nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której zainspirowała mnie #Lubella przysyłając swoją nowość - MINI rurki 5 warzyw. Tak fajnego makaronu warzywnego, który kolorem i smakiem podbił serca moich Dziewczynek, postanowiłam nie bezcześcić mięsem ;) dlatego powstała w pełni wegetariańska propozycja i zgłaszam ją do konkursu #lubelloveinspiracje - trzymaj kciuki! P.s. Znasz już MINI(...)groszek zielony, dynię i brokuły. Ale MINI Lubella to nie tylko mini rurki ;) znajdziesz też mini penne, kółka, kokardki i świderki... czekoladowe! Szukaj i próbuj - ja już z kolejną sałatkę mam w planach ;) Składniki: 200 g makaronu mini rurki 5 warzyw od Lubelli 1/2 cukinii 1/2 dużego batata 1 marchewka 5 jajek 1/3 szkl. mleka 1 pęczek szczypiorki 1 pęczek
Kolorowy Przepisownikudział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest to moja propozycja przekąski(...)zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: Por drobno siekamy, wrzucamy do rondelka z odrobiną
Kolorowy PrzepisownikSmaczna surówka, która nadaje się do każdego posiłku. -- Skład: 1 kalafior, 1 marchewka, 1/2 papryki czerwonej,1/2 papryki zielonej,1/2 papryki żółtej, 3 ząbki czosnku,1/2
chleba naszegoIwańczykowi za zaproszenie i miłą rozmowę, dziękujemy słuchaczom TOK FM i czytelnikom Niedzielnego Kucharza za miłe słowa mega motywujące do dalszej pracy nad blogiem. Widzimy, że to ma sens! Warzywna dieta na upały Dzisiaj o menu na tydzień będzie krótko, bo w tym tygodniu nie gotowaliśmy na cały tydzień. W Tok FM powiedzieliśmy, że planując posiłki trzeba być elastycznym(...)sensu. Poza tym na rynku wreszcie dostępne są nowalijki we w miarę przystępnych cenach i grzechem byłoby ich nie jeść. W tym tygodniu stawiamy na warzywa i sałatki. Będziemy je przygotowywać codziennie wieczorem lub rano. Robiliśmy już tak przed rokie, kiedy fala upałów spadła na Polskę i względnie chłodno było tylko o poranku i można było przygotować lancz do pracy
Niedzielny kucharzdomu brokuły święcą triumfy wśród maluchów. Gdy kroję ugotowane różyczki brokuła do sałatki, dzieci zawsze stoją koło mnie i podjadają z miski. Dlatego nie było innej opcji, zupa brokułowa także podbiła ich serca. Zupa jest dość gęsta, dlatego nawet najmniejsze dzieci mogą próbować jeść ją samodzielnie łyżeczką. Moje dzieci uwielbiają tę zupę z dodatkiem prażonego słonecznika i pokrojonych różyczek brokuła(...)podawać jako czysty krem. Zupę brokułową bez dodatku soli można podawać dzieciom od początku rozszerzania diety. Składniki: 2 brokuły (ok. 1 kg) 5 ziemniaków 1 cebula 1 litr wywaru warzywnego 2 łyżki oleju (opcjonalnie) ok. 100 g słonecznika Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmażamy chwilę. Dodajemy wywar
Dieta bez mlekaprzygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy(...)bardzo udany, słodko-wytrawny eksperyment :) Klopsiki: * wołowina- 300 g * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * płatki owsiane- 1 łyżka * sól, pieprz, suszona chili- do smaku * wywar warzywny- 300 ml * listek laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: * zielona fasolka szparagowa- 200 g (mrożona, gotowana na parze) * orzechy włoskie- 8 sztuk * dżem niskosłodzony z cytryn- 4 łyżki* * papryczka chili- kilka krążków * świeży imbir
Kraina Miodem Płynącaprzygotowuje się z tego, co w koło najlepsze - młode warzywa i zioła. Składniki na 2 porcje: 4 jajka 1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1/4 szklanki mleka 1 łyżka śmietany mały pęczek koperku sól, pieprz, cukier, vegeta Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. W garnku roztopić masło. Wsypać mąkę(...)sosu. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Sosem polewamy jajka. Podajemy z młodymi ziemniakami, mizerią lub sałatką
My simple kitchenGrzybki dostałam zamrożone od babci, rodzinne zbiory. Uwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu
Karola gotujeWarstwowa sałatka która efektownie prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe
Wanilia i KardamonDziś na blogu najprostsze danie ze szparagów, czyli po prostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów
Kulinarne przygody Gatitywytrawną tartę z pomidorami, pomidorowy ryż z ciecierzycą, pomidorowe leczo, pulpety w sosie pomidorowym i inne pyszne przepisy, które warto przygotować. Zobacz również 20 przepisów na obiady i sałatki z pieczarkami – https://viagusto.pl/co-zrobic-z-pieczarek-ponad-20-przepisow/ PRZEPISY – OBIADY Z POMIDORAMI Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub nazwę danego przepisu. Wytrawna tarta z gorgonzolą i pomidorami Sprawdzony przepis na wytrawną(...)Pizza na cieście francuskim to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej pizzy, którą wszyscy znamy. Ciasto francuskie ma doskonałą konsystencję do… ZOBACZ PRZEPIS Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą… ZOBACZ PRZEPIS Pulpety z bakłażana – wegańskie pulpeciki
Via GustoNadeszly dni kiedy wyprawa na targ jest niczym podroz na wyspe skarbow. Uzbrojona w moj ukochany, wiklinowy kosz wyruszylam wiec w piatkowy poranek na warzywne zakupy. Po zimne nasz osiedlowy targ znow tetni zyciem. Od przepelnionych nowalijkami straganow az trudno oderwac oczy. Nic wiec dziwnego, ze jak zawsze wpadam w szal zakupow i nabywam o wiele za duzo wszelkich(...)truskawki. Liste zamykaja piekne, zielone szparagi. Nie wiem kiedy ja to wszystko przerobie, ale narazie sie o to nie martwie. Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem
Przysmaki KarolkiRosół wegański, czyli mocno aromatyczny i nieco tłusty wywar warzywny, stanowiący bezmięsną wersję tradycyjnego rosołu. Wystarczy kilka dodatków, które sprawią, że wasz wywar nabierze aromatu i posmaku rosołu. Przyznam szczerze, że zakochałam się w jego smaku, i teraz już zawsze w ten sposób przygotowuję wywar do zup. Jest przepyszny i o wiele smaczniejszy, niż klasycznie ugotowane warzywa z dodatkiem ziela(...)oraz soli. Więcej przepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół wegański, znajdziecie tutaj . I pamiętajcie, warzyw z rosołu nigdy nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany . Przepis na rosół wegański Składniki Warzywa 1 duża cebula (170 g) 2 ząbki czosnku (10 g) 2 duże marchewki (280 g) średni
WegePrzepisidealne na kluski, mają dużo skrobi. Jeśli zamiast piany zostanie sam płyn, a bulwy po przekrojeniu mają żółty lub ciemno beżowy miąższ z zarysowanym środkiem- nadadzą się raczej na sałatkę- dadzą się łatwo pokroić i nie będą się rozsypywać. Markety ułatwiły nam trochę tą kwestię, sprzedając umyte już ziemniaki zapakowane w plastikowych workach po 2 do 5kg i podpisując(...)gatunku. I pamiętajcie, żeby ziemniaki do gotowania obierać cienko- najwięcej dobrego kryją, tak jak wszystkie warzywa i owoce- zaraz pod skórką. Zielone i kiełkujące ziemniaki – jeśli nie macie warzywnego ogródka, od razu wyrzucajcie. Nie nadają się do spożycia przez podwyższoną zawartość solaniny- jest ona toksyczna i groźna dla zdrowia, nie rozkłada się podczas gotowania. Po tak długim wstępie
Karo in the KitchenProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi
Salonik smaków