minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy
Różne smaki w kuchniprzyjazdu przyjaciółek. Bardzo delikatna, łagodna, lekka. Na bardzo kruchym cieście, z grillowaną cukinią, zapiekanym jogurtem greckim, serem feta. Tarta jest uniwersalna, ponieważ jogurt można zastąpić prawie każdym rodzajem sera „białego”, natomiast cukinię można zastąpić grillowanym bakłażanem, zbanszowanymi brokułami czy grillowanymi pomidorami lub papryką. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej i trzymałam w lodówce, dzięki czemu w dniu imprezy, wystarczyło wyjąć(...)ładnie prezentuje się po przekrojeniu. Jeżeli lubicie tarty w słonym wydaniu, gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Tartę można serwować z różnymi sosami, ja akurat serwowałam z sosem z sera fety, mięty i jogurtu greckiego, przepis tutaj . Inspiracja przepis z Kwestii Smaku . Składniki na kruchy spód (forma * o średnicy 26 cm, liczone u dołu): 250 gr mąki
moj przepis nadokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA SEROWA : * ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * śmietana 36% 500 ml * cukier puder – 4 łyżki * truskawki – ok. 300 g POLEWA(...)papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. PIANKA SEROWA: Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy. Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy. Przykrywamy drugim biszkoptem
Ostra na Słodkokostki masła 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku go pieczenia po 1 łyżce: siemienia lnianego, orzechów drobno posiekanych, rodzynek, żurawiny Masa serowa 500 gram sera białego półtłustego 0,5 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki(...)proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy
kgwjanczeworobione najczęściej na zimno. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie serniki? Składniki na sernik z truskawkami: (forma 33 cm x 23 cm x 7 cm) 1 kg mielonego sera białego twarogowego 8 łyżek cukru pudru łyżka cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego łyżeczka soku z cytryny 300 g kakaowych(...)jeśli jest jej mniej, należy uzupełnić wrzącą wodą i zagotować. Zdjąć naczynie z palnika, dodać galaretki truskawkowe i mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia ( nie gotować ). Odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W czasie miksowania stopniowo dodawać lekko tężejące galaretki cytrynowe. Formę wyłożyć herbatnikami i powoli łyżką przełożyć na nie 1/2 masy serowej. Jeśli masa jest
Kuchcik gotujetakie. Zapewniam Was że wszystkim posmakuje taka wersja z serem i delikatnym kremem budyniowym. Zapraszam :) 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynów Stoisław 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao gorzkiego 350 g sera białego 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka(...)mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy. Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chiliszklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1/2 łyżki masła czekoladowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego w wiaderku 5 jajek 1/2 kostki margaryny (125 g) - miękka, nie z lodówki 1 szklanka cukru kryształ 1 cukier waniliowy Delecta 1 duży budyń smak śmietankowy Delecta Przygotowanie: Czekoladowe(...)folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy budyń śmietankowy Delecta, jeszcze chwilę miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie delikatnie, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy masę serową
Słodkie okruszkiPostanowiliśmy zrobić obiad na słodko. Ponieważ kupiłam ser wybór padł na naleśniki z serem i jagodami. Ponieważ specjalistą od smażenia naleśników jest mój mąż, to on zajął się ich przygotowywaniem. Ja natomiast zajęłam się serowym nadzieniem. Z podanego przepisu wyszło 6 dużych naleśników. Składniki na ciasto naleśnikowe 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 2 jajka szczypta soli 3 łyżki oleju(...)patelnię dokładnie rozgrzać a następnie nakładać małą ilość ciasta i szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Smażymy z obu stron z złoty kolor. Składniki na farsz serowo jagodowy: ½ kg białego sera 200 g jagód ( miałam mrożone, wcześniej trzeba je rozmrozić) 4 łyżki cukru pudru ¾ szklanki śmietany Sposób wykonania: Jagody rozgnieść łyżką, dodać pokruszony ser , cukier puder i śmietanę i wszystko
Na słodko lub wytrawniepopołudniowej kawy. Ciasto francuskie możemy przygotować sami (przepis na ciasto dostępny na mojej stronie) lub kupić gotowe ciasto. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g rodzynek 200 g zmielonego białego sera 1 jajko 4 łyżki cukru Opis przygotowania: Jeżeli zdecydujecie się na ciasto domowej roboty zapraszam na mój przepis na croissant. Ja użyję już gotowego ciasta. Na początku piekarnik nagrzewamy
Ciastka i ciastażadnych dodatków. Z części postanowiłam przygotować coś wyjątkowego, padło na drożdżówki. Inspirację znalazłam tuta j. Jeśli nie macie domowego, wiejskiego twarogu do przygotowania tych bułeczek możecie użyć twardego, niemielonego sera białego, twaróg wiadereczkowy będzie zdecydowanie zbyt rzadki. składniki: zaczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka łyżka cukru łyżka mąki pszennej 30 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 340 g mąki pszennej(...)ekstrakt, zaczyn wyrabiać ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło. Z ciasta uformować kulę, ostawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok godzinę, do czasu aż podwoi objętość. Ser zblendować z pozostałymi składnikami. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość ok 5 mm, na kształt prostokąta. Ciasto posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego
6niebobiałka) - 50 g czekolady (60% kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy(...)ciasto nam stwardnieje. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał. Smacznego
Kuchenne Wariacjeminut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy
Słodkości i nie tylkocukru 2 żółtka 1 jajko 100 g wiórek kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao Masa serowo-dyniowa: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g puree z dyni 5 jajek wielkości M 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Czekoladowo(...)włożyć do zamrażalnika. Drugą częścią wylepić dno formy do pieczenia (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowo-dyniowa: Do misy miksera przełożyć biały ser i puree z dyni, wlać mleko kokosowe, wbić jajka, wsypać cukier oraz proszek budyniowy. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Wykonanie Na schłodzony spód
niecodziennikparyprzygotować w tym roku. Ja postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów i może, na któreś z nich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :) Składniki: ser - 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego - 6 jajek - 200 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 60 g rodzynek - 150 g margaryny krem - 3 szklanki mleka(...)pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Na początek zabieramy się za przygotowanie sernika. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, ser oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Całość dokładnie miksujemy a na koniec dodajemy rodzynki. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Przelewamy
Zainspirowana w kuchniustach a smaki malinowo-jagodowy przeplatają się wzajemnie dając rozkosz podniebieniu....wszystko podkreśla wyrazisty smak sosu jagodowego.... Składniki na blaszkę 26 cm Masa serowa : - 1 kg sera białego (u mnie z wiaderka) - 4 jajka - szklanka cukru pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód(...)pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy jagody a do drugiej maliny, mieszamy. Wylewamy na spód z ciastek w sposób pokazany na poniższych zdjęciach
Wypieki Rene