schab kilka smaków - 452 przepisów (strona:24/31)

Wielkanocny food wine pairing 174

GINESTRA” DOCG 2016 z winiarni Stefano Farina. Przepis na żurek w chlebie znajdziecie tutaj. Schab i wino z apelacji Roero Na moim wielkanocnym stół podam na pewno pomysł przywieziony z ostatnich warsztatów wielkanocnych w Sokołowie z Dominikem Moskalenko – błyskawiczną przystawkę z gotowego schabu pieczonego lub szynki. Wystarczy pokroić mięso w centymetrowe plasterki. Każdy(...)nich nadkroić tworząc kieszonkę i zapakować w nią nadzienie. Np. sos tatarski z tuńczykiem albo pastę chrzanowo-jajeczną. Taki schab po warszawsku tylko bez oldschoolowej galarety. Co będę do tego pić? Wieprzowina wymaga starszych win, strukturalnych i bogatych w smaku o większej zawartości alkoholu i złożonym bukiecie z nutami pikantnymi i owocowymi, np. Roero od Giuseppe Bordone. Przepis na schab

Ugotowane pozamiatane
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 180

sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe podgardle (pachwinę), na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę ( chudy boczek) na sicie 9 mm -wieprzową szynkę ( schab) na szarpaku lub kroimy nożem w kwadraty o boku 1,5 cm Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20-30 minut dodając do niego zmiażdżone nożem i drobno posiekane ziarna jałowca, razem(...)ięsna masa miała nie za "sztywną" konsystencję, umożliwiającą nabicie jelit. Przy doprawianiu uważamy z solą i pieprzem, bowiem  wyrób po uwędzeniu zawsze będzie miał wyraźniejszy smak. Wyrobioną  masą (musi dosyć mocno się kleić)  napełniamy z pomocą lejka do kiełbas wieprzowe jelita, które następnie dzielimy  na pęta, okręcając je wokół siebie. Gotowe pęta nakładamy na kije

Miód i pieprz
Zrazy wołowe 350

nieco większym wyzwaniem dla rąk aniżeli w przypadku wieprzowego schabu. Wołowina w większości wypadków nie jest bowiem mięsem szczególnie miękkim. Dlatego ważną sprawą jest doprowadzenie jej do takiej kruchości, aby konsumpcja zrazów była naprawdę przyjemnością, a nie wyzwaniem dla zębów zmuszonych do walki z cokolwiek twardawym mięsem. Ten proces ma kilka etapów i może zacząć się na długo przed zwinięciem(...)zrazów i włożeniem ich do garnka. Bardzo ważne jest już staranne ubicie mięsa. Polecam jednak również skropienie ubitych plastrów wołowiny octem i odłożenie na dobrych kilka godzin do lodówki – to naprawdę działa! Ważną rolę odgrywa też musztarda, którą smarujemy wnętrze rolad. Dzięki tym zabiegom już po 90-120 minutach duszenia możemy otrzymać bardzo kruche i delikatne zrazy. Jak wspomniałem

Kulinarna Pokusa
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 374

pożywne danie.  Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku(...)Wieprzowym (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, czosnku, pieprzu i soli oraz szczypt ę ostrej papr yki . Marynatę w lewam y do pokrojonego schabu i mieszamy tak, aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Schab podsmażamy

Słodka Strona
Pieczeń 161

chemią niemalże świecą w ciemności. Ich zaletą jest to, że są wyjątkowo smaczne, zdrowsze i wbrew pozorom tańsze. U nas w domu wędlin nie jadamy zbyt często, ale pieczony schab, szynka czy pieczeń zawsze znajdzie swoich amatorów. Dziś zapraszam Was na wspaniałą pieczeń. Przygotowanie jej nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości i czasu. Zapewniam Was jednak, że końcowy efekt(...)czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut, aby pieczeń ładnie się zrumieniła. Jeszcze ciepłą pieczeń obsypujemy słodką papryką i majerankiem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. By Małgorzata Hert Adapted from Smaki Jacka W Adapted from Smaki Jacka W Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 161

dosłownie liznęliśmy kulinarny Wiedeń, aczkolwiek kilka ciekawych, klasycznych rarytasów zaliczyliśmy. Ach, Wiedeń, Wiedeń, powrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej spiny miasto i te smaczniejsze - spróbować: sznycla po wiedeńsku, tortu Sachera, prawdziwe kiełbaski (tzw. Wursty). Generalnie do naszego zwiedzania wykorzystaliśmy wersję lajt przewodnika Pascal(...)zasadzie chybił-trafił. Niemniej jednak ten w Cafe Sperl był genialny - puszty, delikatnie wilgotny biszkopt przekładany marmoladą pomarańczową, polany z wierzchu czekoladą. Drugi deser był niezwykle bogaty w smaku, słodki i bardzo czekoladowy. Spód był jakby z delikatnego wafelka / biszkoptu polanego czekoladą, a na wierzchu delikatna skorupka także z czekolady. Solidna dawka węglowodanów - pyszne węglowodany.  Schnitzelwirt - Neubaugasse 52 - prawdopodobnie

Right Behind The Kitchen
Zrazy ze schabu wg Buni 340

które po prostu rozmroziłam)- nie będę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych(...)gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub  kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można zamiast tego sos posolić

Buniabaje w kuchni
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 198

wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia(...)schabu bez kości (najlepiej środkowego) około 80g soli kuchennej ( od 50 do 80g na 1 kg mięsa ) - sól musi być czysta, można ją wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru kilka pokruszonych listków

Moja Książka Kucharska
Menu na tydzień: Zielono na talerzu 174

mrożone groszek i fasolka, ale dania i tak smakują wiosną! Jesteśmy pewni, że niektórych z nich jeszcze nigdy nie robiliście! Zachęcamy do spróbowania, bo są pełne witamin i smaku! Dawały nam mnóstwo energii do wędrowania po okolicznych górkach i pagórkach. Przygotowanie większości dań z tego menu na tydzień jest banalnie proste i szybkie! Wszystkie potrawy (z wyjątkiem pizzy ze spodem(...)wygląda tak: Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab z grila

Niedzielny kucharz
polędwica wędzona we własnej wędzarni 193

wadze, podczas peklowania i wędzenia, najmniej 30% swojej początkowej masy.  Za to później, możemy spokojnie raczyć się jej smakiem i przechowywać ją miesiącami. Opisany powyżej sposób peklowania należy do najłatwiejszych i jeżeli tyko zachowany podane proporcje, ilości soli, wielkości schabu i czasu peklowania, to wyrób nie może się nie udać. Peklówka jest szybka i łatwa, ale wcale nie znaczy(...)mięso z peklówki, myjemy je i wkładamy na sześc godzin do wody, aby się wymoczyło. Następnie  wyjmujemy i pozwalamy aby obciekło. Teraz możemy już powiązać mięso sznurkiem. Obwiązujemy schab ściśle sznurkiem (koniecznie z włókien naturalnych), nadając mu teraz ostateczną formę. Powiązane polędwice wieszamy w przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na dwanaście godzin.  Jest to czas który pozwoli

Miód i pieprz
Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami 183

Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny obiad, w dodatku naprawdę prosty do przygotowania. Do dania możemy użyć mięsa wieprzowego bez kości: polędwiczek, schabu, karkówki, szynki – mięso kroimy w plastry i delikatnie, niezbyt mocno rozbijamy młotkiem do mięsa (zbyt mocne rozbicie może spowodować, że mięso potem w gotowaniu zacznie się rozpadać – chyba, że lubimy(...)mięso sobie łopatką odsunąć do boku i do sosu wlać mąkę, zamieszać by ją rozprowadzić szybko, a potem już delikatnie całość z mięsem zamieszać). Gotować jeszcze kilka minutek aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Artykuł Bitki wieprzowe w sosie ze śliwkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Wielkanoc – co można zrobić wcześniej, zrób wcześniej 146

Przepis na paschę z tymiankiem, miodem i olejem z dyni Biała czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odsączyć na gazie, którą wykładamy durszlak i zostawiamy kilka godzin lub przez noc, żeby nadmiar płynu uciekł i żeby pascha trzymała kształt. Gotową paschę można zamrozić i wyjąć pół godziny przed podaniem. Przed podaniem przekładamy deser na talerzyk(...)łyżka oliwy z oliwek gaza opatrunkowa z apteki (pół metrowa) lub muślin i sitko lub durszlak Przepis na twarożek: Warstwowa sałatka wielkanocna Sałatkę spokojnie można przygotować dzień wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Składniki sałatki: cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem

Ugotowane pozamiatane
Boczek pieczony 409

chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe(...)foremki wyłożonej folią aluminiową. Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody.3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony

UgotujmyTo.pl
Schab w migdałowej skorupce 189

tłuszczu, więc jest ono smaczne i zdrowe. N atomiast s korupka migdałowa jest lekko słodkawa, co przełamuje smak mięsa. Czas wykonania: 2 h (+ 12 h marynowania) Ilość porcji: 8 – 10 kawałków Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 1 cebula sól, pieprz Marynata: 350 ml białego wina 10 ziarenek czarnego(...)pieprzu 3 goździki 3 łyżki miodu Skorupka migdałowa: 30 g masła 50 g migdałów 1 kromka tostowego chleba 1 łyżka miodu 1 żółtko sól, pieprz Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do worka foliowego, wlać wino. Dodać ziarenka pieprzu oraz goździki. Szczelnie zamknąć worek, włożyć do miski i odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia

KuchniaWeDwoje.pl