schab kilka smaków - 452 przepisów (strona:15/31)

Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 192

składające się z pięciu podstawowych elementów: makaronu, wywaru, esencji smaku słonego (tare, 垂れ), oleju smakowego i dodatków. We wszelkich klasyfikacjach i taksonomiach kuchni japońskiej rāmen znajdziemy raczej w grupie makaronów, ale z uwagi na sposób serwowanie potrawy, myślimy o niej jak o gęstej sycącej zupie. Gęstej, choć odmian rāmenu jest kilka: chintan – klarowny wywar, paitan – “mleczny”, gęsty wywar(...)będzie ten ostatni, np. w wersji tonkotsu rāmen (豚骨ラーメン) – podstawą dania jest wywar wieprzowy, albo gyokai rāmen (魚介ラーメン) na bazie wywaru z ryb i/lub owoców morza. Zdrowo, bo bez… schabu ;) I jeszcze jeden… smaczek: Shabu-shabu (しゃぶしゃぶ) czytane jako szabu-szabu czyli gorący japoński kociołek z cienko pokrojoną wołowiną, warzywami i tofu, gotowany w delikatnym wywarze bezpośrednio przy stole. Pojedyncze

codojedzenia
Szynka gotowana pikantna 395

razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i  gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin. Szynka gotowana pikantna:   Szynka gotowana  jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak inną mieszankę przypraw, zamiast majeranku użyłam po 1 łyżeczce tymianku, oraz oregano(...)kolor) 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i kilka ostrych papryczek Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg szynkę wieprzową z tłuszczykiem i skórą. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi przyprawami, majonezem i musztardą, wkładamy szynkę i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab zapiekany ze szpinakiem 330

chwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam pokrywką i pozwoliłam się temu przez kilka minut dusić pod przykryciem. Szpinak się rozmroził i przy okazji poddusił, na końcu dodałam gałkę ( 2 szczypty ) trochę pieprzu i szczyptę ostrej papryki.  Schab lekko rozbiłam i pokroiłam w podłużne paski, przyprawiłam go pieprzem i obsmażyłam na patelni na gorącym tłuszczu. Przełożyłam(...)mąkę na rumiano i wtedy dodałam ciepłe mleko, wszystko razem rozmieszałam i na końcu dodałam przygotowany wcześniej szpinak, wymieszałam porządnie, jeszcze raz lekko doprawiłam żeby całość była wyrazista w smaku, aczkolwiek niesłona, bo to chciałam wydobyć z jeszcze jednego składnika :)  Po 10 minutach wyjęłam z piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli.  Wstawiłam

Kuchnia na wzgórzu
Aromatyczny schab z ...rękawa 195

mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku.    Powiem krótko... palce lizać. Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście...             Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki rozmarynu               Wykonanie: Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem(...)wszystkie przyprawy.   Schab natarłam ziołami i obłożyłam czosnkiem. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego mięso. Spięłam z obu końców i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.   Piekarnik ustawiłam na200 °C. Mięso włożyłam do zimnego piekarnika. Kiedy piekarnik nagrzał się do ustawionej temperatury piekłam schab 1 godzinę. Po przestudzeniu włożyłam do lodówki na kilka godzin. Dopiero teraz

Kuchnia u Krysi
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY ZE SCHABEM I PIECZARKAMI - WARIACJA NR 4 281

Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ...  Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki.  Na blogu jest już przepis na bigos z młodej(...)lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3 .  Dziś czas na wariację nr 4 :-)  Zapraszam :))) Składniki: 1/2 kg schabu 200 g małych pieczarek 1 główka młodej kapusty 1 cebula koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) sól pieprz słodka papryka olej koperek Wykonanie:  Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając

Walijskie Pichcenie
Roladki schabowe w pikantnym sosie 211

składniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz

Mix smaku
Bigos 248

suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino. Ponieważ wg naszego przepisu kilka składników na początku przygotowania potrawy podsmażamy, w zasadzie należałoby użyć wówczas smalcu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że o dobry smalec, o ile nie zrobimy(...)albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu. Bigos możemy bez obaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może

Kulinarna Pokusa
Schab z kalafiorem w pomidorowym sosie z curry 234

ogórków z jabłkiem.     Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej 1-centymetrowy margines. Rozwijamy w tzw. wiatrak i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim(...)minut. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy  pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy bez przykrycia 30 minut. Przekładamy na półmisek

Maminek kulinarny
Suszony schabik 205

był super - bardziej skruszał i naprawdę świetnie smakował ale trzeba pamiętać aby mimo wszystko po dobie odlać z niego wodę. Po upływie 24 lub 48 h znów dokładnie schab myjemy, wycieramy i obtaczamy w czosnku, majeranku i papryce. Ja wszystkie w/w składniki zmieliłam razem blenderem i wtedy natarłam nimi mięso. Odstawiamy na 24 h. Następnie mięso wkładamy do rajstopy/podkolanówki(...)mnie był jeszcze zbyt surowy. Mięso ma naprawdę wspaniały intensywny smak - doskonale przechodzi smakiem i aromatem majeranku i czosnku. Jest to bardzo fajna alternatywa dla kupnych wędlin które są napakowane wodą i chemią - a tutaj mamy w naturalny sposób zakonserwowane mięso które może leżeć w lodówce nawet kilka tygodni i nie popsuje się a nabierze w tym czasie na pewno

sierotka maRysia w kuchni
Kotlety schabowe faszerowane warzywami 254

przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam(...)rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie

prawdziwe jedzenie
Schab z nieTYPOWĄ salsą i clafoutis z fetą 219

Choć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji   od XIX wieku pieczony z

Luźna Kuchnia
Pieczona biodrówka na kanapki 189

morele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić o taką ze skórą i tłuszczem. Tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku, nie musimy go później jeść, ale w trakcie pieczenia nada on mięsu cudownego posmaku i aromatu(...)czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować  w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie.  Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza  pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo, raz na jakiś czas

Kulinarne przygody Gatity
Bitki w sosie grzybowo - śliwkowym 185

grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do  obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą(...)mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać  czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować

kuchnia doski
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 232

ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej  Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących polecam obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy(...)patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki.  Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu. Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu będzie na wierzchu

Czerwona Porzeczka
pieczony boczek z majerankiem i czosnkiem 158

majerankowo -czosnkowy posmak w boczku pieczonym. Także majeranku na bogato :D Wykładam pokrojoną w grube talary cebulę. Wykładam tyle, by przykryła cały wierzch boczku. Dorzucam kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Nie żałuję przypraw tego typu. Później jak mięso już się upiecze i tak się je ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa(...)ładnie podpiekać, po całym domu czuć przepiękny zapach majeranku, cebuli. Uwielbiamy ten zapach :D A smak boczku? Niebo  gębie! Kroję dopiero jak ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Smacznego :D Lidka

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania