domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym innym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon grillowy nadal trwa, pogoda dopisuje. Dzisiaj prezentuję sałatkę ziemniaczaną, robię ją od wielu lat. Muszę przyznać, że amatorów tej sałatki nie brakuje. Znika z prędkością błyskawicy. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 200 ml majonezu 100 śmietany słodkiej Przyprawa do ziemniaków Szczypiorek Szczypta ostrej papryki ¼ łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Wykonanie: Z majonezu, śmietany, papryk
Smaki Ewywyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs lub ryb. Moja dzisiejsza propozycja jest prosta - za podstawę posłużył brązowy ryż a dodatki są takie jakie miałam pod ręką
Smaczna PyzaDawno nie było mojego ulubionego brokuła, więc nadrabiam zaległości :) Sałatka ma lekko kwaskowy posmak dzięki musztardowemu dressingowi.Składniki:- 1 brokuł- 4 średnie ziemniaki- 1 puszka kukurydzy- 2 ogórki konserwowe- 1 pęczek szczypiorku- sól- pieprz- 6 łyżek musztardy ( ja użyłam kremu z gorczycy)- 8 łyżek oliwy Przygotowanie:Brokuła i ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem
Zainspirowana w kuchnijesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje na 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili
Kulinarne przygody Gatityzjedliśmy dzisiaj w biegu, więc na kolację trzeba było zrobić coś konkretnego. Po przeglądzie lodówki i krótkiej burzy mózgów, postanowiliśmy z Misią zrobić sałatkę paryską. Podobną do tej, jaką podają w mojej ulubionej pizzerii: ze smażonymi ziemniakami, kurczakiem i sosem czosnkowym. Ciężka i sycąca, w sam raz po pracowitym dniu. Doskonale sprawdza się także po imprezowym wieczorze, zamiast kebaba:) Czytaj
Gotuj z Misiembył przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy
Zgrabne Gotowaniewłoskim stylu. Lekkie i przyjemne. Pyszny kurczak w aromatycznym aksamitnym sosie na bazie sera gorgonzola z lekką sałatką. Idealny na letni lekki posiłek. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kurczaka, pęczka świeżej bazylii, 2 ząbków czosnku, 2 pomidorów, 400 gram ziemniaków, garści świeżej rukoli, 100 ml śmietany 18%, 100 gram sera gorgonzola, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczki(...)listków do dekoracji). Do miski dodałem także garść świeżej rukoli. 2 łyżki oliwy wymieszałem ze szczyptą soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym sosie balsamicznym. Na patelnię wylałem łyżkę oliwy i 100 ml śmietany
Wyprawy kulinarnemajonez light 180 ml, matiasy 8 sztuk marchew, pietruszkę, seler ugotować i wystudzone pokroić w kosteczkę ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzone obrać i pokroić w kosteczkę ogórek kiszony pokroić w kostkę obrany ze skórki dodać groszek konserwowy odsączony na sitku do smaku sałatkę doprawić pieprzem, majonezem light i soli dać mało bo matiasy są słone sałatkę schować do lodówki
W Mojej Kuchni Lubięmoich wspomnień i nieco z nimi pofantazjować. Wyszło naprawdę genialnie! * SKŁADNIKI dla 4 osób Sałatka: 1 mrożona ośmiornica o wadze 600-800 g 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 10 ziarenek pieprzu czarnego kawałek skórki z cytryny kilka gałązek rozmarynu 6 młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty(...)trochę ostygnie, podziel na mniejsze części (chociaż całe macki również wyglądają apetycznie). Ziemniaki pokrój w talarki i ułóż na talerzu. Wyłóż następnie ośmiornicę i fasolkę. Przygotuj pesto, miksując podprażony na patelni słonecznik z czosnkiem, olejem i listkami natki i mięty. Przypraw solą do smaku i polej nim sałatkę. Na talerzu połóż cząstki limonki. Danie możesz posypać dodatkową porcją natki
Food SquareDziś nieco klasyki. Sałatka jarzynowa znana jest chyba każdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu.Składniki:* 3 ziemniaki* 3 marchewki* 1 pietruszka* nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka* 1 cebula* 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone* 2 jajka gotowane na twardo* 200 g groszku konserwowego* 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć )* majonez* musztarda* sól, pieprzWykonanie(...)Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić.Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać.3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W razie konieczności
kolorowotorcikowoChłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych i pyz. Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek
Maminek kulinarnySkładniki : Ziemniaki 5 sporych sztuk - najlepiej sałatkowych Pęczek dymki - sam szczypior Mały kubek jogurtu naturalnego zott 3 spore łyżki majonezy Kieleckiego Sól , pieprz ew ząbek czosnku
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęsosu czosnkowego. Składniki na placki: -80 dkg ziemniaków -cebula -ząbek czosnku -jajko -2-3 łyżki mąki pszennej -sól, pieprz ziołowy Składniki na kurczaka: -filet z piersi kurczaka -garść orzeszków ziemnych -cebula -kawałek pora -1/2 czerwonej papryki -przyprawa do mięs -olej Składniki sałatki warzywnej: -liść czerwonej kapusty -liść kapusty pekińskiej -kawałek świeżego ogórka -pomidor(...)kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięs, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy. Składniki na sałatkę kroimy według uznania. Dodajemy kukurydzę i mieszamy. Cebulę i pora do kurczaka kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce. Dodajemy jajko, mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem
Maminek kulinarny