schab - 5543 przepisów (strona:171/370)

Sznycle po bawarsku, czyli schabowe inaczej 157

Sznycle po bawarsku, czyli schabowe inaczej Sznycle po bawarsku to kotlety schabowe z dodatkiem chrzanu i musztardy, smażone na maśle. Smakują świetnie, polecam!     Składniki: 4-5 plastrów schabu 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu Przyprawy: sól, pieprz 1 jajko ok 3/4 szklanki mąki ok 1 szklanka bułki tartej masło do smażenia     *** Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa

Blog z Apetytem
Mój Sposób Na Kotlet Schabowy 123

Kotlet ze schabu nie jest aż takim częstym u mnie gościem, zazwyczaj jem go raz w miesiącu, a mąż dwa/trzy razy w miesiącu bo lubi sobie po prostu zabrać taki kotlet razem z bułą do pracy ;) Każdy ma swój sposób aby schabowy wyszedł kruchy i delikatny to i ja postanowiłam pokazać Wam mój sposób na kotlet schabowy, prosty(...)czasochłonny ;) Składniki: 3 plastry schabu 1 jajko kl L odrobinka wody 1 płaska łyżeczka musztardy lub majonezu sól, pieprz, czosnek granulowany (lub sól czosnkowa) do panierki bułka tarta lub mąka kukurydziana lub zwykła mąką (kto, co, lubi) olej lub smalec do smażenia 1. Z kotletów usuwam białą błonkę (nie usunięcie jej najczęściej powoduje że kotlet się bardzo kurczy)  Kotlety

Gotowanie...to proste !
SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać 101

ciepło świetnie uzupełnia dania mięsne, rybne, a pulpety w sosie chrzanowym uwielbiają chyba wszyscy. Zobacz prosty przepis na domowy sos chrzanowy. Sos chrzanowy - przepis na najlepszy dodatek do schabu, karkówki, pulpetów, klopsów, pieczonych lub gotowanych ryb oraz jajek. Sos chrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu.   Sos chrzanowy - jak go przygotować? Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne

Moja Książka Kucharska
Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 346

takich kotletów zajmie nam zaledwie kilka minut, następnie mięso odkładamy w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) aby przeszło i smażymy     Składniki: ok 0,5 kg schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka pietruszki 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego ok 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec(...)smażenia       *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą

Blog z Apetytem
Tradycyjny schabowy z niedzieli :) 191

żeby zalać kotlety ) sól, pieprz mąka, 2 jajka, bułka tarta   Kotlety rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy. Do miski dajemy najpierw trochę cebuli, następnie plaster schabu, dalej cebula, schab i tak na przemian. Wszystko zalewamy mlekiem, przykrywamy folią aluminiową/spożywczą i na kilka godzin dajemy do lodówki ( może być na całą noc )   Tak przygotowane

Moje Wyroby
ROLADKI Z MARCHEWKĄ 93

tutaj nie było,ale ostatnio brakuje mi czasu. Mam trochę zaległych przepisów więc postaram się Wam je napisać. Zaczynam od przepysznych roladek,które możecie zrobić z szynki bądź ze schabu. Podałam je z gotowaną marchewką i fasolką,wszystko polane masłem. Jednym słowem palce lizać. Składniki: 4 plastry szynki bądź schabu 500 g marchewki 1 cebula 250-300 g fasolki szparagowej

Niespełnione zdolności kulinarne
Restaurant Week - Quale 127

lubi grudek w tego typu daniach. Można było wyczuć wyrazisty smak bulionu, a całość przełamywała mocno octowa dynia oraz tapioka. Ciekawe i dość zaskakujące połączenie smaków. Dania główne:   👉 Schab, espuma grzybowa, brokuł & kluska z chorizo i wędzonym twarogiem Choć wybrałam menu rybne, to miałam okazję spróbować dania, dzięki uprzejmości Dominika. Schab mięciutki i soczysty, rozpływał się w ustach

Cooking Monster
Sałatka ze schabem,szpinakiem i makaronem 181

Sałatki to mój Konik ;) Na moim blogu jest już ich ponad 80 ;)Uwielbiam robić ale również jeść;) Sałatka ze schabem,szpinakiem i makaronikiem. Sałatka Ta była Hitem na ostatniej imprezie ;) Dlatego chętnie się Dzielę przepisem. Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę;)  Składnik :  🍽 20 dag schabu bez kości  🍽3 garście świeżego szpinaku  🍽1 torebka zupki

Gotowanie Patki
Schab gotowany 288

Zdrowe odżywanie to zdrowie posiłki. Doskonale zdajemy sobie sprawę, jakie wyroby sprzedawane są w sklepach. Dlatego od kilku lat nie kupuję tylko robię w domu. Dziś przygotowałam bardzo delikatny schab gotowany rozpływający się w ustach. Świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Schab gotowany

Kulinarne pyszności Molki
Królewski schabowy w złocistych płatkach 121

smaczny i ciekawy . Bardzo łatwy w wykonaniu , a czy lepszy niż tradycyjny ? Oceńcie sami , nasze serca podbił na równi z klasykiem składniki na 4 osoby : 4 duże , grube plastry schabu ( około 1,5 cm ) 2 jajka 2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych , kukurydzianych 1 łyżeczka suszonej , mielonej cebuli , lub soli cebulowej sól , pieprz do smaku Plastry schabu, rozklepujemy tłuczkiem na wielkie

Ogrodnik w podróży
Mięso pod ziołową kruszonką 127

Smaczne i aromatyczne mięso przykryte kruszonką z zieleniną i zapieczone w piekarniku. Do tego dania nadaje się zarówno filet z kurczaka, indyka lub schab. W towarzystwie pieczonych ziemniaków smakuje świetnie :) Składniki : - 6 plastrów mięsa ( użyłem 2 filety z kurczaka ) - 3 kromki chleba, - 3 łyżki posiekanego koperku, - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, - 1 łyżeczka czosnku granulowanego, - 3 łyżki oleju, - musztarda sarepska(...)pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć na blachę i posmarować musztardą. Na każdy kawałek mięsa nałożyć kruszonkę i zapiec w piekarniku do zrumienienia. Jeżeli użyjemy schabu to należy go przed obsmażeniem lekko rozbić

Przepisy Mikołaja
SCHAB CIELĘCY Z SZAŁWIĄ I SZALOTKAMI 147

poleciła mi "ładny schabik cielęcy". Upiekłam go dziś na obiad i był po prostu rewelacyjny. Mięso rozpływało się w ustach a upieczone szalotki były aksamitne i przepyszne. Składniki: kilogram schabu cielęcego z kością kilka szalotek 5 małych ząbków czosnku połówka cytryny garść świeżej szałwii sól, pieprz chlust oliwy i chlust wody 100 g masła (około) Schab umyłam, oczyściłam z błonek

Cytryna&Co.
,,WŁOSKI" SCHAB DŁUGODOJRZEWAJĄCY 82

kulinarnych Doboschiego ciąg dalszy:) Pyszna wędlinka,pracochłonna , ale warta poświęcenia. W głowie pojawiły sie kolejne pomysły , tak samo pyszne. Czekajcie , więc, na następne pyszności:)   składniki: 1 kg surowego schabu bez kości cukier biały sól morska gruboziarnista pimenton  (ostra , grillowana , papryka hiszpańska , sproszkowana) pieprz czarny świeży rozmaryn świeży tymianek pończocha  2 ząbki czosnku Opis działania krok po kroku(...)folii . Po kolejnej dobie , mięso ponownie myjemy z soli , osuszamy i obtaczamy w przyprawach i papryce. Wkładamy do lodówki na kolejną dobę , bez folii!!! Po upływie podanego czasu wyjmujemy schab z lodówki i NIE ZMYWAJĄC PRZYPRAW wkładamy do pończochy. Zawieszamy na sznurku w ciepłym i przewiewnym miejscu. Powinno wisieć od 4 dni do nawet 2 tygodni. Nie mogliśmy wytrzymać dłużej

Cytryna&Co.
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 135

Składniki : około 1 i 1/2 kg schabu  Marynata : 1/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej 3 łyżki oleju 2 listki laurowe 5 - 6 ziaren pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotuj również :   4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki(...)czuć w nim octu ( nie jest kwaśne ). Mięso to jest smaczne i zdrowsze od mięsa wędzonego i marynowanego w roztworze z pelkosoli, tu nie ma jej ani grama. Schab ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam, mięsko jest naprawdę smaczne i aromatyczne, a to za sprawą ziół.  P amiętaj , nie ma to jak domowe jedzonko

Przepisy i porady kulinarne
Pieczeń wieprzowa nadziewana 97

Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec(...)pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do   końca, rozłożyć. Powinniśmy

królestwo garów