m.in. w magnez i potas, a także w witaminę C. Oto moje wybrane przepisy z ziemniakami: Pieczone ziemniaczki z sosem Tzatziki Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka Ziemniaki Hasselback Zapiekanka warzywna z parmezanem Pizza z ziemniakami SELER KORZENIOWY W starożytności był tak cenny, że obdarowywano nim zwycięzców olimpiad. Dziś już niedoceniany, ale nadal posiada moc składników odżywczych: zawiera wapń, fosfor, magnez(...)także witaminy z grupy B, A, E i C – tej ostatniej ma dwa razy więcej, niż cytrusy. Dlatego tak wartościowe są surówki z selerem. Poniżej kilka selerowych przepisów: Sałatka z selerem i cykorią Puree z selera Wege pasztet z selera Udziec z indyka duszony z warzywami BURAK O właściwościach odżywczych buraka można pisać wiele. To bardzo tanie warzywo, dlatego
WiszniówkaHej! Ten przepis to klasyka w każdym calu. Znana i lubiana sałatka warzywna, niezwykle popularna. Dorzucam ją do swoich sałatek. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieLekko zjeść też lubię, nie myście, że tylko słodkie i słodkie i słodkie ! Lekko i szybko, bo tak najwygodniej. Sałatkę wyczarowuje się
kolorowotorcikowoKapusta stożkowa. Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty. Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we
Walijskie PichcenieDynia jesienią cieszy się dużą popularnością, ale aromatyczną i rozgrzewającą zupę z dyni możemy podać również zimą. Jej smak możemy zaostrzyć papryczką chilli. Można również dodać
Salonik smakówZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa
Maminek kulinarnydurum. Ma on formę małych kuleczek, które w trakcie gotowania nabierają wilgoci i stają się miękkie, ale zachowują delikatną strukturę. Jest to składnik wszechstronny, który może być podstawą dla sałatek, dań głównych czy też dodatkiem do zup. Dlaczego warto wykorzystywać kuskus perłowy w kuchni? Kuskus perłowy jest nie tylko smaczny, ale również łatwy w przygotowaniu. Jego neutralny smak sprawia(...)przygotowanie. W tym rozdziale omówimy, jak to zrobić krok po kroku. Składniki: Kuskus perłowy Woda lub bulion warzywny Sól (opcjonalnie) Olej (opcjonalnie) Kroki do przygotowania: Przygotuj potrzebną ilość kuskusu perłowego w zależności od planowanego dania. W rondlu zagotuj wodę lub bulion warzywny. Jeśli chcesz dodać dodatkowy smak, możesz użyć bulionu. Jeśli zdecydujesz się na użycie soli lub oleju, dodaj
Podstawy Gotowaniatego roku. W tym roku mam swój ogród warzywny i zasiałam w nim buraka liściowego, czyli blitvę. Była to bardzo dobra decyzja, gdyż jego liści używam nie tylko w połączeniu z ziemniakami, ale robię z nich także inne dania. Burak liściowy znakomicie sprawdza się w omlecie, jajecznicy, zupie oraz sałatce. Poniżej chcę się z Wami podzielić przepisem na tradycyjne danie
MeCooksNiemniej dzisiejsza propozycja, to danie jarskie, bardzo kolorowe, bo warzywne, więc lekkie i zdrowe! Witaminy są nam niezbędne, A te ze świeżych warzyw mają jeszcze tą zaletę, że smakują, czego próżno szukać w "aptecznych tabletkach"! No to do dzieła! To co proponuję, to bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu, aromatyczna sałatka z kuskusem! Ja już wiem jak smakuje! Wam sugeruję
R'n'G Kitchenzapiekanki z ziemniaków z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną ziemniaczaną sałatkę. Zapiekanka z ziemniaków jest praktyczna i łatwa w przyrządzaniu.Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem jedynie odgrzać. Ale zapiekankę można zrobić równeż z kaszy jak w przypadku taco zapiekanki z pęczakiem . A może macie resztki ziemniaków? Proponuję więc zapiekankę warzywną pod ziemniaczaną pierzynką . Jedną z popularnych zapiekanek jest oczywiście
codojedzeniaKilka dni minęło odkąd zrobiłem tą zapiekankę :) Czas nie pozwolił mi wcześniej dodać przepisu :) Po kilku dniach słonecznych znów było zimno, deszczowo i ponuro, a w
Parowar Facetaczasie po warzywa mrożone, które dzięki takiej konserwacji zachowują większość swoich wartości odżywczych. Z warzyw mrożonych u mnie najczęściej pojawia się zielony groszek. Poza zupą trafia często do sałatek lub past kanapkowych. Nie tylko dobrze smakuje, ale też dodaje potrawom wiosennych barw. Krem z groszku jest jedną z moich ulubionych zup. Jest bardzo szybki w przygotowaniu i wymaga niewielu(...)ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU Składniki na 2 duże porcje zupy 400 g zielonego groszku mrożonego Marchewka Pół kalarepy Ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego typu Bieluch Bulion warzywny Oregano, mięta, pieprz, sól Czosnek posiekać, marchew i kalarepę pokroić w kostkę Na odrobinie oleju podsmażyć czosnek, po chwili dodać pokrojone warzywa i podsmażać chwilę, w razie potrzeby podlać odrobiną wody
HealthyCreationspołączenie genialne. Smakuje niemal każdemu. Składająca się z tych składników sałatka caprese to narodowe włoskie danie i jedna z najpopularniejszych przystawek na świecie. Tradycyjną sałatkę, zamiast pokrojonych w plastry składników, możemy podać niekonwencjonalnie, używając pomidorków koktajlowych i mini-mozzarelli, które należy umieścić na wykałaczce. W ten sposób nasza mini-sałatka będzie wygodna do jedzenia (nawet na stojąco), a dodatkowo ładnie(...)/dyni (garść). Na przyjęciach często jako pierwsze znikają sałatki. Sałatka imprezowa powinna być sycąca, ale ciężkie, majonezowe powoli odchodzą do lamusa. Smak sałatce dyktuje odpowiedni dressing. Nie jest łatwo wyważyć jego smak. Jeśli zmieszacie dobrej jakości oliwę z oliwek wraz z wyrazistą pastą z suszonych pomidorów otrzymacie pyszną bazę do sałatek makaronowych. W małej miseczce łączymy dwie czubate łyżki pasty
Poezja smakuCZYTAJ WIĘCEJ Wprowadzenie do Gotowania Kaszy Gotowanie kaszy to kluczowy element przygotowywania wielu dań. To wszechstronne i zdrowe ziarno stanowi doskonałą bazę dla różnorodnych potraw, od dań głównych po sałatki i dodatki. W tym artykule dowiecie się, jak krok po kroku gotować różne rodzaje kaszy, aby uzyskać idealną konsystencję i smak. Kasza jest jednym z najstarszych i najważniejszych składników diety(...)mięs, warzyw, czy ryb, lub wykorzystać jako składnik sałatek. Jeśli gotujesz więcej kaszy, możesz przechowywać ją w lodówce i wykorzystywać przez kilka dni. Przepis z gotowaną kaszą Oto przepis na danie z wykorzystaniem gotowanej kaszy: Kasza Gryczana z Warzywami i Pieczonym Kurczakiem Składniki: 1 filiżanka kaszy gryczanej 2 filiżanki bulionu warzywnego (lub wody) 2 filety z kurczaka 1 cebula, posiekana
Podstawy GotowaniaDziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki
Ostra na Słodko