przesilenie - funduję sobie każdego dnia WIOSNĘ NA WYNOS! ;) Oto dwie z moich propozycji na wiosenne posiłki pełne witamin i kolorów poprawiających humor :) Orientalny kurczak z makaronem razowym żytnim, sałatą, pomidorem i rzodkiewką + grillowany w teksańskich przyprawach filet drobiowy, z nieprażoną kaszą gryczaną, kiełkami, rzeżuchą, rukolą, czerwoną papryką, ogórkiem i rzodkiewką! :) Macie ochotę spróbować? :) Przepis? BANAŁ! Składniki: kasza gryczana niepalona filet
Spektrum Smakumyjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na złoty kolor. Umytą sałatę, osączamy z wody, rwiemy na mniejsze kawałki i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, następnie mięso i grzankami. Na koniec posypujemy startym serem (ja użyłam żółtego). Przed podaniem
magiczna kuchnia Kasilekką kolację. Mamy teraz sezon na świeże warzywa, więc warto korzystać z tych zasobów. Pomidory teraz zachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane białko z jednego jajka sos winegret (przepis w osobnym poście) WYKONANIE: warzywa układamy
Kuchnia Beatyprzystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z dodatkiem przypraw. Jest pyszna i orzeźwiająca, i choć nigdy nie przepadałam za liśćmi sałaty, to miseczka salsy stanowi atrakcyjny dodatek świeżych warzyw do obiadu, a szczególnie nadaje się do poniższych kotlecików. Już wcześniej pisałam o ich wszechstronnym zastosowaniu, jednak małe kotleciki podane w formie
Roślinna - blog wegańskiPrzygotowanie Sos : oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, syrop klonowy, przyprawy i wodę połączyłem w słoiku. Energicznie potrząsnąłem, aby składniki się połączyły. Truskawki obrałem z szypułek, umyłem, pokroiłem na kawałki. Sałatę i listki bazylii umyłem, osuszyłem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, bazylię. Polałem sosem. Posypałem pokrojonymi truskawkami. Na wierzch położyłem ser kozi. Wszystko polałem Glassa Gastronomica
R'n'G Kitchendworze i magazynować witaminkę D. Ale jakby ktoś chciał zabłysnąć wśród znajomych na jednym z takich wypadów mam dla Was super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko szklanka cieciorki 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli
pieprzny smaczekokazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki: 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek (same owoce bez zielonych kiści), 1 kg brązowego cukru nierafinowanego, 1 i 1/2 l spirytusu
SzczyptaSmaQTrzeba wyczuć ten moment, wówczas będzie super soczyste wewnątrz. Ja smażyłam na tackach, można również smażyć w korytku aluminiowym, wówczas będzie bledsze, ale jeszcze bardziej soczyste. Do tego miska sałaty i pyszny obiad gotowy. Smacznego
Smaczne Zdroweręce i uformować kulkę. Na gorący olej wrzucać falafelki i smażyć po 4 minuty z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić
Chocolate Muffin Blogakronim od Bacon Lettuce Tomato i w oryginale tworzy bardzo popularną na całym świecie kanapkę z bekonem, sałatą i pomidorem. Zamiast klasycznej kanapki można też zrobić sałatkę z tych samych składników, która doskonale pasuje do dań z grilla a smakiem oczywiście bardzo przypomina oryginalną kanapkę. Naprawdę pomysł jest świetny i warto go wypróbować w swojej kuchni
Milion Smakówwodą i gotować przez 3 minuty - odcedzić, ostudzić w zimnej wodzie. Wymieszać w misce groszek, rukiew, rukolę, pomidorki cherry i grzanki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatę, na wierzchu położyć ser i natychmiast podawać. Smacznego
Stare Garygotuję do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru) z zalewy, miksuję blenderem z obranym i posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. dodając sok z cytryny. Smaruję pastą przygotowane grzanki, dekoruję sałatą. jajko w koszulce 2-4 jajka 1,2 litra wody szczypta soli 2 łyżeczki octu Zagotowuję wodę z dodatkiem soli i octu. Każde jajko wbijam osobno do szklanki, pojedynczo
W kuchni Karmel-itkiostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy z dowolną sałatą i sosem np jogurtowym - i obiad na gorący dzień gotowy. składniki 500 g bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pomidorów 100 g kiełbasy typu chorizo
Stare GaryObiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: kasza gryczana, kotlety sojowe kebab-gyros , ziemniaki z koperkiem, sos tzatziki i surówka z zielonej sałaty, pomidorów i oleju lnianego. Smacznego! Źródło Cykl filmowy Niezauważone perły w Zorzy Rzeszowskie kino Zorza zaprezentuje po raz drugi cykl filmowy Niezauważone perły . Projekcje w każdy poniedziałek lipca i sierpnia o 19.00. Wstęp tylko
Qlinarnie i Qlinarnie