poleciła mi "ładny schabik cielęcy". Upiekłam go dziś na obiad i był po prostu rewelacyjny. Mięso rozpływało się w ustach a upieczone szalotki były aksamitne i przepyszne. Składniki: kilogram schabu cielęcego z kością kilka szalotek 5 małych ząbków czosnku połówka cytryny garść świeżej szałwii sól, pieprz chlust oliwy i chlust wody 100 g masła (około) Schab umyłam, oczyściłam z błonek
Cytryna&Co.kulinarnych Doboschiego ciąg dalszy:) Pyszna wędlinka,pracochłonna , ale warta poświęcenia. W głowie pojawiły sie kolejne pomysły , tak samo pyszne. Czekajcie , więc, na następne pyszności:) składniki: 1 kg surowego schabu bez kości cukier biały sól morska gruboziarnista pimenton (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana) pieprz czarny świeży rozmaryn świeży tymianek pończocha 2 ząbki czosnku Opis działania krok po kroku(...)folii . Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!! Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym miejscu. Powinno wisieć od 4 dni do nawet 2 tygodni. Nie mogliśmy wytrzymać dłużej
Cytryna&Co.Składniki : około 1 i 1/2 kg schabu Marynata : 1/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej 3 łyżki oleju 2 listki laurowe 5 - 6 ziaren pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotuj również : 4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki(...)czuć w nim octu ( nie jest kwaśne ). Mięso to jest smaczne i zdrowsze od mięsa wędzonego i marynowanego w roztworze z pelkosoli, tu nie ma jej ani grama. Schab ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam, mięsko jest naprawdę smaczne i aromatyczne, a to za sprawą ziół. P amiętaj , nie ma to jak domowe jedzonko
Przepisy i porady kulinarneNadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec(...)pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy
królestwo garówRoladki schabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno. SKŁADNIKI : 1 kg schabu sól, pieprz 2 jajka mąka do panierowania tymianek do smaku 3 duże cebule 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka mąki 100 g żółtego, tartego sera(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy szpinak, pieprz sól do smaku. Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Roladki smażymy na na oleju, na złoto
Kulinarne Fantazje MarioliNasz tradycyjny schab pod serową kołderką. Ciekawe zestawienie, kotlet treściwy, zaspokaja wilczy głód każdego łakomczucha 🙂 Męska strona rodu oraz młodzież, była niezwykle szczęśliwa , że taki kotlet trafił na stół. Zachęcam, dość szybkie i proste danie w przygotowaniu. Składniki 4 rozbite cienko kotlety schabowe 250 g świeżych pieczarek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku … Czytaj dalej Schab z serem
gotuj ze mnąaksamitną konsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji(...)aksamitną konsystencję. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Sos grzybowy - z czym podać? Oto kilka pysznych pomysłów na obiad z sosem grzybowym: -kluski śląskie z sosem grzybowym -polędwiczki, schab lub karkówka wieprzowa w sosie grzybowym z buraczkami lub kapustą kiszoną. -placki ziemniaczane polane sosem grzybowym -sos grzybowy z makaronem -kasza gryczana z boczkiem i cebulką oraz sosem grzybowym -bitki wołowe
Moja Książka Kucharskarobi dla ukochanej połówki? Tak więc spełniłam tę zachciankę i... jestem zaskoczona efektem smakowym. Chociaż danie do niskokalorycznych i łatwostrawnych nie należy, warto spróbować ;) Składniki (2 porcje) -4 plastry schabu -250 g mielonego mięsa wołowego -2 jajka -pół małej cebulki -bułka tarta -mąka do panierowania -4 liście sałaty -4 plasterki sera żółtego -suszona cebula -2 ogórki konserwowe -2 łyżki majonezu(...)łyżka keczupu -kilka kropki sosu tabasco lub piri-piri -1 łyżeczka sosu worchester -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Plastry schabu rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, drobno posiekaną cebulkę, sos worchester i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić na burgery. Majonez wymieszać z keczupem i sosem tabasco. w głębokim talerzu rozkłócić
Zielona Kuchniarazie najlepszy przepis na kotlety schabowe. Zamarynowane mięso będzie soczyste i bardzo aromatyczne. Zachęcam do przygotowania! 😋 Składniki na porcję dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg kawałek schabu bez kości 2 szklanki mleka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego olej do smażenia do obtoczenia mąka pszenna bułka tarta(...)jajka Najlepiej dzień przed smażeniem (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na 4 kawałki. Mięso lekko rozbić. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać, drobno pokroić, posolić i ewentualnie rozetrzeć za pomocą noża. Do miski przełożyć 2 kotlety schabowe, ułożyć na nich połowę cebuli oraz czosnku, a także dodać listek laurowy i ziele angielskie. Ponownie ułożyć
Ugotowaćpolubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA 8 SZTUK: 0.5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku drobno posiekane Sól pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego oraz niedźwiedziego 2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem Bułka tarta do panierki Olej rzepakowy do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE: Schab kroję na kotlety . Mi wyszło ok 8 kotletów z kawałka 0.5 kg. Rozbijam dokładnie. Każdy kotlet doprawiam suszonym czosnkiem,czosnkiem niedźwiedzim ,solą ,pieprzem oraz pomidorami suszonymi a także drobno posiekany czosnkiem .Następnie kotlety obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Kotlety smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie PatkiRoladki schabowe Schab w sosie cebulowo-jabłkowym Schab w sosie herbacianym Makaron z woka
Na moim talerzupotrzebujesz ciekawego i efektownego pomysłu, proponuję schabowe roladki faszerowane żurawiną i suszonymi pomidorami. Świetnie pasują z każdym dodatkiem, np. z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami. Składniki: 10 plastrów schabu 10 -15 szt suszonych pomidorów mały słoiczek żurawiny masło 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego ok. 3 łyżki mąki ostra papryka pieprz ziołowy sól Przygotowanie: Plastry cienko rozbijamy tłuczkiem, nacieramy(...)przyprawami z obu stron. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na każdej połówce rozbitego schabu układamy suszone pomidory i konfiturę z żurawiny, zwijamy w roladkę. Obtaczamy w mące. Można spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę obsmażamy ze wszystkich stron na maśle. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy bulionem. Zapiekamy 20 30 minut w 180 stopniach, pod przykryciem np.z folii aluminiowej
Życie zaczyna się w kuchniwww.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI NA OK 12 Kotletów: 1.5 kg Schabu bez kości olej rzepakowy do smażenia pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu 3 łyżki Pietruszki suszonej Skworcu sól i pieprz do smaku 2 łyżki Bazyli suszonej Skworcu(...)łyżki P rzyprawy do wieprzowiny Skworcu Dodatkowo : Słoiczek Borówki z Gruszką PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy a następnie kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Dokładnie rozbijamy. W misce łączymy ze sobą wsyztskie przyprawy. Każdy kotlet dokładnie nacieramy mieszanką pzypraw. Pozostawiamy w lodówce pod przykryciem
Gotowanie Patkigrzeszy wyglądem, to jest naprawdę pyszna. Spróbujcie. Składniki: 3-4 pieczarki (u mnie 4 mniejsze) 3 kawałki marynowanej papryki Octim 4 pełne łyżki kukurydzy z puszki 3 plasterki schabu 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i gotujemy około 5 minut w lekko posolonej(...)wodzie. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w półplasterki lub drobniej. Przekładamy do miski. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, kukurydzę, starty żółty ser i pokrojony w paseczki schab. Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą, dodajemy majonez (najpierw 1 łyżkę) i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonez. Smacznego
Słodkie okruszki