oczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż ten ma lekko orzechowy posmak, jest bardziej twardy od białego. Świetnie nadaje się do sosów warzywnych lub jako dodatek do surówek, bo sam w sobie ma dużo aromatu. Warto gotować go z odrobiną kurkumy- nabiera ładniejszego koloru i lepszego smaku. Zawsze po ugotowaniu(...)poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek, jak i w sałatkach na zimno. Polecam używać go do przygotowywania lunchu na wynos- wchłonie ewentualny nadmiar płynów w sałatce, a nie rozmięknie się jak ryż biały. Do gotowania dodaję tylko sól, a następnie
Wegańska kuchnia orientalnazeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie ., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Przetestowaliśmy też w tym roku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę(...)Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada(...)umytych, obranych i pokrojonych w mniejsze części puszka czerwonej fasolki konserwowej – odsączona z zalewy 450g mrożonego groszku 300g pieczarek, obranych i pokrojonych w mniejsze kawałki 400 ml rosołu warzywnego łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, czerwony pieprz, czarny pieprz masło małe opakowanie śmietanki 12% łyżka mąki pszennej Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy masło i podduszamy pieczarki z odrobiną soli
Życie ze smakiempomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Warzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie(...)jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam na pyszny i zdrowy zielony koktajl z grejpfrutem i jabłkiem. Bardzo łatwy i szybki do przygotowania, najlepiej oczywiście wypić go zaraz po zmiksowaniu, wtedy
Kulinarne przygody Gatityktóry używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą(...)obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwakrótkie lub nić kuchenna (zdecydowanie lepsza, ale nie posiadam) przyprawy: sól, pieprz, czosnek- do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na gorący tłuszcz wsypujemy połowę mieszanki warzywnej Hortex i mieszamy aż do miękkości składników. Lekko doprawiamy. 2. Filety płuczemy, obieramy ze zbędnego tłuszczu i rozbijamy na cienkie plastry, uważając by się nie przedarły. Farsz nakładamy(...)wykonujemy sami smażąc 4 kromki czerstwego chleba na 1 łyżce masła aż do chrupkości. Ciepłe roladki przekładamy na deskę, kroimy na 1,5cm plastry i układamy na talerzach pośrodku sałatki. Dekorujemy plastrami czerwonej cebuli. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieNa każde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMają doskonale wyważony smak, balansują pomiędzy krainą łagodności a zdecydowaniem — brokuły, zielone kwiaty, które z chęcią dokładamy do sałatek, mogą zagrać także pierwsze skrzypce w zielonej zupie. Pochodzące z Cypru, znane i doceniane już w starożytnej Grecji i w Rzymie są kopalnią cudownych właściwości odżywczych. Krem z brokułów można przygotować na wiele sposobów. Naturalnie, głównym składnikiem jest nasze zielone warzywo(...)sobie wyobrazić trafniejsze połączenie niż zielony brokuł i mleczko z kokosa? Nasz krem brokułowy Bounty to prawdziwe doznanie słodkiej, acz nieprzesadzonej rozkoszy. Do jego przygotowania potrzebujemy: 1 litr wywaru warzywnego; 1 brokuł; puszka mleka kokosowego pieprz i sól z młynka łyżka soku z cytryny łyżeczka startego imbiru szczypta lub dwie gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 duży ziemniak Brokuł dzielimy na różyczki
Moja smaczna kuchniaPrawie ( jak wiadomo prawie robi wielką różnicę ) jak typowa surówka z marchewki. Jednak dodatek oscypka nadaje jej zupełnie innego smaku ( zmienia bardzo dużo ). Słodycz marchewki połączona
Smaki Ewyocenę i krótkie komentarze do produktów, które są tu widoczne.Są to : syropy owocowe z soków zagęszczonych -Łowiczdżemy- Łowiczsoki pomidorowe - Fortunasoki owocowe -DrWittkeczup Pomidory Malinowe - Kotlinchrzan Horseradish i sałatka szwedzka - Krakus Producentem ich jest Agros Nova, która skupia takie marki jak : Łowicz, Fortuna, DrWitt, Krakus, Kotlin, Garden, Fructo, Pysio, Tarczyn, Demon, Włocławek. Syrop z Cytryny i Bergamotki, syrop Rabarbar(...)syropów można używać także do sporządzania drinków czy polewania deserów. Sok 100 % Wielowarzywny Fortuna, ma w składzie miał 60,7 % koncentratu i pomidorowego oraz przeciery warzywne w różnych proporcjach z marchwi, selera, cebuli, pietruszki i papryki czerwonej oraz soki odtworzone z zagęszczonych soków z jabłek, gruszek, buraków czerwonych, przecier z czosnku, sól, zioła i przyprawy
Proste PotrawyUpały ustąpiły, ale podejrzewam, że to chwilowa sytuacja. Dlatego już teraz spieszę z bardzo prostym acz smacznym i przede wszystkim orzeźwiającym daniem. Doskonale się sprawdza w
Przysmaki KarolkiUwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z
Kuchnia Łukaszabiałe wino. Nie zmniejszajać ognia gotować całość nieustannie mieszając, do momentu aż wino wyparuje. Po wyparowaniu wina zmniejszyć ogień, dodać mrożony groszek i zacząć stopniowo dolewać wodę bądź bulion warzywny. Woda, którą dolewamy powinna być wrząca. Gotować risotto, mieszajać cały czas i dodając małe ilości wody w międzyczasie. Kiedy ryż zaczyna mięknąć, wlać śmietankę, dodać sól oraz pieprz. Na koniec(...)możecie go dodać jeśli chcecie. Użyłam wina białego półsłodkiego. Bardzo ważnym elementem risotto jest ryż. Koniecznie użyjcie właściwego ryżu czyli Arborio. Lubisz owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z paluszkami krabowymi The post Risotto z krewetkami appeared first on MeCooks
mecookssałatki w zalewie. Do sałatki użyłam lekko żółtawych pomidorów, papryki, cebuli i marchewki.Sałatka jest błyskawiczna warzywa nie muszą stać kilka godzin w zaprawie solnej jak w przypadku innych sałatek. Zapraszam do wypróbowania:) około 2 kg pomidorów, zielonych lu żółtawych 7 marchewek 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 5 cebul do słoika po : 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Cykoria 1/2 łyżeczki(...)małe w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paseczki. Wszystko posypujemy 2 łyżkami soli i mieszamy.Do wyparzonych słoików wkładamy, koper, czosnek, ziele, pieprz i liść laurowy, następnie przekładamy mieszankę warzywną i zalewamy gorącą zalewą.Słoik wycieramy i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu
Sama słodycz i szczypta chili