schab gotowany w 10 minut - 1350 przepisów (strona:15/90)

Schab w sosie pomidorowym 114

Schab w sosie pomidorowym to pyszny i prosty pomysł na schab na obiad. Bo wiadomo, kotlet schabowy to klasyk, ale jest też dość pracochłonny i kaloryczny. Schab z tego przepisu jest prosty, delikatny i kruchy. Rozpływa się w ustach! Schab w sosie pomidorowym, czyli inny pomysł na schab na obiad Każdy wie, że kotlety schabowe to pyszotka – konkretne(...)masła klarowanego lub oleju mąka pszenna do obtoczenia schabu Kroki Schab pokrój na plastry, delikatnie roztłucz je dłonią. Na patelni rozgrzej masło lub olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę, podsmaż na małym ogniu przez 2 minuty. Obtocz plastry schabu w mące i przełóż na patelnię, układając je jeden obok drugiego. Obsmaż schab na małym-średnim ogniu z obu stron. Dodaj drobno

Na-talerzu.pl
Schab gotowany z suszonymi pomidorami 60

planowałam, więc z pozostałości zrobiłam schab gotowany z suszonymi pomidorami. Przepis równie prosty jak na schab w sosie własnym , właściwie identyczny. Postanowiłam jednak tym razem sosu nie zagęszczać i nie dodawać do niego śmietany. Sos wyszedł oczywiście rzadki, ale nam to nie przeszkadzało. Jeżeli macie ochotę, skończcie tę potrawę po swojemu. Składniki: 4 plastry schabu (1,5 cm grubości(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, mieszamy, smażymy minutę. Do cebuli dorzucamy schab, całe pomidory, liść laurowy i wlewamy wody tylko tyle, żeby przykryła mięso (moja patelnia ma 20 cm średnicy). Patelnię przykrywamy pokrywką, mięso gotujemy około godziny (mięso musi się rozpadać). Pamiętajcie o uzupełnianiu wody. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą

Kardamonovy
Schab gotowany z suszonymi pomidorami 89

planowałam, więc z pozostałości zrobiłam schab gotowany z suszonymi pomidorami. Przepis równie prosty jak na schab w sosie własnym , właściwie identyczny. Postanowiłam jednak tym razem sosu nie zagęszczać i nie dodawać do niego śmietany. Sos wyszedł oczywiście rzadki, ale nam to nie przeszkadzało. Jeżeli macie ochotę, skończcie tę potrawę po swojemu. Składniki: 4 plastry schabu (1,5 cm grubości(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, mieszamy, smażymy minutę. Do cebuli dorzucamy schab, całe pomidory, liść laurowy i wlewamy wody tylko tyle, żeby przykryła mięso (moja patelnia ma 20 cm średnicy). Patelnię przykrywamy pokrywką, mięso gotujemy około godziny (mięso musi się rozpadać). Pamiętajcie o uzupełnianiu wody. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą

Kardamonovy
Młoda kapusta na ciepło. 189

pęta kiełbasy, cebula, sól, pieprz, liście selera - niekoniecznie jeżeli jest korzeń.  Przygotowanie:   Ugotować wywar: kość od schabu zalać wodą ( ale tak by woda nie przykryła całej kości). Dodać startą marchew, por i seler (ewentualnie liście selera), gotować kilka minut. Posolić i popieprzyć.  1 pęto kiełbasy, boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.  Kapustę pokroić

W kuchni u Moniki
Schab duszony 186

podsmażamy razem do zeszklenia.Warzywa doprawiamy do smaku.   Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy.   Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką.   Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki

Maminek kulinarny
Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym 231

Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny.  Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze.  Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut.  Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut.  Papryki myjemy i kroimy(...)kawałki, układamy je na folii i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania pozostałych składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.  Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu.     Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać

Parowar Faceta
Schab faszerowany śliwkami 247

zamknęło. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy intensywnie schab ze wszystkich stron przez ok. 5 minut, do zrumienienia. Podsmażone mięso natychmiast przekładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczemy na otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę(...)sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina, w którym namaczaliśmy śliwki. Gotujemy przez kilka lub kilkanaście minut tak, aby ilość płynu zredukowała się o ok. połowę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy aż do rozpuszczenia się go i jeszcze raz na chwilę zagotowujemy całość. Schab podajemy albo na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatami, albo po przestudzeniu jako przystawkę. Przez

Kulinarna Pokusa
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 222

zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca". Jarzynka: Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut(...)przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki

Wanilia i Kardamon
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 199

uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie.  Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję(...)majeranek, liść laurowy ,  słodka papryka ,  sól, pieprz Sposób wykonania: Schab wykroić. Zamarynować w soli, pieprzu,  słodkiej papryce oraz  majeranku. Zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić w chłodnym miejscu przez ok. 1 godzinę. Piec w piekarniku w 100 0 C przez około 50-60 minut.  Kaszę pęczak ugotować z dodatkiem soli oraz liścia laurowego (proporcje

SzczyptaSmaQ
Podpieczony Schab Z Szynkowara 181

minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował. 3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab(...)dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę

Gotowanie...to proste !
Pieczeń a'la Orloff 214

minuty, następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko gotować i zacznie gęstnieć. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać nieco więcej mleka. Doprawiamy niewielką ilością soli, gałki muszkatołowej  i pieprzu. Pieczarki i cebulę zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser, mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (z termoobiegiem). Ostygnięty schab głęboko nacinamy(...)pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Podajemy z pieczonymi warzywami

Mania Gotowania
Gulasz ze schabu i kiełbasy 1173

podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 280g) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półksiężyce. Schab również pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką słodką (wymieszać, by schab dokładnie był(...)czasu aż nadmiar wody odparuje. Następnie wrzucamy schab, smażymy 1-2 minuty. Dorzucamy marchewkę i podsmażamy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kolejno przerzucamy wszystko do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym ogniu, przez minimum 45 minut. Jeśli dłużej podusimy mięso, tym będzie lepsze w smaku. Następnie

Kulinarne Przeboje
Roladki ze schabu z cukinią, suszonymi pomidorami i serem 97

pasują idealnie, więc takie również wykorzystam. Składniki (na 10 porcji) 10 plastrów schabu 1 cukinia 20 suszonych pomidorów 10 plastrów żółtego sera 1 torebka sosu śmietanowego z zielonym pieprzem Jeśli wolicie, możecie wykorzystać dowolnie inny sos. Roladki ze schabu z cukinią, pomidorami i serem – przepis Plastry schabu rozbijamy. Proponuję przykryć je podczas rozbijania folią spożywczą, albo torebką foliową(...)kawałku schabu. Sos śmietanowy z zielonym pieprzem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy przygotowanym sosem śmietanowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 40 minut. Całość przygotowania możecie zobaczyć na załączonym filmie! Artykuł Roladki ze schabu z cukinią, suszonymi pomidorami i serem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 176

górze rekawa dwa małe nacięcia nożyczkami.W piekarniku nagrzanym do 180 ° C piec schab około 1 godziny 20 minut.10-15 minut pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić folię,żeby mięso nabrało złocistego koloru i ładnie się zrumieniło Wywar spod mięsa zlać do rondelka ,dodać powidła . Gotować kilka minut.Gdy sos jest za gęsty rozrzedzić wodą.Dodać resztę przypraw.Dodatek miodu lub cukru(...)balsamicznego.Gdy lubisz jasne sosy możesz dodać jogurt grecki lub śmietanę do zabielenia.Nie dodawalam.Na końcu całość przetrzeć przez sitko,jeśli sos ma być idealnie gładki.Podgrzać z odłożonymi ,pokrojonymi kawałkami schabu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!