smaku. Żeby danie było bardziej pożywne na spód zapiekanki dałam ziemniaki. 1 kalafior 1 łyżeczka kurkumy SOS: 2 szklanki mleka 50g masła 1 łyżka mąki 200g sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz biały ok 500g ugotowanych ziemniaków Kalafior ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Gotować maksymalnie 10min. Delikatnie przelać kalafior czystą, zimną wodą. Ziemniaki pokroić na plasterki(...)dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Zagotować i przyprawić. Zdjąć z ognia i dodać starty ser. Wymieszać, aż ser się rozpuści. Można chwilę podgrzać na małym ogniu, aby ser się lepiej połączył. Wylać gorący sos na kalafior. Zapiekać 30min w 180*C bez przykrycia. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamryżu arborio do risotto 1,5 szklanki puree z dyni 2 pieczarki około 1 litr bulionu gałązka rozmarynu 3/4 szklanki startego sera ( parmezan i ser półtwardy lub sam parmezan ) 1/2 szklanki białego wina 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i podsmażać przez około(...)ciągle mieszając i po trochę dolewać płynu, gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku, dodać ser, sól i wszystko razem wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pieczarki pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelni. Dodać gałązkę rozmarynu i smażyć razem przez około 4 minuty
JaglusiaSkładniki (4 osoby): 4 duże, twarde pomidory 400g mielonej wołowiny 2 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz białe wino oliwa z oliwek oregano tymianek sos beszamelowy żółty ser Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić(...)dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje. Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 1/2 godziny
stajnia gołębie od kuchniilością składników, bardzo szybki do przygotowania. Schabowe po rusku. Składniki: - schab bez kości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu(...)pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo rumienić można przykryć folią lub – inna opcja – ser nałożyć w połowie czasu pieczenia). Schabowe po rusku podałam z białą kaszą gryczaną i surówką z czerwonej kapusty. Jak dla mnie to połącznie było idealne, ale każdy oczywiście poda z czym lubi. Nietuzinkowy i ciekawy smak, prostota przygotowania
mojewypiekiinietylkopoprawić sobie humor smaczną zupą kremem. Tego typu zupy lubię za szybkość przygotowania i możliwość podawania na różne sposoby. Klasycznie w miseczce z przeróżnymi dodatkami: grzankami, drobnymi zapiekankami z serem, makaronem czy ryżem, albo w kubku, mobilnie, do chwycenia w rękę i wypicia siedząc na parapecie i patrząc na pluchę za oknem. Tym razem miało być minimalistycznie. Postawiłam na pieczarkową(...)200g śmietany 18%1 kostka bulionowa warzywna 2 litry wody 2 łyżki soku z cytryny4 łyżki suszonej natki pietruszki lub świeżej 3 łyżki masła2 kieliszki białego winaDodatki:Kolorowy krótki makaron rurkilubbagietka + ser goudaSposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę bulionową i gotować.Pokroić cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Obsmażyć na jednej łyżce masła. Wrzucić do garnka
W kuchni wieczoremnatki pietruszki około 60-70 g płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo takie miałam) 4 duże jajka ok. 30-35 g sera Cheddar ok. 20 g sera Grana Padano mąka (np krupczatka) do panierki sól, biały pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na kawałki podobnej grubości ( panierka jakiej użyjemy, okryje mięso dosyć grubą warstwą więc mięso nie powinno być(...)grubsze niż około 1,5cm ). Każdy kawałek doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Natkę pietruszki przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz starte na drobnych oczkach tarki oba sery. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy ( konsystencję powstałego ciasta można regulować dodając jeszcze jedno jajko, lub więcej płatków owsianych – ja dałam 4 jajka średniej
Smaki Na TalerzuEggplant stuffed - ham, cheese and herbs Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone(...)końce. Rozchylić, doprawić rozgniecionymi w soli ząbkami czosnku. Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez
Kulinarny karnet ChristopheraOstatnio naszło mnie na zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg zmielonej szynki 0,2 kg sera gouda 0,2 kg sera mozalerra żółty mały przecier pomidorowy 0,5 kg makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego pół cebuli ząbek czosnku przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka(...)był wyrazisty smak, ponieważ później "wciągnie" go makaron). Gotujemy wszystko na patelni i zagęszczamy jogurtem naturalnym. Oczywiście najpierw jogurt hartujemy, aby w sosie nie było białych grudek. W międzyczasie gotujemy makaron, a sery ścieramy na tartce, na dużych oczkach. Następnie połowę ugotowanego makaronu wsypujemy do naczynia żaroodpornego, na makaronie rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów
Jak u mamygrzankami z dodatkiem żółtego sera Składniki na 2 porcje: 400 g cebuli 500 ml bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz 2 kromki pieczywa tostowego 50 g sera żółtego Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie na półplasterki. W garnku roztopić masło i oliwę, wrzucić cebulę i smażyć ją na średnim ogniu około
wyzwania kuchenneząbki czosnku i pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy razem na małym ogniu, do czasu aż papryka widocznie zmięknie i zrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię aluminiową(...)steka na 4 osoby, prawda? ;) SKŁADNIKI 300-400g łaty wołowej /bavette/ 250g pieczarek 1 spora papryka – zielona, żółta lub czerwona 2 średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz sól
Karo in the Kitchenmąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree z ziemniaków i porów: ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki(...)kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz ok. 800 g ziemniaków (ok. 8 średnich sztuk) 2 pory (białe części) 1 łyżka masła 100 ml mleka (mniej niż pół szklanki) garść tartego sera żółtego np. cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku przez
Poezja smakustole. Zazwyczaj dodaję je gotowane na parze jako dodatek do dań głównych, jednak dzisiaj przedstawiam Wam inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna zupa z brokułami i pieczarkami, z dodatkiem sera z pewnością zadowoli nawet męską część rodziny. Jak to też zupy mają w zwyczaju, nie wymaga wysiłku przy jej przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa brokułowa(...)kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany lub pokrojony w plasterki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 450 g brokuła, podzielonego na różyczki 1 łyżeczka ziela prowansalskiego 3 łyżki mąki 2 szklanki śmietanki 36% 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (lub więcej jeżeli zupa będzie zbyt gęsta) 100 g startego sera żółtego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek
karmelowyWłoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku albo zwykłej białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie(...)łodygi selera naciowego 1 por 2 puszki pomidorów lub 5 całych świeżych sparzonych bez skórki i szypułek 1 puszka białej fasoli ćwierć główki białej kapusty ok półtora litra bulionu oliwa z wytłoczyn do smażenia ser tarty typu parmezan lub grana padano około 300 g makaronu bezglutenowego (użyłam spaghetti, który drobno połamałam, jak do rosołu) sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia Wykonanie
Kawa z mlekiemkilka składników i przygotować tę sezonową wersję grzanek z serem pleśniowym, figami i rukolą. Całość smakuje po prostu obłędnie! Słodka figa przełamuje charakterystyczny smak sera oraz lekko orzechowej rukoli. Podaj do nich białe wytrawne wino, a jestem pewna, że tą kolacją zdobędziesz serce i podniebienie swojego partnera. W dodatku przygotujesz ją w kilka chwil z czasem pieczenia. Składniki
Fabryka pomysłówpełną skondensowanej witaminy C. Koniecznie zróbcie na jakieś spotkanie w rodzinnym gronie - urodziny babci/dziadka czy imieniny kuzynki! Każda okazja jest dobra na upieczenie sernika, a zwłaszcza takiego z białą czekoladą i jagodami. Przed podaniem koniecznie schłodźcie przez minimum dwie godziny w lodówce. Idealne na upały! Składniki: puszysty kakaowy spód 200 g mąki jaglanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżka(...)temp. 180 stopni C. W razie gdyby ciasto wyrosło nierówno (bo tak mi się zdarzyło) - wystarczy przeciąć nożem wystające nierówności. masa sernikowa 1 kg sera sernikowego 200 g jogurtu naturalnego 2 tabliczki białej czekolady 40 g proszku budyniowego waniliowego cukier z prawdziwą wanilią (ok. 16 g) 1/3 szkl. ksylitolu 2 białka jajek szczypta soli +opakowanie jagód mrożonych Czekoladę łamiemy
Kuchnia Ellie