względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię potrawki , panieruję i obsmażam, wkładam w różne sosy. Jednym z takich
Buniabaje w kuchniprzy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki: (nie podaję proporcji, zależą one od naszych upodobań) pierś z kurczaka (równie dobrze możemy wykorzystać gotowane mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi(...)Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały swój ładny zielony kolor. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy na plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy na kawałki. Jogurt mieszamy
Walijskie PichcenieProponuję dziś niezwykle prosty przepis na przepyszną zupę rodem z Meksyku - jest to zupa kukurydziana . Przy niewielu składnikach mamy możliwość otrzymania maksimum smaku , coś niesamowitego. Zupa
Kawa z mlekiemBrokuły u nas rządzą ostatnimi czasy. Dziś znów pyszna aromatyczna zupa na kolację (lubimy ciepłe zupy na kolację), bo znów chłody atakują nas tego dziwnego lata
Kawa z mlekiempasta zapraszam TUTAJ . OBIAD ⇨ Makaron z tuńczykiem w warzywnym sosie Pomysł na te danie zaczerpnęłam z jadłospisu od Green Box'a. Szczerze, na początku byłam do niego nastawiona sceptycznie, bo jakoś tuńczyk nie pasował mi do gorącego dania. Ja zawsze jadałam go na zimno, najczęściej do sałatek. Ale z ciekawości postanowiłam spróbować. Efekt końcowy totalnie mnie zaskoczył(...)intensywną twardością (na prawdę jest bardzo twardy), lepką powłoczką (prawdopodobnie od syropu z agawy, który skleja całość) i wyraźnym smakiem sezamowym (to akurat na plus). KOLACJA ⇨ Zupa warzywna z kaszą pęczak Zupę połączyłam z kaszą pęczak, aby nieco ją odżywić. Później okazało się, że takie połączenie zaproponowano także w jadłospisie od Green Box. Na co dzień
Zdrowie na języku :Pwarzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków. Pomyślałam sobie, że czas przygotować zupę z młodych warzyw, prosto z działki babci. Mogłabym siedzieć w jej grządkach i upajać się tym widokiem. Co prawda niecierpliwy(...)ochoczo do swojej paszczy. Bezcenne! Relację zamieściłam na Instagramie i Facebooku Czujna matka zawsze ma w ręku włączony aparat. Zapraszamy na nasze aromatyczne danie. Do przepisu wykorzystałam słynny bulion warzywny: Jak przemycić kilka warzyw i mnóstwo witamin w jednym dodatku do potraw. Rozgrzewający i aromatyczny bulion warzywny, który nie widział kostki rosołowej. 4 małe buraki 1 litr bulionu warzywnego
KrupeczkiNie wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej
Salonik smakówtakże moje ulubione ostatnio słoiki od Quattro Stagioni. Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Gremolata Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana(...)pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka
Moja smaczna kuchniaCzas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 20 min Liczba porcji : 4 osoby Od dłuższego czasu miałam ochotę na sałatkę z wędzonym kurczakiem. Szukałam inspiacji w internecine, ale niestety żaden przepis mnie nie zachwycił. Większość z nich miała w składzie makaron, żółty ser i jajka czyli składniki, których nie chciałam używać. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić ją ze składników które lubię(...)bulionu warzywnego 1 pęczek szczypiorku 3 pełne łyżki majonezu Krok po Kroku 1 Kaszę zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i zostawiamy na 5 min. 2 Kurczaka kroimy w kostkę około 1 cm 3 Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek rozdrabniamy. 4 Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem (ja dołożyłam łyżeczkę musztardy). 5 Sałatkę najlepiej
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywczoraj i 2 jajka ) z resztą wczorajszej sałatki z makreli na ciepło Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 11 ŚNIADANIE – wrap z sałaty lodowej z serem, papryką i tuńczykiem w majonezie LUNCH – zupa krem z cukinii OBIAD – stek z rozbratela z sałatką z winegretem na bazie octu balsamicznego Wyświetl ten post(...)DZIEŃ 22 ŚNIADANIE – sałatka ze szpinaku z shoarmą z kurczaka , papryczką chili i orzeszkami pinii LUNCH – zupa krem cukiniowo – szpinakowa OBIAD – keto pizza ze szpinakiem Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 23 ŚNIADANIE – omlet szpinakowy z konfiturą z czarnej porzeczki LUNCH – potrawka warzywna z kurczakiem (czyli resztki
Modern Cave Girlsojowym i zawijać w nie ryż. Jest to powszechne i codzienne lubiane śniadanie; warzywne przystawki (kobachi) - popularne, jako japońskie śniadanie. Podawane, jako małe porcje (nie limitowane rygorystycznie do warzyw) - kobachi. Poza marynatami i wodorostami, do japońskiego śniadania można właczyć zarówno gotowane warzywa, jak i świeże sałatki. Przetłumaczone ze strony about food
Lejdi of the houseWymyślam różne wersje z ich udziałem, gdy znudzą nam się nieśmiertelne kanapki i sałatki. Tortellini z sosem pomidorowym i fasolką 250 g gotowych pierożków tortellini (z szynką lub z grzybami) 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml bulionu z kury lub warzywnego 250 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cukru sól do smaku Tortellini
Posadzone i zjedzoneNiezwykle smaczna zupa porowa . Pożywna, niedroga, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Składniki: 1 duży por 0,5 kg ziemniaków 1 marchew starta na
Salonik smakówNikt dokładnie nie wie skąd pochodzą naleśniki. Jadaliśmy je w różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajkiem i Sałatką Szwedzką z firmy Ogródek Dziadunia . Do sosu użyłam koncentratu chili oraz musztardy piripiri firmy Proeco Polska. Gdy byłam mała taki sos często przygotowywała moja mam , dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :) Zapraszam :) Składniki na sos : 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 małe(...)wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do jajek i delikatnie zagotowujemy. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem , wlewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i sałatką . Sos nie jest mdły ma lekko ostrawy smak . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili