dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego liścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy. Do patelni dodajemy pieczarki ( umyte i przekrojone na pół) oraz pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy 1 łyżkę(...)Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę. Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami. Smacznego
ClauditteMissCookingoliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie(...)układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka z jajkami i ziemniakami 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch 1 pęczek cienkiego szczypiorku sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy
My Chcemy Jeśćroślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco(...)przyspiesza trawienie i opóźnia proces starzenia się skóry. Sięgajmy po nią nie tylko w sezonie! Składniki: 1 opakowanie dyni w kostce, 450 g 1 mała marchewka 350 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 mała cebulka 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta natur, papryka słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego dojrzewającego
Zasmakuj Kuchnifrytki i kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem – nadadzą się raczej na sałatkę. Dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać po ugotowaniu, ale frytki z nich nie będą chrupiące tylko gumowe. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki(...)frytki, ziemniaki sałatkowe, ziemniaki do pieczenia. Szukajcie na opakowaniu oznaczenia według grupy użytkowej A, B lub C, jeśli nie pamiętacie nazwy gatunku. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka — od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość solaniny. Jest ona toksyczna i groźna dla zdrowia, nie rozkłada się podczas gotowania i pieczenia. SKŁADNIKI
Karo in the KitchenLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na Słodkociepło na bazie bulionu lub na zimno na bazie jogurtu. Wersja nie ciepło najlepiej pasuje do rybki, jajek czy różnych kotlecików natomiast wersja na zimno jest idealna do sałatek, surówek oraz dań z grilla. SOS KOPERKOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa do smaku Do miseczki przełożyć majonez(...)doprawić jeszcze jeśli potrzeba. Gotowy sos odstwić do lodówki na ok 30 minut aby smaki się przegryzły. S OS KOPERKOWY NA CIEPŁO składniki: 0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 3 kopiste łyżki posiekanego koperku 5 łyżek śmietany 18 % 2 płaskie łyżki mąki pszennej Do garnuszka wlać bulion. Dodać posiekany koperek i zagotować. Śmietanę zahartować odrobiną gorącego wywaru z garnuszka
Monia miesza i gotujeopisana zgodnie z przeznaczeniem. Jak sytuacja wygląda na straganach to sami wiemy. Na naszych stołach królują ziemniaki w formie papki do obiadu (czas zrobić przepis na idealne „pióre”), w sałatkach lub pieczone. Ja mam dla was propozycję zupy. Pewnie powiecie, że ueeeee ziemniaczkanka. No nie taka znowu ziemniaczanka. Krem z ziemniaków z chrzanem i popcornem. Brzmi może dziwnie, ale jest(...)słoiczka dwa listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego śmietanka do zupy lub mleko kokosowe łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą na tyle, żeby warzywa były przykryte „z górką”. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż zmiękną i będą
ladykitchenSezon na szparagi powoli dobiega końca, nad czym ubolewam, bo sie w tym roku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne(...)Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki
Zawsze głodna!Polskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate
Kuchnia PROzdrowotnawiecie ja uwielbiam oliwki. Czarne wręcz idą u mnie kilogramami, bo i ja i S je lubimy. Dodaję je często do pomidorów, makaronu czy sałatek. Dostałam do recenzji krem z czarnych oliwek od sklepu mantini24.pl Byłam pewna że to coś dla mnie i faktycznie się nie myliłam. Ten krem jest idealny do bagietki. Smakuje i na zimno i na ciepło(...)smaki to bardzo polecam ten krem do bruschetty z czarnych oliwek . Z nim szybko przygotujecie smaczną kolację. Więcej znajdziecie na stronie sklepu mantini24.pl w dziale kremy warzywne
Magiczne Życie Martykurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką(...)batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć kulki jogurtowego sera labneh i podać jako przystawkę. Albo posypać świeżo zmiksowane smoothie, musli czy owsiankę. Podstawą dukkah są orzechy, sezam, kolendra i kumin
Karo in the KitchenGrubo krojona, chrupiąca i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli. Kusi barwami, wybornie smakuje, świetnie pasuje jako dodatek do drugiego dania, ale również sprawdzi
DietologSałatka jarzynowa z warzyw z rosołu króluje praktycznie w każdym polskim z domu i zdecydowana większość z Was ją doskonale zna, prawda? Jednak w każdej rodzinie
Kuchnia BazyliiJak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i ciecierzycy . Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam! Dziś pokażę Wam jak
Ostra na SłodkoFasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych sezonowych warzyw. Sezon trwa krótko, dlatego warto przygotować domowe "konserwy" na zimową porę. Ta domowa nie może równać się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!