schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:19/90)

Roladki z marchewką 157

łyżka masła klarowanego 350g marchewki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki rosołu lub bulionu warzywnego 3 łyżki słodkiej śmietanki 12% lub 18% sól, czarny pieprz   500g   schabu sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek jajko mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia   Sposób przygotowania: Farsz marchewkowy: W małym garnuszku rozgrzewamy masło klarowane(...)dodajemy do cebulki. Przesmażamy 2-3 minuty po czym dolewamy bulion/rosół i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietanki i gotujemy jeszcze chwile bez pokrywki, raz po raz mieszając do odparowania płynu. Studzimy.   Mięso: Schab kroimy na plastry, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym lub folia

Pyry na Gaz
Duszony schab z sosem botwinkowym 103

SPOSÓB PODANIA Na talerze obiadowe wyłóż chochelkę sosu z botwinką, na nim lub obok ułóż kawałek duszonego schabu. Możesz podawać z gotowanymi ziemniaczkami, kaszą lub kluskami śląskimi, wedle uznania. Całości dopełni ogórek kiszony. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kotleciki ze schabu w m\u0142odej botwince","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/sos-botwinkowy.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021(...)/wp-content\/uploads\/2021\/05\/sos-botwinkowy-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/sos-botwinkowy-480x270.jpg"],"description":"Duszony schab z sosem z m\u0142odej botwinki. Wiosenne kotleciki wieprzowe podane na sosie z botwinki z buraczkami.","keywords":["botwinka","schab","sos botwinkowy","m\u0142oda botwinka","sos z botwinki","schab duszony","schab wieprzowy","og\u00f3rek kiszony"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished

ProstePesto.pl
Kotlet po zbóju z boczkiem i serem. Warto dla niego zgrzeszyć [PRZEPIS] 135

boczkiem. Patelnię przykryj (to konieczne, aby ser się rozpuścił) i smaż kilka minut aż druga strona kotleta się zarumieni. Rada: kotlety można przygotować również ze schabu. Artykuł Kotlet po zbóju z boczkiem i serem. Warto dla niego zgrzeszyć [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Co zrobić z resztek kurczaka – 17 przepisów 148

tylko kurczaka, bo do kulinarnego recyklingu nadaje się każde pieczyste: kaczka, indyk, polędwiczka, czy schab. W niektórych przepisach można zużyć także mięso gotowane (np. z rosołu). Co zrobić z resztek kurczaka Tortille z pieczonym mięsem Super przepis na szybki lancz. Dosłownie 10 minut i placki na tortille gotowe. Zrobi je każy, bo są dziecinnie proste. Nam pomagał nasz 3 letni

Niedzielny kucharz
Dietetyczna roladka ze schabu ze szpinakiem, kiełbaską i kozim serem 197

Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Schab układamy na folii aluminiowej. Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki i owijamy folią aluminiową. Gotujemy ok. 30 minut w parowarze. Piętro wyżej wysypujemy marchewki, które też gotujemy na parze. Kaszę jaglaną przesypujemy do rondelka

Aga w kuchni
Zupa kalafiorowa. 169

pietruszki, śmietana 30% do zup i sosów, sól, pieprz, ewentualnie vegeta( jarzynka). Przygotowanie: Kość od schabu zalać wodą, dodać obraną i umytą marchew, por, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie vegetą (jarzynką). Gotować na mniejszym ogniu. Po kilkunastu minutach dodać podzielony na różyczki kalafior. Gotować do miękkości warzyw. Na końcu dodać śmietanę i zagotować. Smacznego

W kuchni u Moniki
Rolada schabowa ze śliwką 145

sumie ). Pozostałe śliwki zalewamy około 1 szklanką bulionu lub wody. Podgotowujemy przez około 15 minut. Mięso po podpieczeniu z jednej i drugiej strony przykrywamy folią aluminiową aby schab nie wysechł. Gdy rolada będzie upieczona,  zlewamy płyn z pieczenia do garnuszka w którym gotowały się śliwki( możemy podlać trochę wody na blaszkę, wymieszać aby nic nam się nie zmarnowało). Podgotowujemy

Smaki Ewy
Schab gotowany 769

Polecam kolejną pyszną wędlinkę gotowaną. Tym razem jest to schabik. Przygotowywany tym samym sposobem jak szynka gotowana ale z nieco innymi przyprawami i troszkę

Monia miesza i gotuje
Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi 101

też będzie pasował – nic nowego. Potrawa jest jeszcze o tyle fajna, że robi się ją w ekspresowym tempie. Ze składnikami też można eksperymentować, bawcie się. Składniki: 300 g schabu wieprzowego (2-3 plastry) 125 g makaronu chow mein 1 marchewka 1 cebula pół czerwonej papryki 1 mała chili 2 łyżki jasnego sosu sojowego garść orzechów ziemnych 1 łyżka poszatkowanego(...)cienkie słupki, cebulę w piórka. Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu (u mnie trwało to 3 minuty). Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Wrzucamy do niego mięso i orzechy, krótko obsmażamy (jakąś minutę), przekładamy je na talerz. Do woka wrzucamy warzywa (poza szczypiorkiem), znowu krótko obsmażamy, dodajemy schab z orzechami. Całość smażymy kolejną minutę. Pod koniec smażenia

Kardamonovy
Risotto z boczniakami - wersja fusion 184

się podsmażyć, aż będzie półprzeźroczysty. Dodajemy schab z bulionu pokrojony w kostkę, suszone pomidory i zalewamy całość bulionem, by przykryć wszystkie składniki. Na "wolnym ogniu", pod przykryciem zostawiamy nasze risotto z 10 minut. Później odkrywamy, by zredukować płyn, jeśli będzie go za dużo. Jeśli ryż pochłonie wcześniej bulion, to dolewamy trochę i gotujemy pozostałe 5 min. Łącznie ryż potrzebuje

Karczma Honorietty
Schab gotowany w mleku, później podany galarecie, najlepszy 174

Gotować 20 minut. Można trochę wody dolać podczas gotowania, gdyby się wygotowała. Przelać wywar przez sitko, zostawić tylko czysty płyn. Żelatynę wsypać do kubka, zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby napęczniała. Zostawić na chwilkę. Następnie wlać gotującego wywaru i wymieszać. Około 1/2 szklanki wywaru. Tak przygotowaną żelatynę wlać do czystego wywaru. Wymieszać. Nie wolno już gotować !!!!!! Ja miałam(...)litra wywaru, jeśli macie mniej to zmniejszyć ilość żelatyny. Wylać wywar na mięso i odstawić aż stężeje. Tak przygotowany schab jest rewelacyjny. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Mięso słodko-kwaśne z bambusem 104

chińska Składniki 600 g wieprzowiny ( u mnie schab ) 200 g grzybów mun puszka pędów bambusa 4 pory 200 ml bulionu 8 łyżek octu ryżowego 4 łyżki cukru 8 łyżek jasnego sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 4 łyżki oleju sojowego pieprz sól Przygotowanie Mięso umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Grzyby gotowałem 15 minut w dużej ilości wody, osączyłem, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Kotlety Schabowe Inaczej wersja z warzywami z ryżem basmati ze szczypiorkiem 352

obtoczeniakmin rzymskipapryka wędzona słodka Skworcupomidory mielone Skworcu Ryż:200 g ryżu basmati Skworcu1 i 3/4 szklanki wody1 łyżka oleju z awokado Greencado1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiemsólWykonanie:Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam(...)wodą, którą posoliłam. Doprowadziłam do wrzenia, następnie, zmniejszyłam płomień i gotowałam do czasu aż ryż wchłonie wodę.Kiedy ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut. W czasie, w którym ryż dochodził w piekarniku, ja wróciłam do schabu z warzywami. Odkryłam woka, doprawiłam kminem rzymskim roztartym w moździerzu, mielonymi pomidorami

Blondynka Gotuje
SCHAB PO FRANCUSKU W SOSIE SEROWO-MUSZTARDOWYM (keto, LCHF optymalny, bez glutenu i jajek) 492

makro LCHF Połączenie serka z sokiem z cytryny oraz musztardą daje znakomity efekt – delikatny, kremowy a zarazem wyrazisty smak sosu i soczyste mięso. Polecam gorąco! Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 40 g masła klarowanego lub smalcu 50 g musztardy (można pomieszać łagodną francuską ziarnista z ostrą) 400 g mascarpone 30 ml soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz(...)rozgrzanym tłuszczu aż nabierze złocistego koloru. Mięso podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodać serek i musztardę. Całość dusić dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodać sok z cytryny, całość wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się ze szparagami, brokułami, fasolkaĄ szparagową

Ola la LCHF