składające się z pięciu podstawowych elementów: makaronu, wywaru, esencji smaku słonego (tare, 垂れ), oleju smakowego i dodatków. We wszelkich klasyfikacjach i taksonomiach kuchni japońskiej rāmen znajdziemy raczej w grupie makaronów, ale z uwagi na sposób serwowanie potrawy, myślimy o niej jak o gęstej sycącej zupie. Gęstej, choć odmian rāmenu jest kilka: chintan – klarowny wywar, paitan – “mleczny”, gęsty wywar(...)będzie ten ostatni, np. w wersji tonkotsu rāmen (豚骨ラーメン) – podstawą dania jest wywar wieprzowy, albo gyokai rāmen (魚介ラーメン) na bazie wywaru z ryb i/lub owoców morza. Zdrowo, bo bez… schabu ;) I jeszcze jeden… smaczek: Shabu-shabu (しゃぶしゃぶ) czytane jako szabu-szabu czyli gorący japoński kociołek z cienko pokrojoną wołowiną, warzywami i tofu, gotowany w delikatnym wywarze bezpośrednio przy stole. Pojedyncze
codojedzeniarazem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin. Szynka gotowana pikantna: Szynka gotowana jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak inną mieszankę przypraw, zamiast majeranku użyłam po 1 łyżeczce tymianku, oraz oregano(...)kolor) 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu ja zawsze daję Winiary, 2 łyżki musztardy z chili i imbirem, oraz po 1 łyżeczce papryczki chili Jalapeno i kilka ostrych papryczek Peperoncini, no i oczywiście główny składnik – 1,5 kg szynkę wieprzową z tłuszczykiem i skórą. Zagotowujemy płyn ze wszystkimi przyprawami, majonezem i musztardą, wkładamy szynkę i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwili dołożyłam zamrożony szpinak podlałam dwoma łyżkami wody i przykryłam pokrywką i pozwoliłam się temu przez kilka minut dusić pod przykryciem. Szpinak się rozmroził i przy okazji poddusił, na końcu dodałam gałkę ( 2 szczypty ) trochę pieprzu i szczyptę ostrej papryki. Schab lekko rozbiłam i pokroiłam w podłużne paski, przyprawiłam go pieprzem i obsmażyłam na patelni na gorącym tłuszczu. Przełożyłam(...)mąkę na rumiano i wtedy dodałam ciepłe mleko, wszystko razem rozmieszałam i na końcu dodałam przygotowany wcześniej szpinak, wymieszałam porządnie, jeszcze raz lekko doprawiłam żeby całość była wyrazista w smaku, aczkolwiek niesłona, bo to chciałam wydobyć z jeszcze jednego składnika :) Po 10 minutach wyjęłam z piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli. Wstawiłam
Kuchnia na wzgórzumięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne, aromatyczne i soczyste mięso. Do pieczywa, oczywiście... Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem(...)wszystkie przyprawy. Schab natarłam ziołami i obłożyłam czosnkiem. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego mięso. Spięłam z obu końców i włożyłam do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik ustawiłam na200 °C. Mięso włożyłam do zimnego piekarnika. Kiedy piekarnik nagrzał się do ustawionej temperatury piekłam schab 1 godzinę. Po przestudzeniu włożyłam do lodówki na kilka godzin. Dopiero teraz
Kuchnia u KrysiBigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki. Na blogu jest już przepis na bigos z młodej(...)lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3 . Dziś czas na wariację nr 4 :-) Zapraszam :))) Składniki: 1/2 kg schabu 200 g małych pieczarek 1 główka młodej kapusty 1 cebula koncentrat pomidorowy (ilość do smaku) sól pieprz słodka papryka olej koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając
Walijskie Pichcenieskładniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz
Mix smakususzone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone wino. Ponieważ wg naszego przepisu kilka składników na początku przygotowania potrawy podsmażamy, w zasadzie należałoby użyć wówczas smalcu. Zdajemy sobie jednak sprawę, że o dobry smalec, o ile nie zrobimy(...)albo użycie mocniej przerośniętego boczku. Bigos powinniśmy gotować bardzo powoli. Niekoniecznie kilka dni, jak to onegdaj bywało, ale kilka godzin na pewno. Składniki gotowego dania powinny być miękkie i delikatne, o dość ciemnym kolorze, natomiast o niewielkiej zawartości płynu. Bigos możemy bez obaw przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrażać, a odgrzewany uchodzi za nawet lepszy. Ponieważ odgrzanie może
Kulinarna Pokusaogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej 1-centymetrowy margines. Rozwijamy w tzw. wiatrak i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim(...)minut. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy bez przykrycia 30 minut. Przekładamy na półmisek
Maminek kulinarnybył super - bardziej skruszał i naprawdę świetnie smakował ale trzeba pamiętać aby mimo wszystko po dobie odlać z niego wodę. Po upływie 24 lub 48 h znów dokładnie schab myjemy, wycieramy i obtaczamy w czosnku, majeranku i papryce. Ja wszystkie w/w składniki zmieliłam razem blenderem i wtedy natarłam nimi mięso. Odstawiamy na 24 h. Następnie mięso wkładamy do rajstopy/podkolanówki(...)mnie był jeszcze zbyt surowy. Mięso ma naprawdę wspaniały intensywny smak - doskonale przechodzi smakiem i aromatem majeranku i czosnku. Jest to bardzo fajna alternatywa dla kupnych wędlin które są napakowane wodą i chemią - a tutaj mamy w naturalny sposób zakonserwowane mięso które może leżeć w lodówce nawet kilka tygodni i nie popsuje się a nabierze w tym czasie na pewno
sierotka maRysia w kuchniprzyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam(...)rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką. Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie
prawdziwe jedzenieChoć Clafoutis to tradycyjny podawany na ciepło, oprószony cukrem pudrem francuski deser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z
Luźna Kuchniamorele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić o taką ze skórą i tłuszczem. Tłuszcz jest idealnym nośnikiem smaku, nie musimy go później jeść, ale w trakcie pieczenia nada on mięsu cudownego posmaku i aromatu(...)czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie. Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo, raz na jakiś czas
Kulinarne przygody Gatitygrzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą(...)mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować
kuchnia doskiząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących polecam obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy(...)patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu. Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu będzie na wierzchu
Czerwona Porzeczkamajerankowo -czosnkowy posmak w boczku pieczonym. Także majeranku na bogato :D Wykładam pokrojoną w grube talary cebulę. Wykładam tyle, by przykryła cały wierzch boczku. Dorzucam kilka ziarenek ziela i kilka liści laurowych. Nie żałuję przypraw tego typu. Później jak mięso już się upiecze i tak się je ściąga a zostaje nam rewelacyjny posmak. Tak naszykowany boczek wkładam do rękawa(...)ładnie podpiekać, po całym domu czuć przepiękny zapach majeranku, cebuli. Uwielbiamy ten zapach :D A smak boczku? Niebo gębie! Kroję dopiero jak ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazją