Jeżeli chcemy uchronić się przed pryskaniem tłuszczu na patelni wystarczy, że dodamy do niego szczyptę soli. 2. Jeżeli przesoliliśmy zupę – wystarczy dodać do niej dwa obrane, surowe ziemniaki i zagotować ponownie. Możemy doprawiać od nowa. 3. Aby obrać pomidora ze skórki wystarczy, że zanurzymy go na chwilę we wrzącej wodzie, a następnie oblejemy zimną wodą. Teraz wystarczy już tylko(...)zimnej wodzie wymieszanej z łyżką mąki ziemniaczanej. Zielenina odżyje! 5. Jeżeli chcemy, aby grzyby lub pieczarki zachowały swój kolor w sałatce lub po gotowaniu, wystarczy wcześniej skropić je sokiem z cytryny. 6. Aby zapobiec kiełkowaniu ziemniaków, do siatki w której je przechowujemy dodajmy jabłko. W ten sam sposób zachowamy także dłużej świeżość chleba. 7. Jeżeli zsechł nasz ser żółty, wystarczy
Bon Ton Italiacoś dla Was, domową ich wersję podanymi z grilowaną wołowiną i sałatką pekińską. Prosty i smaczny obiad, choć oczywiście dla wielu osób kojarzacy się z niezdrowym fast foodem. Cóż często takich obiadów nie robię, ale dobre frytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych(...)Następnie frytki umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować do ponownego zagotowania ..max 2 minuty. Wyjać i ostudzić. W głębokim garnku rozgrzać olej i partiami wrzucać pokrojone ziemniaki. Smażyć do zrumienienia się na złoto. Wyjąć na talerz wyłożony recznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. W międzyczasie na grilu elektrycznym lub patelni grilowej ułożyć cienkie plasterki wołowiny
Gosia gotujeosiągnie on temperaturę, odczekaj około 30 min, aby ciepło rozeszło się po nim równomiernie, w międzyczasie przyszykuj zapiekankę ugotuj ziemniaki zgodnie z przepisem Gotujemy ziemniaki w mundurkach w szybkowarze , ostudź, obierz i pokrój na plasterki ugotuj jajka zgodnie z przepisem Gotujemy jajka na twardo w szybkowarze , ostudź, obierz i pokrój w małą kostkę rozgrzej na patelni oliwę(...)się i delikatnie zarumieni gotową zapiekankę wyjmij i odstaw na ok. 15 min, aby delikatnie zastygła serwuj na ciepło lub zimno z sałatką lub surówkami Natłuść całą foremkę oliwą. Na dnie foremki ułóż dwie warstwy plastrów ziemniaków, obie przypraw solą i pieprzem. Polej ziemniaki połową cebulki z tłuszczem z patelni. Rozłóż równomiernie posiekane jajka (wszystkie). Całość polej pozostałą częścią
Szybko Szybkowarprzystrojenia sałatki Filety śledziowe najlepiej pozostawić w zimnej wodzie na noc, przed przygotowywaniem sałatki. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Gdy będą gotowe, pozostawiamy je do wystudzenia. Następnie obieramy je ze skórki; buraki i marchew ścieramy na tarce o grubszych oczkach, ziemniaki zaś kroimy w niedużą kostkę. Przygotowujemy duży, płaski talerz, jajko kroimy na twardo(...)ostatnią warstwą buraków, marchwi i ziemniaków i ładnie uklepujemy. W miseczce łączymy ze sobą majonez, śmietanę i chrzan, dorzucając do nich połowę posiekanego pęczka szczypiorku. Doprawiamy sos do smaku cukrem, solą oraz odrobiną pieprzu i smarujemy nim dość obficie górkę warzywno-śledziową, którą ułożyliśmy na talerzu. Jajko drobno siekamy i posypujemy nim górę sałatki. Przystawkę zwieńczamy ozdobami z buraków, rzodkiewek
Kuchenna KontrrewolucyaSKŁADNIKI: 0,5 kg matiasów 2 duże marchewki 2 pietruszki 4 duże ziemniaki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1
smacznieinatematdomu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym innym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon grillowy nadal trwa, pogoda dopisuje. Dzisiaj prezentuję sałatkę ziemniaczaną, robię ją od wielu lat. Muszę przyznać, że amatorów tej sałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk
Smaki Ewywyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką
Smaczna PyzaDawno nie było mojego ulubionego brokuła, więc nadrabiam zaległości :) Sałatka ma lekko kwaskowy posmak dzięki musztardowemu dressingowi.Składniki:- 1 brokuł- 4 średnie ziemniaki- 1 puszka kukurydzy- 2 ogórki konserwowe- 1 pęczek szczypiorku- sól- pieprz- 6 łyżek musztardy ( ja użyłam kremu z gorczycy)- 8 łyżek oliwy Przygotowanie:Brokuła i ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem
Zainspirowana w kuchnijesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje na 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili
Kulinarne przygody Gatityzjedliśmy dzisiaj w biegu, więc na kolację trzeba było zrobić coś konkretnego. Po przeglądzie lodówki i krótkiej burzy mózgów, postanowiliśmy z Misią zrobić sałatkę paryską. Podobną do tej, jaką podają w mojej ulubionej pizzerii: ze smażonymi ziemniakami, kurczakiem i sosem czosnkowym. Ciężka i sycąca, w sam raz po pracowitym dniu. Doskonale sprawdza się także po imprezowym wieczorze, zamiast kebaba:) Czytaj
Gotuj z Misiembył przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy
Zgrabne Gotowaniewłoskim stylu. Lekkie i przyjemne. Pyszny kurczak w aromatycznym aksamitnym sosie na bazie sera gorgonzola z lekką sałatką. Idealny na letni lekki posiłek. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kurczaka, pęczka świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 400 gram ziemniaków, garści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczki(...)listków do dekoracji). Do miski dodałem także garść świeżej rukoli. 2 łyżki oliwy wymieszałem ze szczyptą soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany
Wyprawy kulinarnemajonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light i soli dać mało bo matiasy są słone sałatkę schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubię