Przepięknie prezentuje się w szklanym naczyniu i będzie znakomicie wyglądała na wielkanocnym stole Składniki: 400 g rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym 200 g masła 200 g sera żółtego 10 jajek 1 duża cebula biała lub czerwona (ok 150g) 400 g majonezu pęczek szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Rozdzielić żółtka od białek. Białka zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebule pokroić
Ola la LCHFbajgla, rozcięciem do dołu. Smażymy na małym ogniu, do przypieczenia i zrumienienia. Ściągamy na deskę, smarujemy przypieczona stronę serkiem, solimy lekko, pieprzymy, posypujemy startym cheddarem. Bułka wraca na patelnię, serem do góry – nakładamy pokrywkę i smażymy do momentu rozpuszczenia cheddara. Dolne części bajgli zdejmujemy i rozkładamy na talerze. Kładziemy na nie po garści sałaty i po 3-4 plastry(...)widelcem, bo najłatwiej tak naszykowanego bajgla zjeść – krojąc jak ciasto. SKŁADNIKI 2 bajgle 2 jajka M 6-8 plasterków cieniutkiego bekonu 3 łyżki kremowego, smarownego białego serka 4 łyżki drobno startego sera cheddar 2 garście mieszanki sałat, młodego szpinaku lub rukoli sól pieprz opcjonalnie – gdyby tłuszczu z bekonu było za mało – masło
Karo in the KitchenSkładniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino x 100 ml Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy x 80 g Jarmuż Fit & Easy x 80 g Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób(...)wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej 160 st. zacznij smażyć listki jarmużu, gdy podczas smażenia
SMYKWKUCHNIstarego sernika. Nie wiem co jest w nim amerykańskie, ale smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód • 15 sztuk ciastek maślanych • 2 łyżki masła Sernik • 1 kg sera mielonego (Piątnica) • 4 żółtka 4 tabliczki białej czekolady • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżki śmietany Wykonanie: • Ciastka zmiksować w blenderze, dodać masło i tak wyrobioną masą wyłożyć
To co kochamnowej odsłonie :) Składniki (na 2 -3 kotlety schabowe) 2-3 kotlety schabowe 1/2 cukini 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 średnie ząbki czosnku 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie) 1 garść startego żółtego sera sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry, papryki słodkiej 2 jajka (1 do panierowania) 1 łyżeczka musztardy z gorczycą 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) bułka tarta olej(...)kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Jak już będzie cebula gotowa dodajemy papryczkę chilli drobno posiekaną a po chwili drobno posiekane ząbki czosnku, wszystko razem chwilę smażymy i dolewamy wina białego. Smażymy aż płyn się zredukuje i dorzucamy startą na grubych oczkach cukinię. Doprawiamy wszystko curry, papryką słodką, sola i pieprzem do smaku i smażymy całość do momentu jak cukinie będzie
Piekielna Kuchnia PatiBIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM Składniki na sernik Spód do sernika: 300 g biszkoptów 125 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg) 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Mus owocowy: 1 opakowanie mieszanki kompotowej Poltino ( 450 g ) 1/4 szklanki wody(...)Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód. 2. Białą czekoladę połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować
kolorowotorcikowoSamo zdrowie na talerzu! Najzdrowsza z kasz, kasza gryczana biała, podana w towarzystwie zielonych warzyw: bobu, cukinii i szpinaku, zaakcentowana charakternym serem feta. Przyznam się Wam, że za kaszą gryczaną nie przepadam, jednak w takim wydaniu mi smakowała. Oczywiście najlepsza tuż po przygotowaniu. Na ok. 7-8 porcji: około 300 g kaszy gryczanej (u mnie biała) 1,5 szkl. mleka(...)czasie odcedzamy, studzimy i obieramy. Szpinak myjemy, odrywamy dłuższe łodygi. Cukinię myjemy, kroimy na niezbyt cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy około 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy posiekaną dymkę (białą i jasnozieloną część). Smażymy krótko, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy cukinię. Smażymy kilka minut i dodajemy kaszę gryczaną. Doprawiamy suszonym oregano, solą oraz
Smaki Na Talerzupółfrancuskie. Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale z marmoladą i rogaliki z białym makiem. Za każdym razem ciasto wychodziło takie samo, śmiało łapcie przepis i testujcie. Składniki: 1 kg mąki 80 gram drożdży 3/4 szklanki oleju czyli
Życie zaczyna się w kuchnipieczonych pomidorów (idealnym zresztą do wszystkich przekąsek). Pieczarki zapiekane z mozzarellą Składniki: 6 dużych pieczarek, portobello lub o białych kapeluszach 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki sól 150 g tartej mozzarelli (takiej do pizzy) lub sera żółtego Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij nóżki (moje grzyby były sprzedawane już z odciętymi nóżkami). Czosnek, chilli i natkę(...)piecz przez 8 minut, na koniec przełącz na górną grzałkę (grill) i piecz, aż ser się zrumieni (ok. 2 minuty). Podawaj od razu jako przystawkę lub danie główne. Pasuje do nich piwo, a także białe wino, albo sos z pieczonych pomidorów . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i Oliwawszystkich stron i podlewamy niewielką ilością wody, podkręcamy palnik i dusimy do miękkości. Sos serowy: 1/4 kostki sera feta 1/2 kulki sera mozzarella kawałek sera gorgonzola ( zależy od waszych upodobań) 1/2 szklanki śmietanki 36% białe wino pieprz mała szczypta kurkumy Do rondelka wlewamy śmietankę i gotujemy, dodajemy resztę serów i cały czas mieszamy, dolewamy wino i przyprawy. Gdy sos zgęstniał
harrisaPołączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani: 10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane(...)buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Mieszamy i przekładamy na talerz. Na koniec posypujemy serem feta. Smacznego
kulinarnyJaKluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo(...)grillowanym halloumi inspiracja BBC Good Food Składniki (na 2 porcje): 2 pomarańcze mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie) 2 łyżeczki białego octu winnego 1,5 łyżki oliwy 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry 4 garście rukoli 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Z pomarańczy wykrój
Chilli Czosnek i Oliwatłustego mleka robili ser reblochon . To właśnie z tego sera jest znana zapiekanka alpejskich górali. Warstwy plastrów ziemniaków poprzekładane śmietanową masą z wędzonym boczkiem, słodką cebulką i aromatycznym czosnkiem, zwieńczone plastrami grubo krojonego kremowego sera z pleśniową skórką to właśnie uzależniające i jakże przychylne w zwiększaniu obwodów talii - Tartiflette. Z racji tego, że ser reblochon nie jest tak łatwo dostępny(...)smaku. Rozgrzewające i sycące na długo...idealne na zimę! Tartiflette Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 średnie cebule 100g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 30ml białego wytrawnego wina 200ml śmietanki 30% sól pieprz gałka muszkatołowa 1 krążek sera pleśniowego reblochon lub Camembert 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz, pokrój w 0,5 cm plastry i ugotuj al dente w osolonej
Kuchnia w Słońcu Skąpanasuszonymi pomidorami późną kolację. A ja lecę się pakować. Kierunek - Macedonia!! Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami z dodatkiem sera pleśniowego Składniki: 3 średnie cukinie 1 por (biała i jasnozielona część) 7-8 suszonych pomidorów w oleju ½ szklanki suchej kaszy jaglanej 1/3 szklanki gęstego naturalnego jogurtu 50-100 g sera pleśniowego 1-2 ząbki czosnku
Moja Mama GotujeKuchnia francuska. Pyszna zupa cebulowa.Do tego chrupiące czosnkowe grzanki z dodatkiem sera. Składniki 4 duże cebule 750 ml bulionu wołowego 200 ml białego wytrawnego wina 100 ml wytrawnego sherry 50 g masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki octu z czerwonego wina Grzanki ; 5 kromek bagietki 50 g żółtego sera 3 łyżki oliwy sól pieprz(...)przez minutę, ciągle mieszając. Wlałem ocet, dusiłem 2 minuty. Dodałem bulion wołowy oraz białe wino i sherry. Wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem 30 minut na małym ogniu. Bagietkę pokroiłem na kromeczki, natarłem je przekrojonym ząbkiem czosnku, skropiłem oliwą, ułożyłem na blaszce, posypałem startym żółtym serem. Zapiekałem w temperaturze 200 stopni C przez 5 minut, aby grzanki zbrązowiały i stałe
R'n'G Kitchen