ser biały - 9461 przepisów (strona:165/631)

Sernik z rosą 87

pszennej lub tortowej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej) - ½ szklanki cukru - 150 g margaryny lub masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową - 1 kg sera białego mielonego, można kupić już gotowy - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - ½ szklanki oleju - 4 żółtka - 2 jajka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Składniki na pianę - 4 białka(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki. Teraz przechodzimy to zrobienia masy serowej. Jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy przemielony ser lub gotowy z pudełka i miksujemy. Na końcu dodajemy budyń, mleko i olej delikatnie mieszając żeby nam się masa nie wylała. Po dodaniu mleka i oleju jest ona rzadka. Tak przygotowaną

Kuchenne Wariacje
Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką 143

NALEŚNIKI:* mąka pszenna – 2 szkl* jajko – 2 szt* mleko – ok. 400 ml* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej – 50 mlNADZIENIE :* biały ser – 400 g* żółtko – 2 szt* cukier wanilinowy – 1 op* cukier – 4 łyżkiPIERZYNKA :* śmietana 18 % słodka – 200 ml* jajko – 1 szt* cukier

Ostra na Słodko
Sernik gotowany przełożony miodowymi plackami z orzechowym krokantem 181

ciasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, miód 2 łyżki, mleko 2 łyżki, soda 1 łyżeczka, masa serowa: ser biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy(...)mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Ser mielimy dwukrotnie, jeśli używamy serka swojskiego. Masło rozpuszczamy. Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i zmielony ser. Następnie serową masę przekładamy do garnka i stawiamy na palnik

kulinarne odsłony pati
Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM 1004

miękkiego  masła lub margaryny  MASA MAKOWA -350g  suchego maku  -3/4 szkl cukru pudru -3 jajka -3 łyżki bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka  -3 białka (z ciasta) -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g Na początek wieczorem(...)mieszamy do połączenia. Masę makową wykładamy na ciasto MASA SEROWA Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę, dodajemy cukier , 4 żółtka  i miksujemy.  Dodajemy  stopniowo, zmielony ser-i miksujemy. Na koniec dodajemy 2 budynie śmietankowe  i wszystko  dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej)  Pianę dodajemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
#Smaki świata - Bułgaria 203

idealne na gorące dni.     sycącego sache (sacz) z mięsem z cielęciny, wieprzowiny i kurczaka. Sache to taki gorący półmisek z mięsem i ogromną ilością grillowanych warzyw posypany serem. Na stół wnoszony jest, gdy mięsko jeszcze skwierczy, a całość aż dymi. Porcja na jedną osobę to aż 0,5kg! Dla naszej dwójki było to jednak zbyt wiele. :) Smaczne(...)dania, jest prosta i mega smaczna!   miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego.    Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem.  ostrych grillowanych papryczek

Cooking Monster
1497.Naleśniki zapiekane..polane syropem klonowym 151

syropem klonowym ...który można kupić w Anielskich Przysmakach ..po prostu rewelacja... " KLON-zbierany i produkowany w Kanadzie. Ma przezroczysty i delikatny żółty kolor. Można dodawać  jako polewę do sera białego, naleśników, gofrów.  A także można dodawać do lodów który podkreśla walory smakowe."  I to jest prawda podkreśla smak potrawy..a w tym przypadku zapiekanych naleśników.. Zajrzyjcie(...)wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać  po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć z cukrem i jajkiem. Naczynie żaroodporne ( u mnie 24 cm) wysmarować masłem, układać naleśniki, każdy smarując masą serową. 1 szkl.słodkiej śmietanki 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Krokiety po rusku 243

łyżki oleju sól i pieprz do smaku panierka: 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę wraz z białym serem.  Cebulę obieramy , kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ziemniaków z twarogiem. Doprawiamy całość pieprzem i solą, mieszamy.  Przygotowujemy naleśniki.  Do miski wlewamy mleko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KOKOSEK Z MALINAMI 91

łyżka żelatyny  ok. 100 ml wody Nasączenie: 2 torebki herbaty earl grey 300 ml gorącej wody 1 łyżeczka płaska cukru do smaku Masa serowa kokosowa: 500 g sera białego 0,5 szklanki drobnych wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka 3 pełne łyżki żelatyny 250 g margaryny Mus kakaowy: 330 ml śmietanki kremówki(...)lekkiego przestudzenia. Mleko podgrzać, odstawić z ognia i dodać żelatynę i mieszając rozpuścić. Rozpuszczoną margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy robotem na najniższych obrotach.  Następnie dodajemy skręcony ser i za pomocą robota dokładnie mieszamy na średnich obrotach do momentu, gdy    masa będzie gładka. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy robotem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
Bieszczadzkie smaki - część II 145

tych ziem Bojków i Łemków.  My skusiliśmy się na lemiesze czyli chrupiące placki ziemniaczane podane ze śmietaną  oraz miks pierogów (z nadzieniem ziemniaczanym, z kapustą, grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau.  Będąc w Ustrzykach Górnych warto zajrzeć do Muzeum Młynarstwa i Wsi (ul. Fabryczna(...)raczej twórczo rozwinąć.  Kolejnym daniem był Klepak Młynarzowej. Są to niewielkie kluseczki, coś w rodzaju kopytek. Bazą do ich przygotowania są płatki owsiane. Podane zostały ze skwarkami i białym serem twarogowym.  Kolejnym daniem były Hryczanyki – kotlety z mięsa i ugotowanej na sypko kaszy gryczanej. Smażone na oleju lub smalcu. Ciekawe dania które dobrze smakowały w tym miejscu

królestwo garów
Wiosenny twarożek - pyszne, chrupiące śniadanie 166

Biały ser i dużo świeżych, chrupiących mniej lub bardziej dodatków w środku czy wiosenny twarożek poleca się na pyszne śniadanie . Zapraszam! Wiosnę czuć i widać na każdym kroku. Nic dziwnego więc, że nasze jedzenie staje się nieco lżejsze i chętniej sięgamy po zieleninę. No przynajmniej ja tak mam. Nie żebym się odchudzała, ale jakoś wcale nie mam ochoty na jakieś(...)dzięki mnie zrobił coś w kuchni pierwszy raz w życiu a na dodatek jest zadowolony bo potrawa smakowała jemu samemu i całej rodzinie. Po to właśnie tutaj jestem. Wolisz białe śniadanie na słodko? Przygotuj twarożek.z owocami i migdałami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym 201

kakao 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie od Swoja Mąka (polecam! i pamiętajcie o rabacie*) Na warstwę serową: 4 jajka M 230 g cukru 500 g białego sera z wiaderka (nie może być wodnisty) 125 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej mała szczypta soli Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki z kardamonem bez dodatku cukru – polecam

Słodkie okruszki
Ciasto czekoladowo serowe z figą z makiem 200

łyżek wody 3 łyżki ciemnego naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) mała szczypta soli Na sernik: 4 jajka M 250 g cukru 500 g białego sera (u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty!) 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) mała szczypta soli Dodatki: około pół słoiczka konfitury Carskiej Figa z Makiem Eterno (polecam

Słodkie okruszki
Robię ... masło i ser ! 152

rzeczy się przydaje :) Nie będę podawała konkretnych ilości, bo to zależy ile możemy zdobyć mleka itp., ja miałam 4,5 l i wyszła mi osełka masła i może 500g sera :) Na początku zdobywamy SWOJSKIE MLEKO, następnie przelewamy je do przezroczystego naczynia i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano patrzymy ile mamy śmietanki i ją zbieramy. Przelewamy do słoika(...)godzin do lodówki, aby stwardniało. W międzyczasie możemy jeszcze kilka razy nadawać kształt osełce, możliwe że jeszcze trochę wody z niej "wyciśniemy". Później masło jest już gotowe do jedzenia ! :) Biały ser : Po 2-3 dniach zabieramy się za ser. Odmierzamy jakieś 0,5l - 0,7 l wody i zagotowujemy. Wrzątek wlewamy do zsiadłego mleka i dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka

charlotte gotuje
Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście 225

łyżek wody 3 łyżki kakao – u mnie Emix 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli Na warstwę serową: 4 jajka M 250 g cukru 500 g białego sera* 1/2 kostki miękkiej margaryny (125 g) 3 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) – u mnie Emix mała szczypta soli *u mnie z wiaderka, ser nie może być wodnisty! Dodatki

Słodkie okruszki
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 148

łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (na 0,5 kg mąki) 1/4 kostki margaryny do pieczenia szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania MASA SEROWA: 250g mielonego sera białego 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku) 1 żółtko gęsty dżem np. powidła śliwkowe KRUSZONKA: 50 g masła lub margaryny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru cukier puder do posypania(...)misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.      W misce mieszamy ser z cukrem, żółtkiem i rodzynkami- nadzienie gotowe.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy

Rozpustne gotowanie