SKŁADNIKI: 500g szynki białej firmy Hańderek 200g sera żółtego pół puszki kukurydzy duży słoik selera (840g) puszka zielonego groszku 1 ogórek kiszony 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki jogurtu naturalnego 4-6 łyżek majonezu sól pieprz WYKONANIE: 1.Szynką ser i ogórka pokroić w kostkę, przełożyć do miski. 2.Dodać pozostałe składniki, przyprawić solą i pieprzem
Dziś Ja gotujeinaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie
Ugotujmy Cośtego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na zimno z truskawkami w wersji a'la zebra :D Składniki (tortownica 24-26 cm): Masa biała (serowa): 800 g sera twarogowego z wiaderka (u mnie President) 200 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki ekstraktu z wanilii 2 łyżki żelatyny Masa czerwona (truskawkowa): 600 g truskawek
Malinowo w kuchnidrobno pokrojonego kurczaka (jeżeli kawałki będą za duże będziemy mieć kłopoty żeby zmieścić je do ciasta) doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i dusimy. Gdy mięso jest już białe dodajemy pokrojone kawałki sera topionego i podgrzewamy dopóki ser się nie rozpuści. należy zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszamy, bo potrawa lubi przywrzeć do dna. W tym czasie wyjmujemy ciasto francuskie
Państwo Wojtczuk gotująZatem jeśli macie niezbyt dobre wspomnienia związane ze szpinakiem czy rybami, to spróbujcie tego połączenia. Może i Wam się odmieni? :) Składniki: szpinak - świeży bądź mrożony cebula biała kilka ząbków czosnku ser z błękitną pleśnią - lazur filet z halibuta olej roślinny chilli w płatkach pieprz ziołowy tymianek sól Przygotowanie: Filet z halibuta dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony
Karczma Honoriettywersji wigilijnej, wtedy należy pominąć mięso. U mnie stały punkt w wigilijnym menu. Składniki: • 1 porcja naleśników z przepisu na naleśniki z serem • 1 mała kapusta biała • 2 nogi kurczaka • 500 g pieczarek • 1 duża cebula • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 2 liście laurowe • 5 sztuk ziela angielskiego
To co kochamPizzę kocha każdy. Niestety większość jada taką ze sztucznym serem, na cieście z białej mąki, nierzadko z mięsem pełnym konserwatów, hormonów, antybiotyków. Generalnie pizza kojarzona jest z niezdrowym jedzeniem. Pora obalić ten mit, bo można przyrządzić jej zdrową wersję. Na taką właśnie zapraszam. U mnie na bezglutenowym cieście, z dużą ilością sosu pomidorowego i aromatycznymi warzywami. Pychotka! Składniki na formę
Jeść, by żyć w zdrowiujest quinoa? Ona nada się do wszystkiego do zupy cebulowej również ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 700 gram cebuli 0,75 litra wywaru warzywnego pół szklanki białego wytrawnego wina kawałek sera gruyere (ilość według uznania) 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki masła rozmaryn tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lub w paski, szklimy
Quinoa Raz!dodatkowo spektakularną . Prawdziwa BIESIADA POLSKA! Ilość składników zależy od Was. Sposób podania też. Ja sugeruję tylko fantastyczne połączenie smakowe i wykwintność dania. Ananas i warzywa w towarzystwie białej kiełbasy z grilla, sera korycińskiego i włoskiego kremu z octem balsamicznym z Modeny. Dodatkowo chrupiące liście rzodkiewki i aromatyczna rucola sprawią , że danie będzie charakterystyczne i lekkie. Po prostu FIT! Składniki kiełbasa
Z Kuchni Do KuchniPizza przez dużą zawartość białej mąki i wysokotłuszczowego sera nie należy do produktów niskokalorycznych i dietetycznych. Na szczęście nawet będąc na diecie można cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie. Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby
wegujemygłównej: soczyste kawałki kurczaka i ananas. Zapraszam Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 40 min Składniki 2 filety z kurczaka 150 g białego ryżu 150 g sera żółtego gouda 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 drobiowa kostka bulionowa * 3 łyżki oliwy Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz
Wędrówki po kuchnizetrzeć na dużych oczkach tarki) 3 ogórki korniszone (zetrzeć) 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka tuńczyka (użyłam w oleju) 2 jajka (ugotować, zetrzeć) 1/2 dużej cebuli (posiekać, użyłam białej i czerwonej) żółty ser (ilość wg uznania, zetrzeć) Dodatkowo: majonez sól, pieprz Wszystkie składniki układać warstwami w kolejności, którą zaprezentowałam powyżej. Dowolne warstwy (można każdą) posmarować (cienko) majonezem i delikatnie oprószyć
Di gotujeświeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo mielona olej do podsmażenia Wykonanie: Do małego naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę maki
Poezja Smaków - blog kulinarnyrówno suszone (jak makaron), jak i świeże, które można znaleźć w lodówkach. Wracając do naszej potrawy, szpecle świetnie nadają się do zapiekanek, my zapieczemy je z grzybami, białą kapustą, kurczakiem i serem. Jeżeli ktoś szuka dania wegetariańskiego można śmiało pominąć kurczaka. Przepis Składniki: 600 g kapusty pekińskiej 500 g pieczarek Szpecle 300 g suszonych lub 800 g świeżych
KasiaiKrzysiu.plmiała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód piekarnik ustawiamy na termo obieg na temp 180*C żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej białka ze szczypta soli ubijamy na pianę dosypujemy budyń, delikatnie dokładamy pianę z białek całość przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do piekarnika
Luźna Kuchnialepiej dolać kilka razy bulion aby uzyskać idealną konsystencję ). Dodawaj w kilku porcjach żółty ser pleśniowy i miksuj blenderem - próbuj stale zupy aby uzyskać głębię smaku z sera. Dopraw na koniec białym pieprzem i solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy. Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę
Right Behind The Kitchenoczywiście z fetą. Składniki : * 2-3 czerwone papryki * łyżka oliwy z oliwek * 350g mięsa mielonego z indyka * cebula * ząbek czosnku * 7-8 suszonych pomidorów * 100g ryżu białego lub brązowego * 50g sera feta * ulubione zioła - u mnie oregano * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso usmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać
Magiczne Życie MartySKŁADNIKI: Makaron conchiglioni 1/2 kg mięsa mielonego 1 kg pomidorów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy ostra papryka bazylia ser parmezan 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka masła klarowanego sól W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy drobno pokrojoną cebulę a po chwili mięso, dusimy ok 10 min. Obieramy pomidory ze skóry i pokrojone dodajemy do mięsa, dodajemy resztę składników
harrisakwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 2 łyżki posiekanej pietruszki pieprz, sól nadzienie: niewielka żółta cukinia niewielka zielona cukinia łyżka oliwy łyżka ziół prowansalskich mała czerwona cebula mała biała papryka 100 g sera feta Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy
Mienta blogKrem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki
AZgotuj!Cebulę pokroić w krążki, dodać do pomidora. Całość posypać solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos: 100 g fety 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 1 łyżka białego octu winnego Zmiksować ser feta z jogurtem, oliwą i octem. Polać nim pomidory z cebulą i posypać bazylią
Moja Galeria Smakujest to pieczony omlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;) Składniki (około 2 porcji): 2 jajka wędzona pierś kurczaka około 10 ugotowanych białych szparagów 4 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na sito, żeby się odsączyły
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiszkopt orkiszowy: 3 jaja, osobno białka i żółtka 3-4 łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki
Mango Papajakolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę. Tak samo zrobić z cebulą
VioletoweKucharzeniełyżki keczupu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1 łyżka soku z cytryny pieprz czarny, mielony – do smaku 5 łyżek powideł śliwkowych Składniki na biały dip: 1/2 opakowania sera typu bałkańskiego 1 ogórek zielony, długi 1/2 pęczka zielonej pietruszki, drobno posiekanej 1/3 pęczka koperku, drobno posiekanego 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 400 ml jogurtu typu greckiego
WojnaNaSmaki.plSkładniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino. W rondlu roztopić
Gaździnka warzymałych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić
W kuchni wieczoremoraz z moim psem rasy bichon frise :)Składniki na 2 duże porcje:- 250 ml śmietanki 36 albo 30 %- 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń- kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki.- 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji- mięta do dekoracjiSchłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno
Bon Appetit MałgorzatyZAPIEKANKA Z GRZYBAMI Składniki: - 500g maślaków - 2 białe cebule - 100g żółtego sera - 100g kiełbasy żywieckiej - pieprzu czarnego mielonego - przyprawy "Kucharek" - 1/2 łyżeczki lubczyku otwartego - 1 łyżeczka cukru - 4 mini bagietki - 1 łyżeczka masła - ketchup Sposób przygotowania: Grzyby czyścimy i kroimy na plastry. Pokrojone grzyby podsmażamy maśle. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę - dodajemy do grzybów i posypujemy cukrem
Mentor Smakurozpoczęły się o godzinie 10 i trwały do 15. Udało nam się w ciągu 5 godzin przygotować 5 przepyszynych i bardzo sytych dań: sałatkę szopską z grillowanym serem halloumi, zupę z białej fasoli, szaszłyki z dwoma dipami, rybę w cytrynowo-ziołowej marynacie i deser, który był królem tego dnia, przygotowany na kruchym spodzie, przekładany ciastem filo i czterema warstwami, makowo
Moja smaczna kuchniaSkładniki (na dwie porcje, ha!): garść rukoli 3 jaja ugotowane na twardo 6 rzodkiewek garść czarnych oliwek bez pestek 1/4 ogórka zielonego, pozbawionego skórki i nasion 1/3 białej papryki 100 gram sera feta świeże oregano łyżka musztardy dijon łyżka miodu sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna, którą zrobiłam sama) Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest
Mango PapajaClassico) 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1 duża gruszka, lub 2 małe (twarde, ale nie niedojrzałe) 1 duża łyżka masła nieduża garść orzechów włoskich 100-150 g sera gorgonzola natka pietruszki szczypta białego pieprzu sól, czarny pieprz UWAGA: W każdym etapie przygotowywania risotta trzeba cały czas mieszać, począwszy od cebuli, aż do miękkości ryżu! Nie może się przypalić choćby(...)szczyptą białego pieprzu na osobnej patelni, ściągnęłam na papierowy ręcznik, masło gruszkowe wlałam do ryżu. Następnie po jednej chochelce dolewałam gorący (!) bulion, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione orzechy, podsmażoną gruszkę i wkruszyłam ser. Mieszałam
Kuchnia Prezydentowejsernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni... Składniki: 180 g nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 łyżeczka cukru migdałowego ok. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód(...)połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150 o C aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum 3 godziny. Wierzch można posypać wiórkami z białej czekolady
Czerwień i błękitsztuki Cebula – 1/3 sztuki Seler naciowy – ½ łodygi Czosnek – 2 ząbki Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar(...)połowie gotowania dodajemy drobno posiekaną botwinkę i startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około
Kuchnia Bon Appetitsernikach :) Składniki na blaszkę 26 cm : - 1 kg sera ,u mnie z wiaderka firmy Zott - 4 białka jaj - 1 budyń waniliowy - 100g cukru (sernik wychodzi nie za słodki, jak ktoś woli słodszy trzeba zwiększyć ilość o 50g) - kilka kropel olejku waniliowego - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g białej czekolady - 100 g gorzkiej czekolady - 250 g malin + kilka(...)herbatników Sposób wykonania : Najlepiej wszystko wcześniej przygotować , tzn czekolady rozpuścić w osobnych miseczkach w kąpieli wodnej ,odstawić , blaszkę 26 cm wyłożyć herbatnikami , piekarnik nagrzać na 180 stopni, Ser utrzeć dodając łyżkami chłodną białą czekoladę, dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia , dodać olejek waniliowy , białka ubijać na najwyższych obrotach jak zrobi się biała piana dodać cukier i ubić na pół
Wypieki ReneMakaron z białą kiełbasą 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 2-3 surowe białe kiełbaski 250 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku 3 żółtka 2 łyżki oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz sól tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu(...)lekko zgęstnieje. Wtedy dorzucamy gorący, odcedzony makaron i posiekaną natkę. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Makaron z białą kiełbasą pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeŹródło przepisu: cheesemaking.com Do zrobienia sera wegańskiego będziemy potrzebować: 2 szklanki orzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac): O tym, co to jest rejuvelac możecie przeczytać na blogu
Przepisy na domowy ser i chleb