selera naciowego kawałek bulwy selera 3 serki topione po 100 g każdy ( u mnie ementaler, gouda, maasdamer) 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera śmietana 18% 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy gałka muszkatołowa sól biały pieprz natka pietruszki Wykonanie: Skrzydła myjemy, wkładamy do garnka zalewamy dużą ilością wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól. Gotujemy około(...)jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Na koniec doprawiamy sporą ilością śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Podajemy
Walijskie PichcenieDziś postawiłam, na szpinak, wędzonego łososia i kozi ser. Erupcja smaków. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 jajka spora garść szpinaku 50 g wędzonego łososia kawałek pora (biała część) ząbek czosnku gałka muszkatołowa kilka kosteczek koziego sera sól pieprz masło lub oliwa PRZYGOTOWANIE: Na tłuszczu przesmażamy posiekany por oraz czosnek-dodajemy szpinak. Chwilkę smażymy,aż liście troszkę zwiędną. Doprawiamy solą, pieprzem
Kopystką po garachwww.kuchniabezglutenowa.com.pl/2016/07/bezglutenowe-tosty-z-morelami-i.html 2. Kanapka pełnoziarnistego pieczywa z kremowym serkiem, bananem i nasionami chia 3. Grzanka z serkiem ricottą, świeżą figą oraz miodem. 4. Białe pieczywo posmarowane delikatnie kremowym serkiem, ze słodka gruszką, serem Tallegio z dodatkiem orzechów włoskich 5. Pieczywo pełnoziarniste posmarowane masłem migdałowym z dodatkiem podduszonych śliwek 6. Białe pieczywo posmarowane serkiem ricotta z dodatkiem świeżych malin
Kuchnia bezglutenowasałata masłowa · ser żółty · kukurydza w puszce · pomidory · rzodkiewka · jogurt naturalny · suszona natki pietruszki · czosnek 1 ząbek · sól · pieprz biały Sałatę porwać na kawałki, pomidora pokroić na półplasterki, ser w kostkę, kukurydzę odsączyć, wszystko wrzucić do miski, Czosnek przecisnąć przez praskę, dodac do jogurtu, wymieszać dokładnie, dodac sól, pieprz i po wymieszaniu polać sałatkę, wymieszać. podawać schłodzoną
Camilla w kuchnisobą na piknik lub do pracy. 1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich) 10 pasków żółtego sera pieprz 1 jajko 1 łyżeczka sezamu (biały i czarny) Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można też posolić lecz ja tego nie robiłam ponieważ boczek wędzony jest wystarczająco słony. Ciasto rozwinąć
Kolorowa kuchnia Elkikurek 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni 150 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka masła 82% sól i biały pieprz makaron tagliatelle Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony(...)odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera. Nie gotować! Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić białym pieprzem i ewent. solą. Ciepły makaron wymieszać z sosem. Podawać z białym, wytrawnym winem
Atlas Smakówwody Sos: 4 łyżki passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano Dodatki: 100 g mini krewetek 1 papryczka chilli kieliszek białego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 60 g sera mozzarella tartego 50 g sera mozzarella ( ½ kulki) garść rukoli Przygotowanie: Ciasto: Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Do miski przesypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać całość. Następnie wyrabiać ciasto ręką(...)smażyć z oby stron po 1 minucie. Podlać białym winem lub wodą i dusić przez kolejne 3 – 5 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy rozwałkować je cienko na stolnicy posypanej mąką krupczatką (dzięki niej ciasto będzie kruche i chrupiące). Na ciasto rozsmarować sos i posypać je tartym serem mozzarella. Wyłożyć krewetki oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella. Pizzę piec
KuchniaWeDwoje.plmięsnego dania głównego. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. g ryżu carnaroli lub arborio 2 szkl. bulionu warzywnego 200 g dyni 50 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano 2 łyżki oliwy sól, świeżo mielony pieprz Cebulę i obraną dynię pokroić w kostkę. W garnku lub dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać(...)zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino, a gdy się zredukuje wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować na małym ogniu, a gdy ryż wchłonie cały bulion, dodać kolejną porcję. Mieszać od czasu do czasu. Powtarzać dolewanie płynu, aż ryż się ugotuje i będzie al dente. Zdjąć z ognia i po minucie dodać masło i starty ser. Przemieszać i ewentualnie doprawić solą
wyzwania kuchennemasła 1/2 kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200 g kefiru 1 łyżka oregano dodatki sos pomidorowy 300 g sera żółtego 250-300 g mozzarelli w bloku biała kiełbasa papryka czerwona PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę. kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach. Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiżółtego sera cheddar , greckich oliwek kalamata, i sardynek, to propozycja na imprezową przystawkę czy karnawałowe przyjęcie, sprawdzi się na każdej uroczystości, a podana z białym półwytrawnym winem smakuje wyśmienicie. Składniki: 30 dag sera żółtego w kostce typu cheddar ½ słoika oliwek kalamata z suszonymi pomidorami 10 dag sardelek -fileciki w oliwie z oliwek sól morska do smaku pieprz kolorowy
Wanilia i Kardamonrolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także miseczka kremu z cykorii, delikatny krem z białej cykorii oraz tarta z brokułami, serem i rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka(...)pijanych turystów, ale oczywiście właściciele barów twierdzą, że to niezły biznes odpowiednie piwo można wybrać do konkretnej pkazji i tak np. Belgowie piją piwo Trappist przy okazji rozmów wieczornych, Białe piwo czy Kriek jest najlepsze do relaksu na słonecznym tarasie zasada: najpierw jedz, potem pij Brugia to stolica czekolady, nie Szwajcaria lokalnym symbolem Brugii jest miś (bear), ale słowo bear
Moja smaczna kuchniawww.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI DLA OK 6 OSÓB : 1 makrela wędzona 3 jajka ugotowane na twardo 10 dag sera żółtego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pora (biała część) Sól i pieprz do smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy PRZYGOTOWANIE: Makrelę wędzoną obieramy z ości i dzielimy na małe(...)kawałki. Ogórki kiszone kroję w drobną kostkę. Pora (białą część ) drobno siekam. Szczypiorek i koperek myję i drobno siekam. Ser żółty kroję w kostkę. Ugotowane i obrane jajka kroję w kostkę. Wszystkie składniki przekładam do miski, doprawiam solą i pieprzem, dodaję jogurt i musztardę. Mieszam. Pozostawiam w lodówce ok 30 min. przed podaniem
Gotowanie Patkijajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże 1 szalotka 1 garść startego sera cheddar na dużych oczkach (może być inny żółty ser) 200 g płatków owsianych 1 garść świeżej bazylii sól morska biały pieprz oliwa Wykonanie: Do miski przełożyć posiekane jajka, bazylię, szalotkę, dodać starty ser, wbić świeże jajko, przyprawić solą, pieprzem. Dosypywać
Wino Francja Kuchniasosu balsamicznego o smaku pomarańczowym Sposób przygotowania: Mieszankę sałat przekładamy do szerokiego ale płaskiego naczynia, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, cząsteczki pomarańczy- bez białej błony, żurawinę oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy i polewamy po wierzchu sosem balsamicznym. Sałatkę najlepiej przygotować tuż przed podaniem. Jeśli chcemy- możemy przygotować ją wcześniej, ale nie mieszać- zrobić
Kuchnia w czekoladziegrilla. Lekka, zdrowa i pięknie wygląda :) Nie bójmy się jeść liści botwiny na surowo. Są pyszne!Składniki:1 pęczek botwiny (liście i łodygi)1 kostka sera bałkańskiegopół czerwonej cebuli (u mnie biała, ale najlepsza czerwona)można dodać pomidorki ale ja nie miałam :)Składniki na sos:1 łyżka musztardy1 łyżka miodu1 sok z cytrynysól, pieprzulubione zioła np. oregano/bazyliaLiście
Bon Appetit Małgorzaty