W trakcie upałów, które panują z naszymi oknami z reguły mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające dania. I właśnie dziś takie danie dla Was przygotowałam. Bardzo
Kulinarne przygody GatityNie ma nic lepszego niż surówka z młodej kapusty z koperkiem i odrobiną marchewki. Kto się ze mną nie zgodzi w tym temacie? Chyba nie znajdzie
Kulinarne przygody GatityDieta dr Dąbrowskiej pozwala nam na uruchomienie naszej kulinarnej inwencji. Mamy określone składni i w ich ramach możemy kombinować do woli! Uruchomiłam więc moją wyobraźnię i
Kulinarne przygody GatityBardzo długo myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam
Weekendy w domu i ogrodziewyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę. Jak zrobić barszcz z zakwasu? Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy. Warzywa możemy zostawić sobie na sałatkę jarzynową (tu przepis) . Do bulionu dodajemy jabłko i majeranek. Przed samym podaniem zagotowujemy bulion i wlewamy
Ugotowane pozamiataneNieśmiertelna SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY podana z miodowym winegretem i... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z ORZESZKAMI PINII pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEcieście Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębrokułem , - grzybowa z brukselką , - brukselka duszona z boczkiem , - zapiekanka z łososiem i jajkami , - ryż z brukselką , - sałatka z brukselki i grejpfruta brukselka z orzechami 50 dkg brukselki, 10 dkg orzechów włoskich (obranych), 5 dkg wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, 1 szkl. bulionu warzywnego lub wody, sól, pieprz Brukselkę obierz ze zwiędłych listów i odetnij koniec łodygi. Większe główki przekrój
Eksperyment sobotniwymaga długiego stania w kuchni, a w pełni zaspokaja głód. Spróbujcie świderek w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki: 3 duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku
Słodkie okruszkiBardzo proste i smaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić
Kraina Miodem Płynącaprzygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno. Skladniki: 300-500 g malych pieczarek oregano lub natka zielonej pietruszki odrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszku Wykonanie: pieczarki oplukac szybko pod malym strumieniem biezacej zimnej wody,jesli trzeba podciac koncowki ogonkow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też odchudzone warzywne ciasta. Świetnym pomysłem jest ciasto brownie z buraków czy przepyszne ciasto marchewkowe, w których możemy ograniczyć ilość cukru lub zastosować zdrowe zamienniki, jak modny ostatnio ksylitol lub cukier kokosowy. Jak wyglądały przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w Twoim domu rodzinnym? Przede wszystkim istotny był sprawiedliwy podział pracy w domu . Ojciec robił sałatki, babcia pierogi i barszcz czerwony
Cztery Fajerytego celu nadaje korzeń pietruszki posadzony do ziemi lub wody. O tej porze można na bazarach warzywnych kupić korzenie pietruszki z zieloną nacią. Ja obcinam kawałek korzenia i wkładam do ziemi, podlewając od czasu do czasu. Najlepiej jeść ją na surowo dodając do sałatek i na kanapki. Można również dostać w sklepach ogrodniczych i na bazarach sadzonki natki pietruszki
Leśny ZakątekDziś prosta sałata masłowa podana ze śmietaną na słodko. Taką sałatę serwuję do drobiu, szaszłyków warzywnych, dań z grilla. Najczęściej w towarzystwie pieczonych ziołowych ziemniaków lub
Zasmakuj KuchniMarynowane grzybki to atrakcyjna przystawka do posiłków, świetny dodatek do sałatek lub dekorowania potraw. To przepis dla wielbicieli pieczarek i tych, którzy nie zamarynowali leśnych grzybów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!