natki pietruszki. Jednak osoby liczące kalorie mogą do roladek podać tylko mieszankę sałat z lekkim dresingiem. Ten lekki obiad z faszerowanych roladek z kurczaka i sałaty może przybrać formę sałatki, którą można zabrać ze sobą do pracy i zjeść z apetytem. Do posmarowania roladek wykorzystałam pastę paprykową, którą przygotowałam do słoików, ale może to być też musztarda, passata pomidorowa. Zapraszam(...)parowara zagotowujemy wodę w garnku, wkładamy roladki w folii do wody i gotujemy ok. 25 minut. Roladki wyjmujemy z folii, kroimy w grube plastry. Roladki z kurczaka podajemy z ziemniakami. Smacznego The post Roladki z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrusza u nas obrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą
Magiczne Życie Martylodziarniach. Mimo że na miejsce w barze nie musimy już wyczekiwać, przełykając z głodu ślinę, to przez te 3 lata wiele się nie zmieniło. Bułki nadal wypieka Pan Andrzej, ziemniaki dostarcza Pan Mariusz z Kobierzyc, a mięso pochodzi od lokalnej ubojni i jest mielone oczywiście na miejscu, co sugerują napisy na tablicach. Jednak nadszedł czas na zmiany! W ubiegłą sobotę(...)kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger to wyśmienita propozycja. Minus wyłącznie za brak pomidorów. Jednak tak, jak rozmawialiśmy z właścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może
Food Squareżurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami i nieobranym czosnkiem. mmm... ale to były pyszności(...)ciasto 3 bit, które podbiło serce M. Oraz kilka innych: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i łososiem, sałatkę z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami pinii na szpinaku oraz kiełbaski musztardowo miodowe, które przygotowałam na mecz jednak gdy stadion zamienił się w Basen Narodowy musiały być zjedzone bez okazji
Brzuszki ŁakomczuszkiKto z Was nigdy nie jadł zupy ogórkowej, niech się zgłosi 😀 Zupa z kiszonych ogórków, to chyba jedna z bardziej znanych, tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj gotujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym(...)rozmarynu. Doprawił ją odrobiną octu winnego i sosu Worcester - doskonałego do wołowiny. Mięsko zostało natarte marynatą i wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę
Kuchnia po mojemudziałanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam(...)wiejskich, z chowu nieklatkowego. Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza i wzmacnia chory organizm. Można podać ją do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu, w formie zapiekanki lub do śniadania zamiast owsianki. Tutaj przeczytasz o polskiej superżywności - cz. 2 . Opracowano w oparciu o: kukurykuuu i odżywianie.info . Zdjęcia: odżywianie
Qlinarnie i Qlinarnielodówce leżała samotnie pekińska... obiad prawie gotowy... ale brak sałatki, surówki.. I tak mnie naszło..co jest nienormalne u mnie .. bo uwielbiam surówki i sałatki .. aby ją zasmażyć :) Pierworodna wersja miała być z pomidorami, ale w trakcie przygotowywania po skosztowaniu zmieniłam koncepcję, uznałam,że jest tak smaczna, że dodanie pomidorów jest zbędne,zamiast nich dodałam o niebo więcej koperku(...)dodaję przyprawy: kminek mielony, roztarty majeranek, czosnek, szczyptę lubczyku, kilka kropel sosu sojowego. Na koniec dodaje sporo koperku. Podaję na ciepło.Taka kapustka pasuje świetnie do każdego obiadu typu ziemniaki i mięso. U mnie dziś podana z ziemniakami purre i pieczonym udźcem z indyka Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest(...)łyżki oleju arachidowego- sól, papryka słodka, papryka wędzona, chilli w proszkuSkładniki na zupę:- pieczona ciecierzyca- bulion warzywny lub drobiowy (ok. 4 l)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki
mojewypiekiinietylkoShoarma to chyba jedno z najprostszych i najszybszych do przygotowania dań arabskich. Można ją przyrządzić niemal każdego gatunku mięsa: z piersi kurczaka lub indyka, wołowiny, cielęciny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafrytki też mi smakują. Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam! PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM(...)chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i Oliwabogactwem kultury i sztuki. Z kuchnią grecką nie miałam do czynienia, a nawet jeśli miałam, to nie byłam tego świadoma ;) Myśląc o kuchni greckiej zawsze przychodzi mi na myśl sałatka grecka i na tym się kończy. Poczytałam trochę i zdecydowałam się na Musakę (Mousaka)- trochę z ciekawości, a trochę z miłości do bakłażana, który jest jednym ze składników(...)200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa do ziemniaków papryka ostra przyprawa do wieprzowiny lub mięsa mielonego (opcjonalnie) olej do smażenia Wykonanie: Bakłażany myjemy, kroimy w plastry o grubości około 1cm, posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny
Czerwona PorzeczkaZakochana :-) Tak tak, właśnie w burgerach z batatów i kaszy jaglanej. Za żadne skarby świata nie zamieniłabym na tradycyjnego z mięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także(...)zgnieść w dłoniach żeby przybrały formę burgera. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać w bułce z warzywami i sosem ewentualnie przy diecie bezglutenowej jako kotlet z sałatką warzywną
pieprzny smaczek