kilkanaście jej wersji. Ja jednak pokazuję taką, jaką robi moja mama. Sałatkę warto zostawić na kilka godzin w lodówce, aby składniki się przegryzły. Wtedy smakuje najlepiej. Składniki: 2 płaty śledziowe 1 - 2 ugotowane buraki 2 jajka 2 ziemniaki 1 cebula czerwona majonez (1 - 2 łyżki) jogurt naturalny (1 - 2 łyżki) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie
Sto kolorów kuchnisałatkę z młodych warzyw i ogórków małosolnych. Ma ona lżejszy smak i jest bardziej aromatyczna niż sałatka warzywna przygotowana o innej porze roku. Młode warzywa, groszek prosto z krzaczka i ogórki małosolne. To smak, który pozostaje w pamięci. Składniki: 4 małe młode ziemniaki 3 duże młode marchewki 2 jajka 4 ogórki małosolne 1 duża młoda cebula 1/2 szklanki groszku prosto
Smak mojego domuDzisiaj stwierdziłam, że mam ochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie
ChilliJemyPróbowaliście już kiszonego kalafiora ? Jeśli nie, to polecam! Można z niego zrobić sałatkę , zupę lub po prostu schrupać z obiadem lub solo. Dziś przepis na zupę - w smaku trochę przypomina ogórkową. Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 ziemniaki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 opakowania mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść
Kuchnia domowa Anipamiętacie sałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić
Smaki Brazyliigeneralnie dodatki są jak sałatki, bardzo proste składniki z dodatkiem majonezu). Czy to jest dobre? Absolutnie tak! No i jest to fajna i ciekawa alternatywa do marnego hamburgera, bo zazwyczaj właśnie z tym kojarzy mi się fast-food. Ile to kosztuje? W zależności od wybranych przez nas dodatków taka przyjemność kosztuje ok 10-20 zł (ziemniak z farszem kosztuje
psgotujemysię, że to sałatka jarzynowa, bo oni też robią a nie jest taka smaczna. Uwielbia ją moja synowa… Jest smaczna, lekka w trawieniu, stanowi fajny dodatek do wędlin i zimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek(...)zblanszowane pory + ziemniaki pokrojone w kostkę (używam do krojenia sitka) + marchew, seler, pietruszkę pokrojone w kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku
Tradycyjna kuchnia inaczejbyły znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje
Smaczna Pyzajest to sałatka wszystkim dobrze znana, choćby ze słyszenia. :-) Efekt połączenia tych składników pozytywnie mnie zaskoczył. Sałatka ziemniaczana smakuje mi zdecydowanie bardziej niż popularna jarzynowa, choć jej wykonanie jest jeszcze prostsze. Lepiej mogłoby być chyba tylko w połączeniu ze śledzikiem. Wielkie mniam. :-) 1kg ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz
Szefowa kuchnisię zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię.Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie
NA MOIM TALERZUSkładniki: 1 duży seler korzeniowy gotowany, 4 duże pietruszka gotowana, 2 średnie marchewka ugotowana, 4 sztuki ziemniaki gotowane w mundurkach, 3 sztuki ogórek kiszony, - do smaku
W Mojej Kuchni Lubięrównież: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie
Tradycyjna Kuchniałopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal. Zapraszam po przepisy i przykłady: Surówki Sałatki Warzywa z wody
IzaGotujeprzedstawiam swoją wersję. Bez względu na dodatki sałatka ta zawsze smakuje i często pojawia się na stołach, nie tylko świątecznych.składniki:4-5 marchewek1 pietruszka1 seler2 kwaskowe jabłka3 kiszone ogórki2 ziemniaki1 puszka groszku konserwowego, użyłam gotowany na parze Bonduelle1-2 łyżki musztardy delikatesowejmajonezświeżo zmielony czarny pieprzWarzywa-marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki ugotować. Warzywa możemy ugotować obrane gdy chcemy wykorzystać potem
Monia miesza i gotujedurszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą
Kulinarne przygody Gatity