Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić
Salonik smakówszukam nowych pomysłów i inspiracji. Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu. Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami i sztuką mięsa, komponowała się znakomicie; lekko kwaśna, dość pikantna - tak, jak lubię
6niebojeść nieco lżejsze potrawy, więc ciągle eksperymentuję w poszukiwaniu takich dań. Dziś przygotowałam sałatkę z ciepłymi ziemniaczkami i kurczakiem grillowanym. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 średni filet z kurczaka 1 pomidor 2-3 ogórki zielone (gruntowe) 3-4 liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych
Kuchnia Beatymoim przypadku z CC Major-a, przykrywamy ,a następnie układamy na sitku ziemniaki i szparagi. Parujemy do miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką. Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach
Z Kuchni Do Kuchnizjemy sobie coś co często gęsto podaje się na Sycylii. Robi się tą sałatkę warzywno-jarzynową nawet na kilka dni. Pyk do lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy
Z Kuchni Do Kuchniżeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się z mięsa. Jak już ładnie się zrumieni powinien być na tyle sztywny i chrupiący , że już bez trudu da się go obrócić na drugą stronę . Podajemy na gorąco z dowolną sałatką lub sosem . Pychota Post Schabowy w bramborach pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżykurczaka po królewsku Do dania drugiego będą podawane młode ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy. Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem
pieprzny smaczekPodsmażyć na tłuszczu. Pyszne są smażone na tłuszczu gęsim. Ziemniaki typu sałatkowego nie rozpadają się podczas smażenia i zostają ładne plasterki. Solić po podsmażeniu. * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają
królestwo garówprzepisów na sałatkę warzywną jest mnóstwo. Ja podaje przepis na wersje podstawową, moją ulubioną. Ważną sprawą jest żeby wszystkie warzywa gotować razem i wyjmować poszczególne warzywa po kolei jak już są miękkie,ale nie rozgotowane - najpierw ziemniaki a następnie marchew, pietruszkę i seler. Składniki: 3 pietruszki 4 marchewki 1 seler 4 ziemniaki 3 - 4 jajka ogórki kiszone (według uznania
Mama GotujeIdealna na tą porę roku surówka z kapusty kiszonej do obiadu. U nas dzisiaj była do panierowanej ryby i ziemniaków. Sprawdziła się idealnie , a dodatek oleju
Magiczne Życie MartyWarzywa to podstawa moich posiłków. Zawsze stanowią większą część na talerzu. Są wielofunkcyjne, można je podawać w formie sałatek, zapiekanek, grillować czy smażyć, a nawet marynować! A kto nie lubi faszerowanych warzyw? Faszerowana cukinia, bakłażan, papryka czy nawet pieczarki to nie lada rarytas i oryginalne danie. Dziś przedstawiam Wam Panią Cukinię faszerowaną mięsem mielonym z ciekawymi dodatkami :)Składniki:1 średnia(...)ęso przekładamy do wydrążonych cukinii, przykrywamy mozarellą, posypujemy delikatnie ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika 180'C na ok. 15min. Gotowe! Można podawać z ryżem, ja akurat usmażyłam ćwiartki ziemniaków na głębokim tłuszczu :) Naczelny dodał trochę majonezu i jadł, aż mu się uszy trzęsły! Smacznego
Kitchens AlphabetObiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą pęczak. Oczywiście są to moje propozycje, myślę jednak
Ale Prosteznak, że sałatkowy sezon ziemniaczany czas zacząć. Ja dziś proponuję sałatkę z bardzo małych ziemniaczków, których skórka jest bardzo delikatna i zjadliwa. Z młodych ziemniaczków w mundurkach z odpowiednim sosem i dodatkami można stworzyć oryginalne i pyszne ziemniaczane danie. 0,5 kg młodych i małych ziemniaków 1 średni słoik oliwek 1 saszetka Kujawski ze smakiem - czosnek i bazylia
Jadło i czytadłoSałatkę jarzynową robi zawsze moja mama, wychodzi pyszna. Tak mówi zawsze moja siostra, która ją uwielbia. Ja jej nie jem bo nie lubię majonezu, ale wierze siostrze na słowo :D. Składniki: 5 marchewek pietruszka 5 ziemniaków 4-5 ogórków kiszonych jabłko por 4 jajka parę łyżek majonezu pieprz/sól Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić. Po ostudzeniu obrać
Moje pyszne gotowaniejesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1 jajkosól i pieprz do smakusos:oliwa
W kuchni wieczorem