Składniki kilka plastrów schabu b/k pół główki młodej kapusty pęczek koperku 300 ml bulionu 3 mniejsze marchewki kawałek selera czosnek, sól, pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki (dowolnie.. kostka, paski..) Bulion zagotować i włożyć do niego mięso. Gotować ok 25 minut, a następnie dodać poszatkowaną kapustę z startą marchewką(...)selerem. Doprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i dusić do miękkości. Na końcu zabielić odrobiną śmietany, wmieszać posiekany koperek i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyZanim zaczęłam robić to danie zastanawiałam się czy kapusta pekińska podczas obróbki termicznej rozpadnie się. Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do
Smaki Ewygranulowanego 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz do smaku ok. 200 g boczku wędzonego parzonego w plastrach 2 czubate łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej ok. 300 g suszonych śliwek olej rzepakowy do smażenia wykałaczki lub sznurek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladę schabową z boczkiem i śliwkami: Schab umyć, oczyścić z białych włókien i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć(...)wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa (można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy – rozcinając schab od środka tak jakbyśmy rozkładali książkę – należy wtedy schab naciąć wzdłuż pośrodku dłuższego boku, zachowując ok. 2 cm nierozciętego kawałka i rozłożyć jak książkę, następnie od środka ku brzegowi naciąć każdą z ‘kartek’, zostawiając ponownie ok. 2 cm przy krawędzi
Kulinarne PrzebojeSkładniki: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 500 - 700 g schabu bez kości 1 por 2 marchewki 500 ml wody 3 łyżki sosu sojowego przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie) W garnku rozgrzać olej(...)oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka
Moja Galeria Smakujuż kilka przepisów i z przyjemnością się z Wami nimi podzielę. Książka zachwyca zawodowymi zdjęciami oraz różnorodnością ułożonych w bardzo logiczny i przejrzysty sposób przepisów. Nie podejrzewałam, że za punkty zdobyte w Lidlu można otrzymać tak wspaniałą i profesjonalną książkę kucharską. Zachęcam do wypróbowania roladek , przepis poniżej. Przygotowanie całości jest czasochłonne, ale warto się poświęcić dla oryginalnego smaku, który otrzymamy(...)schabu w plastrach 1 ½ opakowania sera bałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier
noteskulinarnyfigaświeżego imbiru, świeżo mielony czarny pieprz, 4 gałązki świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, sok z 1 cytryny, oliwa z oliwek. Przygotowanie: 1. Schab umyj i wysusz, a następnie n atnij jego skórę ostrym nożem tak, by po w stała kratka. Posiekaj czosnek i listki rozmarynu, czarny pieprz rozbij(...)drobnej tarce imbir oraz cukier i przyprawę curry. Owoce duś przez kilka m inut. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki i dorzuć ją do jabłek , gdy będą już miękkie . Nie powinny się rozpadać. Wszystko skrop sokiem z cytryny. Serwuj z plastrami piecz onego schabu. Źródło: Knorr
SzczyptaSmaQcytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Schab pokroić na plastry – u mnie z 450 g schabu wykroiłam 6 niedużych plastrów. Osuszyć je ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek schabu rozbić delikatnie za pomocą tłuczka (najlepiej włożyć je do woreczka i wtedy rozbijać). Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim(...)pojemniku i szczelnie go zamknąć. Wstawić pojemnik do lodówki, by mięso marynowało się przez kilka godzin (a najlepiej całą noc). Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej, a zimą ten czas jest nieco dłuższy). Następnie otoczyć każdy kotlet z obu stron w bułce tartej
Kulinarne Przebojezmodyfikowałam, bardziej zapachniał ziołami i smak zadziwia! Nadszedł świąteczny czas... SKŁADNIKI: 1kg. schabu 1/4 szkl. soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach 1 łyżeczka przypraw do wieprzowiny 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 5 kulek ziela angielskiego 2 liścia laurowe trochę vegety(najlepiej domowej) WYKONANIE: schab nakłuwamy, nacieramy i marynujemy w mieszance(...)przypraw, ziół i oliwy z oliwek, na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w marynacie na noc, następnego dnia wkładamy do zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy 5 minut, zostawiamy w wodzie do następnego dnia, w tejże wodzie gotujemy wówczas kolejne 5 min., czekamy do wystygnięcia i gotowe
Kuchnia Beatypieczarkami pod beszamelem. Kilka minut w kuchni wieczorem i mamy obiad na następny dzień. Zje zarówno ten mały jak i większy głodomór. U nas porcja wystarczyła dla 3 osób, zawsze możecie użyć większych proporcji i wtedy obiadek na dwa dni gotowy. Wyśmienicie smakuje z ryżem czy też ziemniakami - tymi gotowanymi oraz pieczonymi. Składniki: - 600g schabu - 250g pieczarek - 100g żółtego sera(...)kawałku - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz do smaku + sos beszamelowy (przepis na ten sos w przepisie z lasagni) link do przepisu W garnuszku przygotowujemy sos beszamel Schab kroimy na plastry, nakłuwamy doprawiamy sola i pieprzem i obsmażamy z obu stron Na tą samą patelnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i przesmażamy, doprawiamy sola i pieprzem oraz drobno posiekana świeżą pietruszką
Smacznie Pysznie Kaloryczniepożywna ❋ mimo, że nie jest "ciężka". Składniki: kilka plastrów usmażonego schabu (delikatnie posolonych i popieprzonych) 3-4 ogórki konserwowe 2-3 łyżki startego na oczkach sera żółtego 2 ugotowane jajka groszek konserwowy (u mnie puszka 200g) majonez sól pieprz koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Schab, ogórek, jajka kroimy dowolnie. Dodajemy odcedzony groszek i starty na tarce(...)żółty ser. Solimy i pieprzymy. Dodajemy majonez. Mieszamy, posypujemy koperkirm i wstawiamy do lodówki, aby składniki wzajemnie przeszły smakiem
Walijskie Pichceniedomu schab zagosci na swiatecznym stole.Nic dziwnego,jest przeciez uniwersalny,bo nie tylko do drugiego dania ,mozna go spozytkowac takze na zimno jako dodatek do pieczywa.Moja swiateczna propozycja to schab nadziewany suszona zurawina i orzechami wloskimi upieczony ze swiezymi jagodami zurawiny i podany z karmelizownymi jablkami.Danie dzis przeszlo probe generalna i jest naprawde znakomite.Zurawina to swietny dodatkiem do dan miesnych(...)swiezosc,dzieki obecnosci kwasu benzoesowego,naturalnego konserwanta obecnego w zurawinie.Jej intensywny,optymistyczny kolor dodaje nie tylko smaku ale takze wartosci odzywczych,bo zurawina jest rowniez zrodlem zdrowia.Choc rosnie w Polsce nie cieszy sie duza popularnoscia,a szkoda.Nie chce przynudzac ale pozwolcie na kilka slow o zurawinie.bo to naprawde zdrowa jagodkaTo niska krzewinka o malych,czerwonych owocach ,przypominajacych jagody.OTO WARTOSCI ZDROWOTNE
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna propozycja na schab duszony. Tym razem schab z cebulą, czosnkiem i pomidorami, pachnący majerankiem i lubczykiem. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych 4 duże cebule 4
Smak mojego domusól i pieprz młotkowany z kolendrą do smaku świeża natka pietruszki Przygotowanie: Do zamarynowania mięsa przygotowujemy marynatę z oleju, musztardy, octu winnego, oraz odrobiny cukru pudru, soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i łączymy z marynatą. Mięso ze schabu dokładnie rozbijamy tłuczkiem, smarujemy marynatą i zostawiamy na ok. 30 minut. Plastry schabu kroimy w wąskie paski. Mięso nabijamy(...)wcześniej namoczone w wodzie) patyczki do szaszłyków, tworząc jakby fale i smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią, w trakcie grillowania możemy jeszcze smarować szaszłyki resztkami marynaty. Szaszłyki ze schabu podajemy z sałatką ziemniaczaną. Smacznego! The post Szaszłyki ze schabu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmaśle aż całkowicie zmiękną i się zrumienią . Na koniec doprawiamy solą , gałką i pieprzem do smaku . Studzimy i blendujemy na średnio gładką pastę .Schab musi być ten trochę gorszy , czyli z warkoczem tłuszczu i ciemnego mięsa , wtedy będzie bardziej delikatny i soczysty .Plastry schabu , rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy plaster solimy , pieprzymy , smarujemy pastą pieczarkową i układamy(...)gruby kawałek mozzarelli . Zwijamy jak zrazy , a następnie owijamy cieniutkimi plasterkami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak przygotowane, wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin . Mięso z pastą pieczarkową ,stężeje i roladki nie będą się rozpadać podczas grillowania . Grillujemy według uznania i swoich tajnych arkanów Schab tak przygotowany jest soczysty i kruchy , po prostu idealny .Świetnie smakuje nawet
Ogrodnik w podróżyłyżka masła 1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem(...)zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto zostawić mięso jeszcze na kilka minut w piekarniku, żeby się "uspokoiło". Inspiracja: Violetowe Kucharzenie
Kto ugości moich gości?