takie chłodne dni jak znalazł! I choć zimy nie mamy aż tak mroźnej to taka gorąca zupka warzywna otrzymana prosto z powrotu do domu jest zbawienna;) Do tego jest sycąca, bo dodałam do niej gotowaną kiełbasę. Pomysł zaczerpnęłam od mojej Mamy, która zdeterminowana by nakarmić do syta mojego Tatę wymyśliła ten (jakże dominujący i pyszny) dodatek(...)się za jej przygotowanie:) - smacznego. Składniki: 5 większych ziemniaków pęto kiełbasy, np. toruńskiej 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki
Zasmakuj KuchniSkładniki: 100g ryżu długoziarnistego250ml bulionu warzywnego1 łyżka curry50g rodzynek125ml soku pomarańczowego1-2 banany2-4 plastry szynki 1 łyżka masła1 łyżka pietruszki Wykonanie:Sparzone i
Kulinarny karnet ChristopheraGotowanie soczewicy czerwonej jest stosunkowo proste, ale wymaga zachowania pewnych kroków. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Do garnka dodaj 1 część soczewicy czerwonej i 2 części wody lub bulionu warzywnego. Możesz również dodać przyprawy takie jak sól, pieprz, liść laurowy czy ziele angielskie, aby wzbogacić smak soczewicy. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Przykryj garnek(...)warzywnego Sól i pieprz do smaku Świeża natka pietruszki do dekoracji Instrukcje: W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj kurkumę i kumin, smaż przez chwilę, aż przyprawy uwalnią swój aromat. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj soczewicę czerwoną i bulion warzywny
Podstawy GotowaniaZupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych
KorniszonkiGrillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado to przepyszna, zdrowa i lekka opcja na grillowane dania. Bardzo delikatne, soczyste mięso ryby cudownie komponuje się z wyrazistą
Pociąg Do Kuchnidrobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni i jabłek; posprzątałam kuchnię; posprzątałam łazienkę; moja najstarsza nastolatka przeleciała(...)wypiliśmy ją oglądając amerykański dramat a wieczornym popołudniem przyjęliśmy gości ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu:). I chociaż poszatkowana czerwona kapusta została w garnku nie doczekawszy się przerobienia na sałatkę i zapakowania w słoiki to jednak w ogólnym rozrachunku wykorzystanie wczorajszego czasu oceniam na plus:)#3 - wyliczankę rozpoczęłam od relacji i na relacjach skończę:) dzień obfitował w dobre fluidy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej
Kawa z mlekiemDzisiaj bardzo zielona sałatka . Zielona, chrupiąca i zdrowa. Chyba nie muszę dodawać, że także bardzo smaczna bo gdyby tak nie było nie znalazłaby się na blogu
Smaczna PyzaZupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFot. © Malyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki
Przepisy i porady kulinarneJako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka
Karo in the Kitchenfrittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej(...)porcji klopsiki a resztę zmiksowałam. A ponieważ w weekend obejrzała pierwszy raz Shreka w telewizji to zupa została ochrzczona „zupą shrekową” i została zjedzona bez problemu. Ogród warzywny babci Kisi Emi zbiera dziki szczaw Zupa z sałatą i klopsikami Drukuj Prep time 10 min Cook time 30 min Total time 40 min Zupa z duszoną sałatą
Cooking for EmilyZupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są
Korniszonkijadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki . Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny. Liście można także zapiekać czy dodawać do sałatek. W zapieczonej formie są liście botwinki w poniższym przepisie. Konkretnie to zrobiłam z nich gołąbki wypełnione risotto. Oczywiście nie wyszły mi jakieś ogromniaste gołębie, gdyż liście nie są na tyle duże(...)przygotowania gołąbków z botwinki. 14 dużych liści botwiny 25 dkg ryżu do risotto (arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez
mecooksDawno nie robiłam sałatki i jakoś mnie naszła dzisiaj ochota:) postanowiłam zrobić sałatkę z makaronem , warzywami, oliwki, jajka, papryka konserwowa, w smaku bardzo pyszna i
Sama słodycz i szczypta chiliPamiętacie pewien obiad tośkowy składający się z apetycznej sałatki i ziemniaków? Obiecałam, że dodam przepis i oto jest, wreszcie się doczekał, a ja sobie o nim
Przepysznik - BLW i nie tylkoZawsze zastanawiałam się jak podzielić na porcje faszerowanego kurczaka. Jest na to sposób. Należy kurczaka wyluzować, czyli pozbyć się kości i nie jest to trudne.
Salonik smaków