach Pęczek białych szparagów Sól, cukier Jajko czarnuszka do posypania Sposób przygotowania: Szparagi umyć, obrać i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy
Pyry na Gazciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem ser camembert, gruszkę i żurawinę :) Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;) Składniki : 1 krążek 250g sera camembert
Parowar FacetaFrancuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim rondelku doprowadź do wrzenia białe wino i gotuj przez około minutę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!