Sos winegret 217łyżeczka musztardy ewentualnie płaska łyżeczka miodu Przygotowanie : Wszystkie składniki włożyć do słoika, zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, tak by składniki utworzyły jednolitą emulsję. Jest to doskonały sos do zielonej sałaty czy surówki z cykorii. Do sosu można dodać np. posiekanej świeżej natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół :) Sos zamknięty w słoiku, przechowywany w lodówce może stać nawet miesiąc
Proste Potrawy
Pieczona karkówka wieprzowa QAFP w sosie śliwkowym z puree z marchwii 261sól, gotować do miękkości. Zmiksować na gładkie puree przy pomocy blendera, dodając resztę masła masła i soku z pomarańczy. Doprawić. Mięso podawać z z sosem, marchewką, sałatą i np kaszą. Smacznego
Stare Gary
Sałatka z mozzarellą i pomarańczą na roszponce 288balsamicznego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę i pokroić na kawałki. Pomarańczę również obrać i pokroić na kawałki Na sałacie ułożyć pokrojone owoce oraz kulki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem skropić sałatkę
Monia miesza i gotuje
Tarte flambée 278dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem z oliwy, octu balsamicznego i musztardy. Znajdźcie godzinę i zróbcie sobie dobrze. Dobierzcie kilka zdjęć alzackich miasteczek, przeplećcie je kilkoma zdjęciami Akana
GRUBY WAŁEK
Farfalle z pesto pietruszkowo-bazyliowm 300Pesto alla genovese, inaczej zielony sos pochodzący z północy Włoch, klasycznie przygotowywany jest z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu oraz orzeszków pinii. Serwowany jest do chleba, sałat, serów, a przede wszystkim do makaronów, najczęściej penne. W dzisiejszym poście przedstawię trochę zmodyfikowane zielone pesto, z bardzo przyjemnym dla oka makaronem tzw. wstążeczkami. Składniki: Świeża bazylia (liście z jednej doniczki, którą
Pause Gotowanie!
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 230minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką
Moja Delicja
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 336ominie nas etap całego tego zawijania :) Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy :) Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju
Moja Delicja
Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych 187pomidorków koktajlowych (około 100g) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Podawać
Moja Delicja
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 407najgrubsze kawałki mięsa będą miękkie przy kości. Gotowe danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, które mieszamy przed wyłożeniem na talerze z kilkoma łyżkami sosu z pieczeni oraz z chrupiącą sałatą z dresingiem słodko-ostrym . Sosem z pieczeni polewać kawałki mięsa wyłożone na talerz. ( Pamiętać należy o zdjęciu sznurka z każdej części kurczaka ) The post Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy
Moja Delicja
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 243obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Czym zaskoczyć gości na przyjęciu? 173oczywiści kilka rodzajów sera (w Almie znajdziemy wiele wykwintnych serów często są promocje). Kiść winogrona(ser w połączeniu z winogronem smakuje wyśmienicie) wykałaczki na środku w kieliszku oraz sałata i pomidorki koktajlowe do przybrania. Efekt wygląda tak: dla mnie ekstra a wam jak się podoba? Zapiekane piersi z kurczaka: Przepis tutaj
Tanio szybko zdrowo
Karkówka gyros. 229przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, skrapiamy maggi lub sosem sojowym smażymy do miękkości mięsa (można delikatnie podlewać wodą), karkówkę podajemy na półmisku np. z zieloną sałatą, ryżem, dip w osobnym naczyńku
Kuchnia Beaty
Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami 312się pojawiać, ale od czasu do czasu podrzucę coś z wytrawnej półki smaków :-) Tarta doskonale sprawdza się na lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z mieszanką różnych sałat. Polecam! Składniki: Spód: 150 g mąki razowej pszennej 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich* 125 g zimnego masła szczypta soli * Orzechy można kupić całe i samemu zmielić
maniapieczenia
Kanapka z tuńczykiem, sałatą i pomidorkami 267sucha, a przyjemnie soczysta :) Zdjęcie robione na szybko z mało eleganckim opakowaniem, ale przecież liczy się wnętrze! :) Składniki : 2 kromki chleba pełnoziarnistego (u mnie żytni) kilka liści dowolnej sałaty np. roszponki 2 łyżki tuńczyka z wody lub w sosie własnym masło dobry jakościowo ketchup Jedną kromeczkę smarujemy cienko masłem, nakładamy tuńczyka i odrobinę ketchupu, przykrywamy sałatką i drugą kromką
Chocolate Muffin Blog
Koktajl Zielono Mi... 575stymuluje regenerację komórek. Najlepszym źródłem chlorofilu są zielone rośliny liściaste. Obróbka termiczna niszczy większą część chlorofilu zawartego w warzywach, dlatego zaleca się spożywanie ich w postaci surowej. Zjedzenie główki sałaty czy pęczka pietruszki może czasem stwarzać problemy natury logistycznej, ale już w postaci zmiksowanej z owocami jako pyszny koktajl nie będzie wcale takie trudne. Co więcej urozmaici naszą dietę
Smakowity Blog Kulinarny