schab kilka smaków - 452 przepisów (strona:10/31)

Wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i mascarpone 268

450g) 800 g schabu sól, pieprz 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka suszonego tymianku ½ łyżeczki pieprzu cayenne (w zależności jak ostro lubicie) ½ łyżeczki suszonej bazylii Opakowanie serka mascarpone (250g) Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, przełożyć szpinak, dodać odrobinę soli. Smażyć mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Podsmażony szpinak odcedzić za pomocą durszlaka. Schab pokroić w kostkę(...)niej olej rzepakowy. Na rozgrzany olej przełożyć kawałki schabu i podsmażać je na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Do mięsa dodać drobno posiekany czosnek, listek laurowy, suszony tymianek oraz pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać. Dodać podsmażony szpinak do patelni z mięsem i pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie patelnię zdjąć z ognia i do podsmażonych

Fabryka pomysłów
Szybka wieprzowina z marchewką i dymką 129

karkówka. Schabu możecie również użyć, jednak wtedy danie może być zbyt suche. W zasadzie ten przepis składa się z czterech bazowych składników oraz przypraw. Uważam, że w daniach z ryżem całą robotę robi sos rybny, który w mojej kuchni jest zawsze. Dodaje on niezwykłego aromatu, podkręca smak dań. Taka jedna buteleczka sosu wystarczy spokojnie na kilka miesięcy, także zachęcam

Kuchnia Bazylii
Schab 5-cio minutowy - domowa wędlina. 17562

składniki, gotujemy 5 minut, odstawiamy na kilka godzin i znów gotujemy 5 minut, chłodzimy i to wszystko. Nie bójcie się tych "5 minut" - całość ma wystarczająco dużo czasu, by mięso w środku dostało odpowiedniej temperatury. Jak widać na zdjęciach - nie jest surowe. Schab jest soczysty oraz mięciutki.  Składniki: 2 litry wody kawałek schabu - np. 1 kg 4 łyżki soli(...)czasie ponownie zagotowujemy wszystko, gotujemy 5 minut i wyłączamy. Zostawimy do całkowitego wychłodzenia.  Mięso owijamy w folię aluminiową i chowamy do lodówki by kolejnego dnia cieszyć się wspaniałym smakiem gotowanego schabu :) Smacznego! Pozdrawiam, Kasia :) Inspiracja wpisu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną 192

kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 6-7 ziarenek kolorowego pieprzu Sól do smaku Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Owocowa kasza jaglana z karkówką z parowaru 210

schab. Dziś postanowiłem zrobić dla odmiany karkówkę :) Podałem ją z kaszą jaglaną z owocami :) W moim opisie warsztatów "Piękno w Smaku" z jakością QAFP opisałem jak robiłem z koleżankami blogerkami gulasz z łopatki właśnie z kaszą jaglaną z owocami :) Stąd dziś pomysł, żeby zrobić tak jaglankę także w domu :) Składniki :  1 plaster karkówki  2 truskawki  kilka borówek

Parowar Faceta
Proste roladki schabowe w sosie pomidorowym /pomidorowe inspiracje - mięso 210

potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego

Kuchenna Kontrrewolucya
Schab suszony 176

kolejne kilka. Szukałam, szukałam i znalazłam taki co przypadł mi do gustu. Znalazłam przepis na blogu Joli z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię  klik. Schab jest rewelacyjny. najgorsze jest wyczekiwanie na niego ale potem jak już jest gotowy to po prostu uczta dla podniebienia. Schab można zrobić bez okazji lub na święta czy przyjęcie rodzinne. A całości smaku dopełnił pyszny

Ewa w kuchni
Wieprzowina w piwie z glazurowaną marchewką 154

schabu b/k cebula butelka jasnego piwa sól, pieprz ostra, słodka, wędzona papryka estragon, lubczyk, rozmaryn, tymianek 3-4 ząbki czosnku 2-4 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  2-3 średnie marchewki łyżka miodu ok 100 ml bulionu lub wody Przygotowanie Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według własnego smaku

Gaździnka warzy
Schabowe roladki z grzybami w delikatnym sosie z nutą śliwki 201

smaku 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz 8 świeżych śliwek węgierek lub 4 suszone ½ łyżeczka zmielonego rozmarynu 2 łyżeczki masła klarowanego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Plastry schabu doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozbijamy bardzo cienko. Grzyby namaczamy przez całą noc, a następnie siekamy drobno z cebulą i rozgniecionym w moździerzu jałowcem. Smażymy na maśle kilka minut

Kuchnia w czekoladzie
Schab pieczony z ziołami 428

gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.  Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami  - najlepiej oczywiście świeżymi:) SKŁADNIKI   800 g schabu bez kości sól pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą(...)pieprzem i posiekaną bazylią. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.  Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm). Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.  Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem.  Schab

Moje Kuchenne Rewelacje
SOS CHRZANOWY - tradycyjny przepis, który warto zapamiętać 132

chrzanowy gotowy w kilka chwil. Wypróbowany, klasyczny przepis na sos chrzanowy.   Tradycyjny sos chrzanowy znamy jeszcze z doskonałych kuchni naszych mam i babć. Pamiętacie jeszcze ten świetny sos chrzanowy podawany do jajek sadzonych i ziemniaków na obiad? Sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem nie tylko do jajek. W wersji na ciepło świetnie uzupełnia dania mięsne, rybne, a pulpety w sosie(...)schabu, karkówki, pulpetów, klopsów, pieczonych lub gotowanych ryb oraz jajek. Sos chrzanowy - pyszny sos do ryby lub schabu.   Sos chrzanowy - jak go przygotować? Do przygotowania sosu chrzanowego będą Wam potrzebne: 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki tartego chrzanu 1 szklanka rosołu, zimnego 1/2 szklanki śmietany 30% sól, cukier, sok z cytryny do smaku Sposób wykonania sosu

Moja Książka Kucharska
Przystawki na Sylwestra – wykwintne i niebanalne 612

kilka spośród mnóstwa możliwości. Jednak warto odpowiednio wcześniej poinformować, jaka kuchnia będzie patronować trendom kulinarnym podczas całego Sylwestra. Przekąski sylwestrowe na zimno Wśród sylwestrowych przystawek nie może zabraknąć tych, które są podawane na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas całego przyjęcia, ponieważ można po nie sięgnąć o każdej porze. Wśród wykwintnych i niebanalnych przekąsek na zimno warto wskazać na: schab nadziewany(...)kilka spośród mnóstwa możliwości. Jednak warto odpowiednio wcześniej poinformować, jaka kuchnia będzie patronować trendom kulinarnym podczas całego Sylwestra. Przekąski sylwestrowe na zimno Wśród sylwestrowych przystawek nie może zabraknąć tych, które są podawane na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas całego przyjęcia, ponieważ można po nie sięgnąć o każdej porze. Wśród wykwintnych i niebanalnych przekąsek na zimno warto wskazać na: schab nadziewany

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grochówka wojskowa 200

smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki 500 g kiełbasy śląskiej 500 g schabu

Słodki Kompromis
Schab w sosie pieczarkowo -serowym. 239

schabu ,lub więcej ,zależy ile zjecie 200 g pieczarek mała cebulka 150 ml śmietany 18 % pieprz ,sól ser twardy ,ulubiony brokuł ,kilka różyczek Kotlety oprószyć ulubionymi przyprawami i przesmażyć na patelni z dwóch stron na rumiano .Odstawić pod przykryciem . Na tej samej patelni zeszklić na rumiano cebulkę ,dodać pokrojone pieczarki i przesmażyć krótko ,dodać śmietankę ,sól i pieprz do smaku

Ladylaura.
Bieszczadzkie smaki - część I 213

miód jaworowy. Jest to miód typowy dla lasów górskich, wyżynnych, ponieważ tam występuje klon jaworowy. Smak i aromat miodu podobny jest do syropu klonowego – jest pyszny. Po degustacji – nie tylko zresztą miodu i długiej, ciekawej rozmowie z właścicielem o produktach i kulinariach, zaopatrzeni w kilka słoików miodu ruszamy dalej. Kolejny przestanek to Wetlina. Tu zwiedzamy najmniejszą rzemieślniczą wędzarnię jaką(...)Miejsce wykorzystane jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne.  Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa około 10 godzin

królestwo garów