Schabowe po rusku. Składniki: - schab bez kości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu i kroimy na plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Rozkładamy na plastrach schabu (nie przykrywamy całej powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo
mojewypiekiinietylkoszybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości sól, pieprz papryka ostra 1 cebula olej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy(...)momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 25 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąć mięso oraz cebulę i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać
Ugotowaćkiełbasa podsuszana Z reguły wystarczy kilka dni gorszej pogody i już moi domownicy rozglądają się za jakimś treściwym mięsiwem. A jako że wędzonki nalezą w moim domu do najchętniej konsumowanych wyrobów, to też mając wreszcie dosyć ciągłych narzekań i biadoleń, odpaliłem w końcu domową wędzarenkę, a poniższy tekst jest rezultatem mych starań. składniki na pięć kilo(...)grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy
Miód i pieprzmięso mamy świeże- myjemy i obieramy z tłuszczu. W polędwiczce robimy kieszonkę, nadziewamy śliwkami. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Ja miałam świeży schab, ale polędwiczkę zakupioną wcześniej i zamrożoną, dlatego nacięłam schab długim cienkim nożem, tak by powstała kieszonka. Włożyłam zamrożoną polędwiczkę i z boku nadziewałam śliwkami. Podane składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Mięso(...)się zagotuje, odlewamy odrobinę do szklanki i mieszamy ze śmietaną. Zahartowaną śmietankę przelewamy do całości. W reszcie wody mieszamy mąkę i również przelewamy do sosu. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczony schab kroimy w grubsze plastry i podajemy m.in. z jasnym sosem pieczeniowym i ulubionymi dodatkami
Kuchnia w czekoladzienależy mieć to na uwadze. Warto jednak poczekać, ponieważ moczenie w winie z dodatkiem przypraw nadaje mu bardzo charakterystycznego smaku. Jeżeli znudziły Wam się zwykłe hamburgery to koniecznie sięgnijcie po portugalską odmianę fast food'a. Składniki: 5 bułek 5 plastrów schabu (im cieńsze tym lepsze) 150 ml białego wytrawnego wina + dodatkowo 50 ml 30 ml octu winnego 1 ząbek(...)grubości mięsa). Obsmażone mięso zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na patelnię dodać 50 ml wina, 1/2 łyżeczki papryki oraz sól. Ponownie umieścić tam mięso i dusić kilka minut. Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku. Następnie do środka włożyć mięso, dodać musztardę i gotowe
zadanie-gotowanieKolejna po szynce , schabie i indyku pieczona wędlina domowa doskonała zarówno na zwykłe kanapki jak i świąteczny stół. Powstała podobnie jak poprzednie - jako produkt uboczny jak zwykle ;) Tym razem z obiadowej produkcji pysznej karkówki w majonezie został kawałek mięsa. Został zagospodarowany na smaczny i zdrowy dodatek do kanapek. Składniki ( na niewielką porcję wędliny): 1/2 kg chudej karkówki 2 łyżki musztardy(...)Dijon sól, pieprz mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego majeranek 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku kilka kropli oliwy z oliwek Przygotowanie: Umyte mięso nacieram solą i pieprzem. Po wchłonięciu soli smaruję musztardą wymieszaną ze startym drobno czosnkiem i odrobiną oliwy. Obsypuję dość obficie utartymi w moździerzu na pył majerankiem zielem i listkiem. Odstawiam do lodówki na całą
Kuchnia po mojemuMiałam kawałek schabu. W lodówce były boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane
Stare GarySmak tego dania zaskoczył mnie samą, a to dlatego że nie spodziewałam się, że z dosłownie kilku składników może wyjść aż tak smaczny obiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę(...)można było spokojnie zajadać :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 700-800 g schabu 1 duża żółta papryka 1,5 dużej czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 żółta cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka mielona papryka Schab umyć, osuszyć i pokroić w dość cienkie plastry, każdy z nich z obu stron oprószyć solą, pieprzem i mieloną
Simply Foodtrochę tłuszczu. Świetnie nadają się: łopatka, karkówka, szynka, biodrówka, udziec z drobiu. Schab lub pierś może sprawić, że pasztet będzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu(...)listki z kilku gałązek świeżego 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej) sól 4-5 jajek dodatkowo tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta Wątróbkę opłukać, zalać mlekiem. Odstawić na kilka godzin. Pozostałe mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą tak, aby mięso było przykryte. Dołożyć liście laurowe, kulki ziela anielskiego i czarnego pieprzu. Gotować
Pełny talerzczym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu wieprzowego (moja rodzina nie lubi tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju(...)warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut. Zalewamy mięso bulionem Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło i szkimy pora,cebule i czosnek. Dodajemy
Viola cooks with passionłyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki tymianku 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry najlepiej na szatkownicy od malaksera. Użyj ziemniaków o niskiej zawartości skrobi sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu drobiowego parówki drobiowe u mnie Hańderek dodatkowo 30 g masła opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu, pyszny i chrupiący dodatek! Poszatkuj(...)nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę.Co kilka warstw dosmacz solą i pieprzem.Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut. Podałam z grillowanymi dodatkowo parówkami cielęcymi dla dzieci , a dorośli uraczyli się pieczonym schabem w sosie grzybowym, którego przepis niebawem się pojawi. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnikotlety schabowe (ze schabu środkowego) 2 kotlety z piersi kurczaka 1 ogórek kiszony 3 plasterki sera żółtego 1/2 kostki serka topionego np. gouda kilka wiórków masła 1/2 małej cebuli pokrojonej na pióra sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety dobrze rozbijam. Im będą cieńsze tym ładniej się zawiną. Każdy kotlet solę i posypuję pieprzem. Na każdym układam po kilka piór cebuli, paski ogórka(...)minut. Podaję z ulubionymi dodatkami czyli z pieczonymi ziemniaczkami i surówką na bazie mieszanki sałat. Pyszności. Roladki schabowe przygotowałam pierwszy raz od tamtych czasów. Warto było przypomnieć sobie ten smak - kruche mięsko przesiąknięte serowo-ogórkowym aromatem, soczyste dzięki zawartości masła. Mniam. Dla Syncia przygotowałam roladki z piersi kurczaka, żeby były bardziej miękkie. Było to właściwie zbędne - zawijasy schabowe wyszły równie
Kuchnia po mojemupieprzem oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Mięso obtoczyć w mące. Do szybkowara wlać odrobinę oleju (musi przykryć dno garnka) i przesmażyć kawałki schabu na złoty kolor. Przesmażone mięso wyjąć, a następnie do garnka(...)zeszkli się, dodać pokrojone pieczarki. Całość chwilę smażyć. Doprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki lekko się skurczą to do garnka wlać 1,5 szklanki wody. Następnie ułożyć przesmażone kawałki schabu. Jeżeli mięso nie jest przykryte wodą to można dolać odrobinę wody. Następnie zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu
UgotowaćPieczeń Wellington to brytyjska potrawa, prawdopodobnie wymyślona na cześć księcia Wellingtona żyjącego w czasach Napoleona. Najczęściej jest spotykana z wołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z
Poezja Smaków - blog kulinarnybłyskawicznie. Należy jedynie pamiętać, żeby w odpowiednim momencie wyłączyć piekarnik. Składniki na schab pieczony w ketchupie: około 600 g schabu bez kości 2 cebule 1/3 szklanki ketchupu (dałam pikantny) 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego 1/3 szklanki wody łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Schab myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plastry i lekko(...)rozbijamy, tak aby każdy miał około 1,5 cm grubości. Ketchup mieszamy z wodą, olejem, sosem sojowym, musztardą i przyprawami. Plastry schabu obtaczamy w marynacie, tak aby mięso było całe pokryte sosem ketchupowym. Schab odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, ale jeśli nie mamy na to czasu można piec od razu. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym
e-PrzepisyKulinarne