Prosta surówka z czerwonej kapusty Pyszna i prosta surówka z czerwonej kapusty . Doskonała przystawka do obiadu , a do tego zdrowa i nie wymagająca żadnych umiejętności szefa
Ogrodnik w podróżyW swoim gotowaniu uwielbiam inspirować się kuchniami świata i czerpać z nich pomysły zarówno na potrawy, jak i wykorzystanie poszczególnych produktów. Dziś kuchnię polską połączę z
Ostra na Słodkouczestniczek. Mnie zasmakowała tak bardzo, że po powrocie do domu przeszukałam Internet i znalazłam ulubiony przepis. Podaję zmodyfikowany o składniki, których nie miałam i nie chciałam specjalnie kupować. Sałatka jest znakomita, jako samodzielny posiłek (ja uwielbiam z kleksem dobrego jogurtu naturalnego), albo jako towarzyszka mięsa z grilla lub patelni, czy piekarnika. Generalna inspiracja z bloga Dinners with friends(...)okolice 4 porcji) 1 niewielka dynia piżmowa 1 cebula, pokrojona na cienkie półplasterki 4 łyżki oliwy 50g suszonych moreli 1 szklanka kuskus, u mnie razowy 1/2 kostki bulionowej, warzywnej 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa
Lejdi of the houseproste przepisy. Poltino to jedna z największych firm przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. I co ważne posiada w 100% polski kapitał. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Na blogu(...)zakładzie przetwórstwa, który znajduje się w Leżajsku. Zapraszam na przepis z filmem 💚. Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie mrożonej sałatki meksykańskiej Poltino 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 dużych wiejskich jaj olej do smażenia sól pieprz papryka słodka kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Kulinarne przygody GatityJuż od dawna chciałam wypróbować tę sałatkę, tylko nie było zbytnio okazji aż do parapetówki. Przepis pochodzi ze strony Smakowe Kubki . Sałatka ta pięknie prezentuje się
Mam apetyt na ...Czasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem) 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Cukinię razem ze skórą zetrzeć na grubej tarce. Paprykę pokroić w kostkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną
Czerwień i błękittakiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać także inne składniki. Mój(...)atar, który kupiłam w sklepie arabskie.pl, składał się z tymianku, kminu rzymskiego, sumaku oraz sezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh. Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania dipu jest melasa z winogron . W krajach arabskich ma ona podobne
Chilli Czosnek i Oliwaciepło z poniższego przepisu to już niemal klasyka. Sos musztardowy na ciepło pasuje też do gotowanego i pieczonego mięsa i warzyw. Sos musztardowy na zimno jest idealny do sałatek, wędlin, jajek, ryb, pieczonego i grillowanego mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się także jako dip do frytek i sos do burgerów. Cztery poniższe przepisy na sosy z dodatkiem musztardy możesz wykorzystać(...)odstawieniu go na około godzinę do lodówki. Przepis sos musztardowy na ciepło 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej 1 szklanka bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku 1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i na niewielkim ogniu podsmażaj przez około 2 minuty. 2. Wlej
Cztery Fajerydość kontrowersyjne warzywo, są tacy którzy jej nie cierpią, ja jednak zaliczam się do drugiej grupy - bardzo lubię te miniaturowe kapustki. Z czasów dzieciństwa pamiętam ją jedynie z zupy warzywnej z mrożonki. Mnie jednak te zupy smakowały, a brukselkę wyławiałam ze wszystkich talerzy, w przeciwieństwie do ziemniaków, które skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam(...)gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za brukselką, być może dzięki takiemu podaniu ją polubicie;) Składniki : 500g
Codzienne GotowanieSałatka dla tych, którzy lubią smak i zapach curry. Składniki: -ok. 35 dkg piersi z kurczaka -szklanka makaronu ryżowego -kilka ogórków konserwowych -puszka kukurydzy konserwowej -4 jajka -kawałek pora -sól, pieprz -curry -majonez Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą, odsączamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Pierś z kurczaka gotujemy(...)minut w bulionie warzywnym z dodatkiem curry. Kukurydzę odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i odsączamy. Pora kroimy na drobno. Jajka kroimy w kostkę. Ogórki, kukurydzę, pora i jajka wsypujemy do dużej miski. Ostudzonego kurczaka kroimy w kostkę. Możemy dodać pokrojone w drobną kosteczkę suszone pomidory. Kurczaka i pomidory i makaron ryżowy dosypujemy do miski. Dodajemy majonez według uznania, przyprawiamy pieprzem
Maminek kulinarnyIm bliżej lata i coraz cieplej robi się na zewnątrz, częściej mamy ochotę na lekkie, świeże dania, które dodadzą nam energii, a jednocześnie pozwolą się czuć
HealthyCreationsodżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach. Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie z Malwiną i Patrycją , zajrzyjcie do nich po więcej inspiracji. Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki: 1 biała cebula(...)piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól
Codzienne GotowanieJako przekąskę na spacer brać surowe warzywa pokrojone w paseczki, orzechy, ewentualnie 1-2 owoce suszone (np. figę, która jest znakomitym źródłem wapnia). - Codziennie na kolację podawawać danie warzywne. Ważne! Miejmy na uwadze inhibitory i kwas fitowy. Pamiętajmy o moczeniu nasion i orzechów. Ma to wpływ na wchłanialność substacji. Pisałam o tym w jednym z moich wcześniejszych postów. Osobiście(...)nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiuChcesz mieć krzepę? Jedz kalarepę! My chcemy, dlatego jemy dziś... Artykuł MAKARON Z KALAREPY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEteż się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią sól pieprz ziołowy Rozmrozić szpinak i wycisnąć z niego wodę. Formę wyłożyć ciastem francuskim(...)drobno i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą
Weekendy w domu i ogrodzie