Prawie dwa tygodnie temu miałam przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino . Gotowaliśmy, robiliśmy sałatki ale też słuchaliśmy na temat mięsa ,z którego powstają wędliny, na temat samej produkcji a także na temat zdrowego odżywiania się a wszystko w pięknym DWORKU ZIEMIAŃSKIM W WOLI SUCHOŻEBRSKIEJ(...)siekam focę macham :) i się śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica z szynką i szczypiorkiem na grzance druga opcja II śniadania sałatka się robi i druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem
Dzieje kuchennej WiewióryW tym daniu kalorii nie brakuje;) Jest idealne by zrobić go w porze zimowej. I choć pewnie większość z Was już zaczyna liczyć kalorie myśląc o
Smaki Na Talerzuschab w sosie z zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową z jagodami, figami i nasionami chia zupy: - krem grzybowy - krem szpinakowo - brokułowy - krem pomidorowo-paprykowy oraz: - sproszkowaną żurawinę - mieszankę "Owocowy Sad" - czerwony koktajl w proszku Innymi słowy, same pyszności... a jak z przygotowaniem i smakiem(...)awokado, nasiona chia, sos z zielonego pieprzu... czy to nie brzmi przepysznie? łatwe i szybkie przygotowanie długi okres przydatności do spożycia brak konieczności posiadania naczyń naturalny smak brak dodatku sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku kompaktowe wymiary ... a wady? Chyba tylko jedna - cena. Jedna porcja dania głównego to koszt około 20-30 zł. *** Podsumowując, produkty marki Lyo Food to idealne rozwiązanie
Poranek na słodkosmaki, które wyjątkowo kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem i chociaż roladę przygotowuję nie tylko na święta, to właśnie teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) A Wam jakie smaki kojarzą się ze świętami? Mi na myśl przychodzi od razu zapach piernika i suszone owoce, ale też pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz. Są to dania, które zazwyczaj jemy(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1kg schabu 300g suszonych moreli 150g suszonej żurawiny sól pieprz liść laurowy ziele angielskie 250ml bulionu Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do wystygnięcia. Odlewamy wodę i drobno kroimy
Czerwona Porzeczkakiełbasa paprykowa Kilka dni temu pisałem o tym iż wraz z nastaniem jesiennej aury, przychodzi również czas na domowe wędzonki ( przynajmniej tak dzieje się w moim domu) Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy(...)domu dosłownie w mgnieniu oka. składniki na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2 g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka
Miód i pieprzdworek :) Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę je z pewnością w domu! Nasze działania(...)maśle, z boczkiem, jajkiem w koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami pęczak z ziołami i warzywami ze schabem deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą
Dzieje kuchennej Wiewiórymożna robić z różnymi farszami. Farsz na pierogi może być mięsny, ale równie dobrze można przygotować farsz wegetariański. Mój farsz na pierogi z ciasta parzonego to w zasadzie kilka prostych składników, które poznacie poniżej. Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem, kaszą z twarogiem, czy nawet można zrobić je na modłę naszych wigilijnych(...)smak dzięki podsmażonemu kindziukowi z dzika. Ta wędlina ma specyficzny smak, lekko kwaśny i pieprzny, który przełamuje smak farszu. Kindziuk z dzika to dodatkowa gratka dla miłośników wędlin. W ofercie Kuchni Myśliwskiej znalazłam jeszcze krakowską suchą z dzika oraz myśliwską z dzika. Bardzo mi one smakowały i z pewnością sięgnę po nie ponownie. Czaję się również na schab
MamaOskarkaschabu w kawałku1 łyżeczka soli peklowej1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1/4 łyżeczki chili3 ząbki czosnku3 łyżeczki majerankuSOS:Chrzan z Imbirem ETERNOpowstały podczas pieczenia sosWykonanie:Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Schab umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam i natarłam mieszanką przypraw, ciasno zawinęłam w folię spożywczą, włożyłam do lodówki i zapomniałam o schabie na trzy(...)porządnie odpoczęło :)Na drugi dzień pokroiłam schab na centymetrowe plastry. Sos powstały podczas pieczeni w lodówce przybrał formę luźnej galarety, więc wyłożyłam go na rozgrzaną patelnię i rozpuściłam, dodałam 2 płaskie łyżki chrzanu z imbirem, wymieszałam, i odrobinę zredukowałam płyny. Na koniec do sosu włożyłam plastry schabu, przykryłam patelnię i poddusiłam kilka minut w połowie czasu przekręciłam plastry
Blondynka GotujeMięso z pieczarkami nigdy mi się nie nudzi. Nie ważne czy pieczarki są w środku, czy na wierzchu, lubię po prostu to połączenie. Tym razem przygotowałam
Smaki Na Talerzuprzyrządzoną potrawę ze schabu wieprzowego. Wówczas mówi się o czymś takim jak Schnitzel Wiener Art (sznycel po wiedeńsku ) czy Wiener Schnitzel vom Schwein (sznycel wiedeński z wieprzowiny ). Warto uczulić się na tę niby subtelną różnicę zwłaszcza, gdy przeglądamy menu jakiejś restauracji – aby nie być potem zaskoczonym, że podano nam „schaba”. Bo nawet jeśli odmienność w smaku i wyglądzie nie jest(...)Tłuszczem powinien być w zasadzie albo smalec, albo klarowane masło. Ja używam tego drugiego, przy czym rozcieńczam je nieco nie mającym smaku olejem rzepakowym. To mój pomysł niekoniecznie zgodny z tradycją, ale ułatwia kontrolowanie temperatury smażenia i smaku dania – masło klarowane bardzo szybko rozgrzewa się do temperatury dużo za wysokiej dla Wiener Schnitzla oraz ma bardzo, ale to bardzo intensywny
Kulinarna Pokusaoraz zastosowanie glazury. Ta ostatnia dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną z wielkich zalet faszerowanych schabów jest to, że zwykle można je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno w charakterze przystawki. Schab z tego przepisu podaję najpierw na ciepło z pieczonymi ziemniakami(...)również z pieczywem i tartym chrzanem. Schab faszerowany śliwkami 2015-03-27 14:15:49 Dobrze przygotowany i podany faszerowany schab uświetni każdą okazję. Soczyste mięso nadziane śliwkami i upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych śliwek 150ml białego (pół
Kulinarna Pokusaokazję chodzić, wie, że dla dzieciaków w piątek po szkole ferie już są. Nasz przedszkolak zaczyna swoje ferie od wtorku, gdzie przy ogromnych pertraktacjach ze swoimi stwórcami wybywa na "kilka nocek" do jednej ze swoich babć. Dziś w nocy miał prolog, idąc na "jedną tylko nockę" do swojej, nieopodal mieszkającej prababci. "Wyjechali na wakacje (...)" jak w tej piosence, zatem rodzice(...)karty wliczając w to kaloryczne desery. Nie ma w tym miejscu rzeczy, której bym nie polecił. Różnie to bywało ze sposobem przyrządzenia, czy podania posiłku, jednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych
BaRepaspięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra(...)szarpaku Zmielone mięso wyrabiamy przez 20 minut, dodając do niego pozostałe przyprawy i wodę (ostrożnie z solą pamiętajmy, że wyrób po uwędzeniu będzie miał wyraźniejszy smak). Mięsna masa musi mieć nie za "sztywną" konsystencję, umożliwiającą nabicie jelit. Wyrobioną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kabanosów baranie kiszki (do nabycia
Miód i pieprzsmaczne mięso, bez konserwantów i poprawiaczy smaku i wyglądu powinno przypaść do gustu osobom, dbającym o jakość tego, co jedzą. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt gruby kawałek schabu, wtedy będziemy pewni, że nie pochodzi on ze starego osobnika, a mięso po upieczeniu będzie smaczne. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec(...)nawet rozdrobnić je blenderem. Białą twardą skórkę na powierzchni schabu delikatnie ponacinać, aby w czasie pieczenia nie pękła i schab się nie zdeformował. Marynatą natrzeć schab i odstawić na około 2 godziny. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, na wierzch położyć listki laurowe i ziele angielskie, zawiązać końce i zrobić kilka dziurek z wierzchu w folii. W zależności od grubości
Kuchcik gotujepięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około(...)niego zmiażdżone nożem i drobno posiekane ziarna jałowca, razem ze zmiażdżoną gorczycą, oraz pozostałymi przyprawami i wodą(ostrożnie z solą i pieprzem pamiętajmy, że wyrób po uwędzeniu będzie miał wyraźniejszy smak). Mięsna masa musi mieć nie za "sztywną" konsystencję, umożliwiającą nabicie jelit. Wyrobioną masą (musi dosyć mocno się kleić) napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita (do nabycia
Miód i pieprz