Wieprzowina z Laosu , danie z woka Dania z woka , są pyszne , szybkie i zdrowe , bo krótko smażone . Te wszystkie argumenty przekonują mnie ,żeby co jakiś czas , czyli kilka razy w miesiącu , sięgnąć po to magiczne naczynie A tak poważnie moje chłopaki kochają dania z woka , ogólnie lubują się w kuchni azjatyckiej więc , chcę czy nie i tak by na mnie(...)seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchew 1 papryka spiczasta , o cienkim miąższu szczypiorek 1 opakowanie makaronu sojowego vermicelli
Ogrodnik w podróżyschab, odstawiam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie schab piekę w naczyniu żaroodpornym, na dno którego wlewam pół szklanki wody, w piekarniku nagrzanym do 180°C, przez około 1,5 godziny. Czas ten jednak musicie dostosować do swojego piekarnika. Około 15 minut przed końcem pieczenia warto rozchylić nieco brzegi folii, by schab mógł się odrobinę przyrumienić. Zalety(...)stworzyć w kuchni coś dobrego trzeba ze sobą współpracować. Uważam że zdecydowanie warto zaprosić dzieci do pracy w kuchni już od najmłodszych lat. To także czas poznawania nowych smaków i sposób na zachęcenie dziecka do próbowania potraw. To też punkt wyjściowy do zapoczątkowania rozmów na temat witamin, minerałów, oraz ich wpływu na nasze zdrowie i rozwój. Warto jednak pamiętać
ArbuziakiPasztet domowy każdy z nas lubi ale nie każdy sam robi… a szkoda… bo jego przygotowanie wbrew pozorom nie jest skomplikowane, a smak takiego domowego pasztetu jest zawsze wyjątkowy. Ja przygotowując pasztet przed Świętami chciałam mu nadać odświętny charakter i zaszalałam dodając do niego śliwki namoczone w brandy ale to nie jest konieczne. Mój pasztet składa się głównie(...)ochotę. Mój następny pasztet będzie z królika i już nie mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków czosnku3
UgotujmyTo.pluznania) kilka pieczarek (ilość wg uznania) kolorowe papryki (ilość wg uznania) sól (morska) pieprz (kolorowy) majeranek Ponadto: olej do smażenia sznurek bawełniany do obwiązania schabu Wykonanie: Schab umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Nakłułam nakłuwaczem całe mięso z każdej strony. Wówczas po upieczeniu będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Obsypałam solą i pieprzem a na koniec wtarłam majeranek. Teraz schab obwiązałam sznureczkiem(...)pokroiłam w pół krążki, paprykę w paseczki a pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Wszystkie warzywa przełożyłam na rozgrzaną patelnię na tłuszcz pozostały po obsmażeniu schabu. Delikatnie zeszkliłam. Chodzi o to, żeby się nie przypiekły. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Starałam się, żeby mięso równomiernie się piekło, dlatego czas od czasu wyjmowałam z piekarnika o odwracałam na drugą stronę i ponownie
Kuchnia u Krysispróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu(...)aromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową! Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła! Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition. Polecam! SKŁADNIKI: * schab z kością – 150 g * nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt * płatki bonito – 1 łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula
Ostra na Słodkokotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony koperek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę i dołożyłam pokrojone pieczarki. Smażyłam na dość ostrym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą(...)środka. Opanierowane mięso włożyłam do rondelka na rozgrzany olej i smażyłam na rumiano ze wszystkich stron. Podlałam niewielką ilością gorącej wody i dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości mięsa. Miękkie roladki wyjęłam z rondelka, a na powstały podczas duszenia sosik wsypałam resztę usmażonych pieczarek. Podgrzałam je przez chwilę, a następnie wyłożyłam na talerze
Kuchenne zapiski Edytystraciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta (u mnie oryginalna grecka z mleka owczo-koziego) - świeży koper - kwaśna śmietana (nie trzeba) Wędzonkę(...)świeżo mielonym pieprzem i solą gdy jest taka potrzeba. Dodajemy także wrzącą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy dodajemy kwaśną śmietanę musimy ja wcześniej zahartować, tzn. do śmietany dodajemy kilka razy po łyżce zupy, po każdym dodaniu mieszamy i dopiero taką mieszankę wlewamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Można również dodać śmietanę do miseczki z zupą
Smaczne Zdrowesmaku jak najbardziej ok. Świętny pomysł z dipem miętowo-szczypiorkowym Bardzo orzeźwiający i smaczny! Schab wieprzowy sous vide Lokal ma do zaproponowania 4 dania mięsne. Zjemy tutaj: schab wieprzowyt(36 zł), stek z antrykotu (49 zł), oraz kurczaka w dwóch odsłonach(29-32 zł). Wszystkie dania podawane są z ciekawie skomponowanymi dodatkami warzywnymi. Ja osobiście polecam schab wieprzowy sous(...)koniec kilka słów o deserach czyli o mojej ulubionej pozycji z karty menu każdego lokalu Wszystkie desery w Błonia Bistro pięknie podane, aż chce się od razu zrobić zdjęcie aby zachować w pamięci ich widok. Najlepszy deser lokalu według mnie to zdecydowanie brownie z lodami porzeczkowymi (16 zł). Prawdziwa petarda! Połączenie czekolady ze smakiem lodów porzeczkowych to coś niesamowitego
I LOVE LIFEduże dobrze rozbite kawałki schabu – 120g cukinii – 60g sera żółtego (u mnie gouda) – 2 ząbki czosnku – 1/2 puszki mleczka kokosowego (razem z gęstą częścią) – 1 cebula czerwona – 2 łyżki musztardy miodowej – 1 łyżeczka garam masali – 1/2 łyżeczki kurkumy – sól i pieprz wg smaku Cukinię i ser zetrzeć na tarce na drobnych(...)dodać garam masalę, kurkumę i sól i pieprz wg smaku. Smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać resztę nadzienia, delikatnie wymieszać i dusić pod pokrywką z dziurką przez około 45 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć przez kilka minut ciągle mieszając sos, aż zgęstnieje. Podawać z ulubionymi
Smaki Arminemiodu (u mnie lipowy) sól i pieprz do smaku 1 duża cebula (ok. 210g) 1-2 jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego 60 g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet po kowalsku – Wykonanie: Każdy plaster schabu rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem(...)ketchup, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ułożyć kotlety, na nich farsz cebulowy, a na wierzch starty ser. Całość zapiekać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zobacz również przepis na: Schab duszony. Schab w sosie. Schabowe wg Magdy
Kulinarne Przebojeszczypta pieprzu szczypta soli 3 sztuki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki kminku 1 duża cebula 1 łyżka oleju 4 plastry masła 2 łyżki mąki opcjonalnie: kilka kropel maggi, 1 kostka rosołowa, papryka słodka(do koloru) Przygotowanie: Marynowanie: Mięso obtoczyć w przyprawach i przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem. Wrzucić ziele angielskie(...)Zamarynować mięso 2. Ugotować mięso 3. Pokroić w plasterki 4. Przełożyć schab z powrotem do garnka 5. Dodać wody i podgrzać mięso 6. Wymieszać mąkę z wodą i przecedzić do pieczeni 7. Wymieszać 8. Doprawić do smaku Pobierz wersję do druku Pobierz Schab duszony w sosie własnym Artykuł Schab duszony
KuchniaWeDwoje.plNiedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :DJa na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga.Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia.Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko(...)papierowym ręcznikiem. Skropiłam dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny, posypałam białym pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy sam sobie posoli na talerzu.Na patelni stopiłam masło i włożyłam przyprawione filety. Najpierw kilka minut smażyłam (na średnim ogniu) na jednej stronie, a potem przełożyłam na drugą.Filet lekko się zrumienił, ale nie wysmażył.Mówią, że rybka lubi pływać
Codzienna kuchnia niecodziennaswoich bliskich. Wystarczy kawałek schabu wieprzowego i garść suszonych lub świeżych grzybów, aby po upieczeniu, cieszyć się wspaniałym smakiem dania. Schab pieczony z grzybami najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ale może być również podany z ziemniakami. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 20 - 30 g suszonych grzybów lub 0,5 kg świeżych (prawdziwków lub podgrzybków) 1 duża cebula(...)ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki tymianku pieprz i sól tłuszcz do smażenia Jak przygotować pieczony schab z grzybami? Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster delikatnie rozgnieść pięścią i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Suszone grzyby zalać niewielką ilością
Kuchcik gotujelistków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto: Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy suszone i dosypujemy ryż. Chwilę musi się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony(...)posypane świeżo startym parmezanem (lub innym twardym serem). Prawda, że łatwe? A z pozostałego bulionu/wywaru robimy zupę na następny dzień. Honorietta planuje krupnik. Można oczywiście użyć kostki rosołowej (ale smak już nie będzie ten sam), gdy mamy lenia i pominąć gotowane mięso, w wersji wegetariańskiej (wtedy najlepiej używać wywaru warzywnego
Karczma Honorietty