podwójną ilość imbiru. Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja). Chutney kolendrowy Składniki: spory pęczek kolendry
Kuchnia Prezydentowejostry. Kiedy pierwszy raz spróbowałam azjatyckiego sosu z orzeszków ziemnych, zakochałam się od pierwszej chwili. Podany był wtedy z malutkimi grillowanymi szaszłyczkami z piersi kurczaka i zieloną sałatą. Nie było to w chińskiej knajpce, a w niemieckiej restauracji hotelowej w jakimś malutkim, przyautostradowym miasteczku. Chcieliśmy coś zjeść, ale było późno i po drodze od 200-tu km nie było
Kuchnia Prezydentowejzależności od smaku twarogu i tuńczyka 100-150 g ruccoli Tuńczyka dokładnie odsączyć z oleju, na sicie lub papierowym ręczniku. Następnie umyć i wysuszyć ruccolę, najlepiej w wirówce do sałaty, ponieważ na liściach nie może być wody! Twaróg przełożyć do wysokiej miski, dodać odsączonego tuńczyka, wymieszać na jednolitą masę, dokładnie rozdrabniając widelcem lub mikserem. Kiedy ładnie się połączą dodać cukier
Kuchnia Prezydentowejśmietankę i gotowałam sos kilka minut do wyraźnego zgęstnienia. 6. Zmiksowałam sos na gładko, włożyłam do niego z powrotem roladki i chwilkę jeszcze podgrzałam. Podawałam z puree ziemniaczanym i sałatą fryzyjską z pomidorami
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki białego pieprzu 1 łyżka oleju kukurydzianego 2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu 1. Brokuła zblanszować (ok. 5 min), dokładnie osączyć, najlepiej odwirować w wirówce do sałaty. 2. Ogórki obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko posolić, odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zlać sok, który należy zachować! 3. Składniki sosu połączyć - najpierw rozupszczamy w soku
Kuchnia Prezydentowejmrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki mleka (ewentualnie, gdyby krem był za gęsty) 1. Przygotowujemy krem: umytą i osuszoną (można w wirówce do sałaty) miętę drobno siekamy i miksujemy krótko (nie trzeba na papkę!), mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, dodajemy sok z limonki; jeśli krem jest zbyt zwarty, rozrzedzamy odrobiną mleka. Wstawiamy szczelnie
Kuchnia Prezydentowejmozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego
Kuchnia Prezydentowejwystąpią. Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami
Kuchnia Prezydentowejbalsamicznego 0,5 łyżeczki miodu sól pieprz WYKONANIE Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki. Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce do sałaty. Odcedzić ser z zalewy. Z oleju, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu przygotować dressing. Rozłożyć liście rukoli i bazylii na talerzach. Na nich układać naprzemiennie pokrojone truskawki
Wiem co jemdawno nie przygotowywałam żadnego koktajlu. To chyba z lenistwa? Do kielicha blendera wrzuciłam to co miałam pod ręką, a wyszło rewelacja! Składniki: garść sałaty 1 jabłko 1 brzoskwinia 1 łodyga selera naciowego 1 ogórek gruntowy 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 szklanka wody niegazowanej Sposób przygotowania: Wszystkie owoce i warzywa dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera
Truskawkowa Fiestapoobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa, czosnek, cebula, cukinia
pyszne zdrowościwszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi. Składniki: 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia
kolorowotorcikowowygląda, ale też dodaje energetycznego kopa! Are you ready? Tak naprawdę szejka można zrobić z tego, co mamy pod ręką. Jeżeli chcemy "zielonego" dodajemy szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, sałatę lub inną zieleninę, która jest wartościowym składnikiem odżywczym. Do tego dorzucamy banany, które osłodzą nam nasze smoothie i inne owoce, które akurat posiadamy w domu. Poniżej prezentujemy jeden z baaardzo
Bananowe Polepiekłam 40 min, a potem trzymałam w wyłączonym piecu jeszcze 10 min. Po wyciągnięciu dałam jej kilka minut na odpoczynek - lepiej się kroi. Podałam na sałacie z sosem vinegrette.... Smacznego
Gaździnka warzyWami bardzo smaczną sałatką, z dodatkiem świeżych warzyw i jajka na wpół miękko. Sałatka trafia w gusta wszystkich gości i znika szybko ze stołu. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - główka sałaty masłowej - 6 rzodkiewek - pomidorki koktajlowe - ogórek zielony - 3 jajka ugotowane na wpół miękko - dymka - czarne oliwki - kapary - awokado - grzanki ziołowe dressing: oliwa z oliwek, sok z limonki, sól, musztarda sarepska
SMYKWKUCHNI