sałaty - 3500 przepisów (strona:133/234)

Bagietka smażona w jajku 157

Żółtka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli. Każdą kromkę bagietki obtoczyć w żółtkach i usmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron Po  usmażeniu posypać parmezanem. Podać z pomidorem, sałatą lub innymi warzywami. bagietka smażona w jajku

O kuchni z uczuciem
Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą 114

Karnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. Składniki: Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie 1 papryczka chili ½ cebuli Marynowane pieczarki ze słoika – ½ 3 ogórki korniszony 2 łyżki oliwy Pieprz Wykonanie: Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba

Smaki Ewy
Co jeść w podróży? 134

jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano

Moja smaczna kuchnia
Grillowany tuńczyk z sałatką po nicejsku 107

leniwych lubię przyrządzać tego typu dania. Oprócz klasycznego grillowanego łososia, od czasu do czasu stawiam na tuńczyka. Tym razem za dodatek posłużyła wariacja sałatki nicejskiej - przygotowałam ją na bazie sałaty i fasolki szparagowej a całość podałam z dodatkiem pokruszonej fety i grillowanych kawałków bagietki. Pycha

Milion Smaków
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 182

zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry. Propozycja podania z sałatą lodową, z selerem, papryka i jajkiem. Przepis na taką sałatkę w kolejnej odsłonie. Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Smacznego

Pyza i Surówka
Omlet na śniadanko...oczyszczanie trwa 207

Moje dzisiejsze menu: Omlet ze smażonymi pomidorami, szpinakiem i jarmużem Shake czekoladowy z bananem błonnik + omega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami   dużo wody i herbatki   Emotikon smile Przepis na omlet   2 jajka 6 kolorowych pomidorków   dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy

Anioły w kuchni
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 185

surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów z kaszy czy sojowych; do tego sałata lodowa, pomidory, chrupiąca papryka + ketchup i musztarda i ekspresowy wege burger gotowy. Jeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem w środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat 135

miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później  wyrzucić . Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po  sałatach  czy kiełkach z marketu. Jeśli ktoś również zamierza tak zrobić, to radzę upewnić się, że pojemniczek nie ma dziurek od spodu;) Jeśli  się  tam  znajdują , wystarczy

Wegańska kuchnia orientalna
Bezglutenowy chleb gryczany 159

będzie suchy - Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony) - Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe J Kanapki z chleba gryczanego z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł 124

kostkę, oliwki w plasterki - Cebulę posiekać w cienkie piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min) - Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym - Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę - Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć brokuła. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż 118

paski - Kalafiora i groszek ugotować na parze na aldente, przelać zimną wodą - Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Roszponkę przełożyć na talerz - Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę - Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami 151

porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut - Buraczki obrać, pokroić w kostkę - Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia - Oliwki posiekać - Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz - Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki

Wegańska kuchnia orientalna
35 pomysłów na weekendowe śniadanie 226

płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki

Moja smaczna kuchnia
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 184

schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne w stylu weissbier, sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa). Przygotowanie: Ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko rozmącić z wodą, dodać do mąki, zagnieść ciasto krótko wyrabiając

SzczyptaSmaQ
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 146

wierzchu się zarumienił. Po wyjęciu z piekarnika terrina wygląda tak: Podaje się i na ciepło (zaraz po przygotowaniu), albo na zimno (nie odgrzewamy) w cienkich plastrach – z sałatą, grzankami, także z sosem żurawinowym :) Smacznego :) *zdjęcia nie są najlepszej jakości, gdyż pochodzą z moich archiwów (to była moja pierwsza terrina), gdy jeszcze nie planowałam zakładać blogu. W najbliższym czasie planuję

Pociąg Do Kuchni