sałatki z ziemniakami - 1000 przepisów (strona:47/67)

Kulki szpinakowe 169

smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty na tarce lub posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy szpinak, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, słonecznika i mieszamy. Z masy szpinakowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem(...)pieczemy ok. 30 minut. Szpinakowe kulki można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę z ulubionym dipem. O dobroczynnej mocy szpinaku można przeczytać w przepisie na  sałatkę ze świeżego szpinaku i pieczarek

My Chcemy Jeść
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 214

owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy .   Składniki:2 kg dojrzałych owoców,2 jabłka,4 kopiaste łyżki czekolady,1 łyżeczka cynamonu,1 papryczka chili, posiekana bez pestek(...)pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić  15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem

SzczyptaSmaQ
Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe 154

tymianku 5 goździków 5 nasion ziela angielskiego 3 nasiona jałowca 2 ziemniaki sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki białego pieprzu 100 g masła do smażenia Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę do mielenia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce masła. Goździki, nasiona angielskiego ziela i jałowca zgnieć w moździerzu. Wyjmij mięso(...)wszystkie składniki na farsz. Formuj małe okrągłe klopsiki i smaż na maśle. Odwracaj je co jakiś czas aby się równomiernie zrumieniły. Klopsiki z jelenia podaję tradycyjnie z brukselką lub sałatką z buraczków. Do klopsików świetnie pasuje ziemniaczana zapiekanka . The post Klopsiki z jelenia bożonarodzeniowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 142

obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka z groszku cukrowego: 250 g groszku cukrowego 1 gruszka 15 g migdałów w płatkach olej z orzechów włoskich ocet balsamiczny 1/2 cytryny sól Groszek blanszujemy. Migdały prażymy na suchej patelni. Gruszkę(...)łyżek octu balsamicznego i soli do smaku. Wykładamy na talerz najpierw groszek, potem gruszkę następnie skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Puree ziemniaczane z chrzanem: ziemniaki (porcja na 2-3 osoby) łyżka masła 3 łyżki śmietany 18% 3 czubate łyżeczki chrzanu sól koperek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i zgniatamy ubijaczką lub praską do ziemniaków

Marder&Marder Manufacture
Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega 188

dosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze(...)strona składniki (3 porcje) 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg) cebula 2 liście laurowe pieprz oliwa z oliwek sól morska papryka mielona słodka papryka mielona ostra 3 ziemniaki przygotowanie Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze

Stare Gary
"Kuchnia Tajska" -Christine France wyd. Firma Księgarska Olesiejuk; kilka słów o książce 156

zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy- Dania główne z mięsa i ryb- Makaron i ryż- Warzywa i sałatki- Desery i napojePrzepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM(...)przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym. Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.Serdecznie polecam ;-) W ramach akcji

SMYKWKUCHNI
Fasolka szparagowa & cząber 203

nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego(...)Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii 175

Cukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad(...)cukinia3-4 łyżki mąki pszennej3-4 łyżki mąki razowej2 jajkasól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia

upichcic
Gulasz wieprzowy z dynią 128

otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z tego względu stanowi wspaniały dodatek do zup, surówek, sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Jak widać ma on wiele zastosować więc również i w naszym przepisie się idealnie sprawdzi zdrowy składnik zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe(...)należy go odpowiednio przechowywać (w oryginalnym opakowaniu i w temperaturze pokojowej). Składniki: - 500 g mięsa wieprzowego - 1 łyżka oliwy - 300 g dyni - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 300 g ziemniaków - 150 g marchewki - 2 łyżki oleju z pestek dyni Oleje Świata - sól, pieprz - majeranek - 2 łyżki mąki pszennej - 2 pomidory - 0,3 l gorącej wody - 2 liście laurowe Składniki

Kuchenne Wariacje
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 225

Oto kolejna propozycja, którą przygotowałam w ramach diety. Taka porcja z powodzeniem może wystarczyć na obiad. Również dla mężczyzny - wiem, bo sprawdzałam. Brak tuczących dresingów sprawia

Pasja Smaku
Tabbouleh po mojemu, czyli biała kasza gryczana z kiszoną cytryną 156

słowa uświadomiłam sobie, że kasze zaczynają wypierać uwielbiane do tej pory ziemniaki. Nie mam wątpliwości, że wyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze(...)poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki. Natkę posiekać. Wszystko dodać do kaszy, wymieszać. Polać oliwą, przyprawić do smaku i ponownie wymieszać. Sałatka jest gotowa :) Podajcie ją schłodzoną w lodówce do grillowanych mięs albo samą. Smakuje bardzo lekko, orzeźwiająco. W sam raz na upalne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Młode Ziemniaczki Zapiekane z Ziołami, Cytryną i Czosnkiem 226

bieżącą wodą. Kroimy w grube plastry, około 1/2 cm. Do małej miseczki wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego, wsypujemy czosnek niedźwiedzi i świeżo zmieloną sól prowansalską i mieszamy. Plastry ziemniaków obtaczamy w powstałej marynacie i układamy je na blaszce w taki sposób, aby każdy plaster opierał się na poprzednim plastrze. Między rzędami układamy ząbki czosnku w łupinie i ćwiartki cytryny(...)stopni.Pod koniec pieczenia ściągamy folię z blaszki i dopiekamy już bez przykrycia. Ziemniaczki te świetnie się komponują z Grillowaną Piersią z Kurczaka w Zarąbistej Marynacie i Balkonową Sałatką:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 136

horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli wygasa. Tata z bratem w jeszcze rozżarzony popiół zagrzebują ziemniaki. Zasypiam z myślą o poranku i gorącym śniadaniu w postaci pachnących, pieczonych ziemniaków. Pamiętacie te przypalone skórki i parę unoszącą się z gorących kartofli? W połączeniu z solą smakowały cudownie. Na samą myśl, aż cieknie mi ślinka. Całe wieki ich nie jadłam. Jest późna(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej

Wędrówki po kuchni
Duszona młoda kapusta 176

Smaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie

dom-agi.pl
Wątróbki w truskawkach 278

uwielbiałam cebulkę z ich smażenia. W moim domu wątróbki zawsze rodzice przyrządzali tak samo – obtaczali je w mące i smażyli z cebulką. Ta cebulka była pyszna. Zwłaszcza z ziemniakami. Gdy już w końcu polubiłam wątróbkę i zaczęłam ją jeść, to teraz ją uwielbiam. I eksperymentuję – a to ze smażonymi gruszkami, a to z sosem z chilli. Tym razem(...)osoby) 800 gram wątróbek drobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania